Ličinke, ne črvi

Mokarji postajajo stalnica na jedilniku hišnih ljubljenčkov, saj je njihovo gojenje preprosto.
Fotografija: Mokarji imajo veliko beljakovin in maščob. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Mokarji imajo veliko beljakovin in maščob. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

Mokarji so ena najbolj razširjenih vrst hrane za številne vrste hišnih ljubljenčkov, zlasti za kuščarje, pajke in ptiče. Nekateri jih imajo za črve, a v resnici so ličinke hrošča. Ko ličinke odrastejo, sledi popolna preobrazba, saj se zabubijo, nato pa se iz njih razvije odrasel hrošč.
Mokarji imajo veliko beljakovin in maščob. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Mokarji imajo veliko beljakovin in maščob. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

Gojenje žuželk je sila preprosto, najraje imajo tople, temne in vlažne prostore, hranijo se z zrnjem, rastlinjem, pokvarjeno hrano in seveda z moko. So zelo pomemben del naravnega kroga, saj skrbijo za razkrajanje organskih snovi, obenem pa so tudi pomemben del jedilnika številnih drugih živalskih vrst – v divjini za ptiče, pajke, glodavce, kuščarje in druge žuželke pa tudi za hišne ljubljenčke ter gojene živali, denimo ribe in kokoši. Imajo veliko beljakovin in maščobe. Nekateri jih imajo spravljene v hladilniku, enkrat na teden jih je treba dati ven, jih nahraniti in pustiti nekaj ur.
Ličinko lahko prepoznamo po nogah.
Ličinko lahko prepoznamo po nogah.

​Samica mokarja ima lahko na stotine potomcev. Če jih želimo vzrejati, potrebujemo približno 100 ličink, spravimo jih v dobro prezračeno posodo. Živijo kar v svoji hrani, to so lahko kosmiči, koruzna ali pšenična moka, drobtine ali mešanica vsega naštetega.


Vodo dobijo iz kosov krompirja, jabolk, korenja, zelene solate ali zelja, sadja in druge zelenjave. Najpogosteje uporabljajo krompir, ker dlje vzdrži in je bolj odporen proti plesni. Paziti moramo, da niso izpostavljeni neposredni sončni svetlobi. 

Več iz te teme:

Komentarji: