Nag je moral tudi moliti

Četverica naj bi se nad Koprčanom Danielom H. znesla zaradi dolga, ki sploh ni obstajal. Postojnčan Tadej Kern je krivdo priznal in dobil poldrugo leto zapora.
Fotografija: Tadej Kern se je pokesal. FOTO: Moni Černe
Odpri galerijo
Tadej Kern se je pokesal. FOTO: Moni Černe

31-letni Postojnčan Tadej Kern je 29. maja ugrabil 37-letnega Koprčana Daniela H. ter se surovo znesel nad njim, in to zaradi dolga, ki po mnenju tožilstva sploh ni obstajal. Dejanje, ki ga je po lastnih besedah zagrešil pod vplivom drog, je priznal in ga obžaloval. Okrožna sodnica koprskega sodišča Tatjana Pavlovec ga je dan pred božičem zaradi poskusa izsiljevanja, pri katerem je pokazal »veliko agresivnosti, brezobzirnosti in brezbrižnosti«, obsodila na leto in pol zapora.
Po vlomu v prodajalno FOTO: PU Koper
Po vlomu v prodajalno FOTO: PU Koper

Pred dnevi smo poročali, kako kruto se je Kern z domnevnimi pomagači znesel nad Danielom. V bližini njegovega doma v starem mestnem jedru Kopra ga je tisti petek pričakal s tremi, Danielu neznanimi moškimi. Kern je Koprčana prijel za vrat in mu z nožem, ki je imel rezilo dolgo med 15 in 20 centimetri, grozil, ga ustrahoval ter ga tako prisilil, da je sedel v avtomobil. Trojica s Koprčanom, četrti moški si je premislil, se je odpeljala v Piran. Vozil je Kern, bojda divje, da bi še dodatno prestrašil Koprčana. Pri tej kriminalni zgodbi, vredni filmskega scenarija, naj bi sodelovala še soobtoženi Jasmin Kadunić in Muharem Brandić.

41-letni Kadunić iz Sežane naj bi sedel na sovoznikovem sedežu in med vožnjo dvakrat udaril Koprčana, 32-letni Brandić iz Postojne pa da je žrtev nadziral na zadnjem sedežu vozila, kjer mu je vzel mobilni telefon, da ni mogel poklicati na pomoč. Ko so v Piranu izstopili iz vozila, naj bi Kadunić oškodovanca podrl na tla, ga hotel brcati v glavo, pravi obtožnica, a se je Koprčan ubranil z rokami. Kern je bil tisti, ki mu je tudi v Piranu grozil, da ga bo z nožem rezal, in ki mu je tudi povzročil opraskanine telesa.
 

Snemal ga je s telefonom


Ker denarja, ki so ga zahtevali že med vožnjo, niso dobili, so svojo krutost in grožnje stopnjevali. Zahtevali so, da se sleče, to je žrtev tudi storila. Brandić naj bi mu odnesel oblačila, potem da so se družno posmehovali njegovi goli zadnjici. Kadunić in Brandić sta se potem odločila za umik, Kern, ki ga je porezal po telesu, pa je zahteval, da sredi belega dne gol hodi po Piranu. Na pešpoti proti Fiesi je našel nagrobno svečo in žrtev prisilil, da hodi z njo v roki. Ukazal mu je tudi, naj moli na kolenih, ves čas pa je moral biti Koprčan nag. Kern je nadalje zahteval tudi, da teče nag in ponavlja, da bo denar vrnil. Sledil mu je z nožem v roki, ga občasno fotografiral in snemal s telefonom.
David Ojo se brani s prostosti. FOTO: Moni Černe
David Ojo se brani s prostosti. FOTO: Moni Černe

Gostje tamkajšnjih gostinskih lokalov in drugi so zavržno izživljanje Kerna tudi videli, a so dogajanje menda pripisali zabavi. Po večurnem mučenju so Daniela pustili golega v Piranu, od tam je poklical na pomoč ženo. Dva dni pozneje je Koprčan ugrabitev, ki je bila prekvalificirana v izsiljevanje, prijavil policistom. Trojico, ki jo je kritičnega dne videl prvič, je prepoznal na policijskih fotografijah. Preiskovalna sodnica je v nadaljevanju vse tri poslala v pripor.

Preiskovalci so med zbiranjem dokazov ugotovili še, da naj bi bil v izsiljevanje, ki je ostalo pri poskusu le zato, ker od svoje žrtve niso dobili denarja in ker so bili prijavljeni policiji, vpleten tudi 41-letni David Ojo iz Dekanov. Slednji, edini, ki se brani s prostosti, je po mnenju tožilstva trojico napeljal k poskusu izsiljevanja. S Koprčanom naj bi imel neporavnane račune v zvezi s prodajo mamil, kot je bilo slišati na sodišču, pa tudi to, da je šlo za nižje zneske.


No, tožilstvo je prepričano, da tak dolg ni obstajal. Ojo, Kadunić in Brandić krivde niso priznali, glavna obravnava zoper trojico naj bi se začela januarja. Kern, ki je v priporu dobrih šest mesecev, bo v ječi še skoraj leto dni. 

Komentarji: