V Rusiji podjetniki »izumirajo«; Putin jih je ogrozil, covid-19 dotolkel

Pomlad je bila za ruske podjetnike katastrofa zgodovinskih razsežnosti. Zdaj upajo na okrevanje, a gospodarske napovedi niso ugodne.
Fotografija: Drugo četrtletje se je izkazalo za absolutno katastrofo za rusko gospodarstvo. FOTO: Sergey Bezgodov / Shutterstock
Odpri galerijo
Drugo četrtletje se je izkazalo za absolutno katastrofo za rusko gospodarstvo. FOTO: Sergey Bezgodov / Shutterstock

Ruski podjetnik Vyacheslav se nam je oglasil iz slovenskega zdravilišča. Ob napetosti zadnjih nekaj mesecev pravi, da se je dobro sprostiti. 34-letnik je direktor srednje velikega moskovskega internetnega podjetja, ki je specializirano za marketing. Z družino sicer živi v Sloveniji, a sam veliko časa preživi doma - v Rusiji.

Z izbruhom pandemije so naročila nenadoma upadla, meje pa so se zaprle. »Najprej so se zmanjšala naročila, do zaposlenih pa fizično nisem mogel,« se pritožuje.


Manj prihodkov, stroški enaki


Kljub številnim dolgoročnim pogodbam so dohodki na trenutke upadli za več kot polovico. A to še ni pomenilo manj dela. V zelo kratkem času je moral Vyacheslav na daljavo prestrukturirati delo ter močno zmanjšati stroške. Poleg tega je bilo pomembno, da ne izgubi pogleda na strateške cilje in nadaljnji razvoj podjetja.Tako kot Vyacheslav je koronsko krizo čutilo veliko ruskih podjetij. Drugo četrtletje se je izkazalo za absolutno katastrofo za rusko gospodarstvo. Najprej so se morale zapreti restavracije, kavarne in hoteli, nato pa je predsednik Vladimir Putin ukazal plačane »počitnice« po vsej državi (za vsa podjetja, ki niso bila strateško pomembna) – na račun delodajalcev, seveda.

Nalog za nadaljevanje izplačevanja plač brez pomoči, podjetnikom ni pomagal. Ogromno podjetij je nemudoma zmanjšalo število zaposlenih ali pa so jih poslali na neplačani dopust, razlaga Vyacheslav. Konec julija je bilo več kot tri milijone Rusov uradno registriranih kot brezposelnih - pred krizo jih je bilo 700.000.


Realni dohodki so se v drugem četrtletju zmanjšali za osem odstotkov, kar je negativen rekord 21. stoletja v Rusiji. Povprečni mesečni dohodek državljanov zdaj znaša manj kot 400 evrov.


Prizadeti podjetniki


Številke, ki jih je nedavno predstavila Ruska statistična agencija Rosstat, prav tako potrjujejo dramatičen upad podjetniške dejavnosti te pomladi. Delež dohodkov pravnih oseb v skupnem dohodku prebivalstva se je zmanjšal na 3,5 odstotka. Za primerjavo: v prvem četrtletju je bil delež 5,9 odstotka. To pomeni, da se je dohodek podjetnikov zmanjšal za dobrih 40 odstotkov v primerjavi s preostalim prebivalstvom.


To je pravzaprav najnižja stopnja, odkar so leta 2000 začeli analizirati te podatke. V začetku Putinove dobe je bila vrednost 14,7 odstotka. Trend, ki že leta upada, ima veliko vzrokov.
Približno 70 odstotkov gospodarstva je spet v državnih rokah. FOTO: Aleksey Nikolskyi / REUTERS 
Približno 70 odstotkov gospodarstva je spet v državnih rokah. FOTO: Aleksey Nikolskyi / REUTERS 

Naraščajoča nacionalizacija gospodarstva


Konec koncev je približno 70 odstotkov gospodarstva zdaj spet v državnih rokah. To ne vpliva samo na razlaščene oligarhe, ampak tudi na mala in srednje velika podjetja (MSP), ki so marginalizirana.


Delež MSP v celotnem obsegu gospodarstva se v zadnjih letih zmanjšuje. V letu 2017 so ustvarili 22 odstotkov ruskega BDP, leta 2018 le 20,2 odstotka. Strokovnjaki pričakujejo tudi upad v letu 2019 (Rosstat bo uradne podatke objavil konec leta 2020) - še bolj katastrofalno pa bo tekoče leto.

Politolog Ivan Preobroschensky je ruske podjetnike glede na številke označil celo za »umirajočo vrsto«. Toda internetni podjetnik Vyacheslav te sodbe noče sprejeti. Nadaljuje. In ima upanje, da je najhujšega konec. »Hvala bogu, stvari se počasi izboljšujejo,« pravi.


Prvi kupci so znova previdno zagnali manjša oglaševalska naročila. Vendar so proračuni na splošno manjši. Kljub temu je Vyacheslav prepričan, da mu bo uspelo do konca leta ustvariti dobiček. Ob tem upa, da drugi val okužb ne bo spral naročil za naslednje leto.  
 

Komentarji: