Luka Dončić med elito mladih milijonarjev

Med najbogatejšimi Slovenci tudi Dragić in Kopitar. Trojica del zaslužka vlaga tudi v nepremičnine.
Fotografija: Luka Dončić bi bil lahko že naslednje leto uvrščen na lestvico 100 najbogatejših Slovencev. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Luka Dončić bi bil lahko že naslednje leto uvrščen na lestvico 100 najbogatejših Slovencev. FOTO: Reuters

Da se s športom lahko služi dobre denarce, ni nobenega dvoma. To še kako dobro vedo trije slovenski asi Goran Dragić, Luka Dončić in Anže Kopitar, ki z igranjem košarke in hokeja v ZDA ne razveseljujejo le tamkajšnjega občinstva, ampak tudi slovensko. Hkrati lahko živijo na precej večji nogi kot v domovini, saj so tamkajšnji zaslužki v športu za Slovence nepredstavljivo višji. Zato jim ni težko za luksuzno vilo odšteti kakšnega milijončka ali dveh.
Goran Dragić je pristal na lestvici najbogatejših Slovencev. FOTO: Blaž Samec
Goran Dragić je pristal na lestvici najbogatejših Slovencev. FOTO: Blaž Samec

Pred dnevi smo tako lahko občudovali razkošno vilo v Dallasu, ki jo je pri svojih 21 letih za 2,5 milijona evrov kupil Dončić. Njegovo novo domovanje je res nekaj posebnega, saj je bilo v anketi nepremičninske spletne strani Candysdirt.com celo izbrano za najbolj ljubko hišo leta 2020. Med drugim niso pozabili dodati, da je ob vsem denarju, ki ga mladi NBA-zvezdnik ima, izbral prav to lepotico, četudi bi si lahko privoščil katerokoli drugo hišo v mestu.
Tudi Anžetu Kopitarju se zaradi zelencev lahko smeji. FOTO: Uroš Hočevar
Tudi Anžetu Kopitarju se zaradi zelencev lahko smeji. FOTO: Uroš Hočevar

Da ima dober okus za prestižna domovanja in seveda veliko denarja pod palcem, je že pred štirimi leti dokazal tudi Dragić. Ta je v Miamiju kupil prestižno vilo s sedmimi spalnicami, zanjo pa je odštel skoraj osem milijonov ameriških dolarjev. Nepremičninski agent Miki Curkoski je izpostavil, da je bila hiša na prodaj le 39 dni.

»Bay Point je čudovita in zelo varna soseska. Če nisi povabljen, tja niti ne moreš,« je bil jasen. Precej opravka z nepremičninami ima med bivanjem v ZDA tudi Kopitar. Aprila letos je le po treh mesecih prodal hišo na Manhattan Beachu, je poročal Los Angeles Times. V denarnico mu je kapnilo 2,6 milijona evrov.
 

Z zamenjavo države do 10 milijonov evrov


Da omenjeni trije slovenski športniki razpolagajo s kar nekaj premoženja, sledi tudi iz najnovejše Managerjeve lestvice 100 najbogatejših Slovencev. Kdo je bil letos na njenem vrhu, bo znano že jutri. Že danes pa lahko zapišemo, da sta se med novinci tam znašla tudi Dragić in Kopitar. Med mladimi milijonarji pa Dončić. Kot nam je pojasnil novinar in analitik Financ Jure Ugovšek, so pri oceni premoženja teh treh športnikov izhajali predvsem iz njihovih zaslužkov, saj je zelo težko priti do podatkov o premoženju. Med drugim so bili osredotočeni na to, kakšne so bile davčne stopnje v državah, kjer živijo. Te se namreč med državami v ZDA precej razlikujejo.

»Če bi Kopitar celotno kariero igral, denimo, na Floridi kot Dragić ali v Teksasu kot Luka Dončić, bi bila naša ocena za 10 milijonov evrov višja,« nam je pojasnil Ugovšek. Poleg tega pa, kot še dodaja sogovornik, uspešna slovenska športna trojica tudi zelo rada vlaga v nepremičnine oziroma so v tem pogledu podobni vlagateljem v Sloveniji.


Avtorji najnovejše Managerjeve lestvice tako premoženje Dragića ocenjujejo na 51,4 milijona evrov, Kopitarja pa na 31,5 milijona evrov. Dončića pa nasprotno na letošnji lestvici 100 najbogatejših Slovencev še ne boste našli. Je pa pristal na lestvici najpremožnejših mladih milijonarjev z ocenjenim premoženjem 16,5 milijona evrov. »Prihodnje leto ga zaradi 10,2 milijona dolarjev bruto letne plače in sponzorske pogodbe z Nikejem pričakujemo na lestvici 100 najbogatejših Slovencev,« so še izpostavili avtorji lestvice slovenskih bogatašev.
 

Je komu uspelo prehiteti Loginova?


Tudi letos bo sicer zanimivo videti, ali je kateri od najbogatejših Slovencev z lanskega prvega mesta izrinil zakonca Izo Sio in Sama Logina. Ta, ki sta glavna ustanovitelja podjetja z razvedrilnimi mobilnimi aplikacijami Outfit7, sta bila lani vredna skoraj 700 milijonov evrov. Sta torej v enem letu ohranila takšno raven premoženja, o katerem navadni Slovenci lahko le sanjamo?


Pa tudi, ali je na njuno premoženje in premoženje preostalih najbogatejših Slovencev kaj vplivala epidemija novega koronavirusa? Znano je, da je prav ta virus poslovanje podjetij iz določenih panog popolnoma obrnil na glavo. Enim na bolje, drugim pa, kot denimo v turizmu, precej na slabše. 

Komentarji: