Toninu očitajo nepotizem: Ne jaz ne moja mama s poslom nimava nič

Tonin zavrnil svojo in mamino vpletenost v posel Acrona z zavodom za blagovne rezerve.
Fotografija: FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
FOTO: Uroš Hočevar

Največji posel za dobavo zaščitne opreme za preprečevanje širjenja koronavirusa naj bi se obetal podjetju Acron, v katerem je zaposlena mama obrambnega ministra Mateja Tonina. Minister očitke o nepotizmu zanika: »Ne jaz ne moja mama s poslom Acrona z zavodom za blagovne rezerve nimava nič.« K preverbi integritete bo sam pozval KPK.

»Namen povezovanja mene, moje mame Joži Tonin, podjetja Acron in pogodbe o dobavi zaščitne opreme je zagotovo politikantski poskusu nekaterih, da me oblatijo, umažejo in obračunajo z mano,« je minister zapisal na facebooku.

S tem se je odzval na očitke o nepotizmu, ki so se razplamteli predvsem na družbenih omrežjih po tistem, ko sta Oštro in Pop TV objavila seznam podjetij, ki so od 10. marca dobila posle na razpisih za nabavo nujne medicinske opreme za zajezitev in obvladovanje epidemije.

Posli v višini 129 milijonov evrov

Podjetij, ki so si razdelila posle v višini 129 milijonov evrov, je 31, 16 podjetij je prejelo razpise v višini najmanj milijona evrov, rekorder pa je podjetje Acron iz Pameč pri Slovenj Gradcu s skoraj 30 milijoni evrov, je navedel Pop TV.

Podjetje Acron, ki ima tudi poslovno enoto v Ljubljani, zaposluje več kot 200 ljudi, leta 2018 so imeli 21,7 milijona evrov prihodkov, s trgovino, specializirano za prodajo potovalne in modne galanterije, darilnega, pisarniškega, šolskega programa in daril, se ukvarjajo 30 let. Ne pa tudi z medicinsko opremo.

Posel je torej odvisen od zmožnosti dobave opreme, pri čemer je Tonin danes zapisal, da bo dobavi verjel, ko bo opremo videl v Sloveniji. Potrdil je, da je med zaposlenimi v Acronu tudi njegova mama. »Ni pa lastnica podjetja. Ni tudi v organih nadzora ali upravljanja podjetja,« je navedel in dodal, da je zaradi prometne nesreče od decembra bolniško odsotna in z omenjeno pogodbo ni imela nič. V letnem poročilu za lansko leto je bila sicer navedena kot vodja prodaje pisarniškega materiala.

Pozval bo KPK

Tonin je danes pojasnil še, da se ministrstvo za obrambo ne ukvarja z nabavo zaščitne opreme, prav tako se ne pogaja o cenah in ne sklepa pogodb.  Ministrstvo za obrambo, natančneje uprava za zaščito in reševanje, pa je zadolženo za razdeljevanje zaščitne opreme, ki jo nabavijo blagovne rezerve.

»Ker želim, da je zadeva maksimalno jasna, da z izpostavljeno pogodbo Acrona nimam nič, bom že danes sam pozval Komisijo za preprečevanje korupcije, naj preveri zakonitost in integriteto pri poslu Acrona z Zavodom RS za blagovne rezerve,« je še navedel Tonin.

Poleg Acrona je velik del posla za dobavo opreme dobilo tudi podjetje Joca Pečenika Public Digital Infrastructure, dobilo naj bi za 25,4 milijona evrov posla. Na tretjem mestu je z 18,5 milijona evrov vrednim poslom GenePlanet, je še poročal Pop TV.

Komentarji: