Belgijski nogometni ples po robu prepada

Favoriti v zadnjem hipu pred podaljškom strli japonski oreh
Fotografija: Nacer Chadli (levo) se je takole razveselil gola odločitve in tekel k Thomasu Meunierju in Romeluju Lukakuju.
FOTO Reuters
Odpri galerijo
Nacer Chadli (levo) se je takole razveselil gola odločitve in tekel k Thomasu Meunierju in Romeluju Lukakuju. FOTO Reuters

Rostov na Donu – Tako kot pred štirimi leti v Braziliji se je belgijska reprezentanca vnovoč uvrstila v četrtfinale SP. Tokrat naj z Japonsko ne bi imela hujšega dela, toda tekma je bila silno razburljiva – ko je že močno kazalo po podaljšku, so tik pred zadnjim sodnikovim žvižgom Belgijci zabili gol za končni izid 3:2 in veliki četrtfinale proti Brazilcem.

O favoritu v Rostovu na Donu ni bilo nikakršnega dvoma: belgijsko moštvo je v zadnjih letih s svojo priznano selekcijo vedno vsaj v širšem krogu kandidatov za vrh na velikem tekmovanju, resda pa ne uresniči napovedi do konca in osvoji kakšno lovoriko. Privrženci te reprezentance pa si tokrat v Rusiji nikakor niso mislili, da bi se izbrancem selektorja Roberta Martineza lahko zataknilo že v uvodnem dvoboju izločilnega dela z japonsko vrsto.

A že uvodne minute silno živahne predstave so razkrivale, da se Azijci ne bodo zgolj branili. Njihova telesna pripravljenost je vselej močan adut, res pa je, da v vsej zgodovini mundialov še niso prišli dlje od tekme osmine finala. Tokrat je bila njihova želja po podvigu opazna, to ni bilo zgolj branjenje proti realno kakovostnejšim tekmecem. Ne nazadnje pa jedro japonske izbrane vrste pripada igralcem iz nemških ter angleških klubov, zato jim merjenje moči na visoki kakovostni ravni nikakor ni več tuje.
Po uvodnih napadih Japoncev so se favoriti le prebudili, napadli, a mreža tekmecev je bila dolgo za njih kot začarana. Japonsko moštvo je po dveh bliskovitih akcijah vodilo že z 2:0, zlasti lep je bil drugi gol, ko je Takaši Inui kot Luka Modrić proti Argentincem z 20 metrov natančno meril v vratarjev levi kot.

Obenem pa je bilo to zadnje opozorilo za favorita! Toda odtlej je Belgija vendarle pokazala več odločnosti, stisnila je Japonce na njihovo polovico, z goloma z glavo izid izenačila, s šolsko natančnim in hitrim nasprotnim napadom pa tik pred koncem preprečila podaljšek in si vendarle priigrala prihajajoči spektakularni četrtfinale z Brazilijo. Gol odločitve je zabil Nacer Chadli, 28-letnik iz West Bromwich Albiona, letos zadnjeuvrščenega moštva angleškega prvenstva. »Tokrat smo plesali med peklom in nebesi. Proti Brazilcem bomo morali biti precej bolj zbrani in tudi kakovostni, drugače podviga ne bo,« je poudaril srečni strelec.

Komentarji: