Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Damir Skomina začenja mundial s pravšnjim izzivom

Nogometnim sodnikom na mundialu namenijo po 60.000 evrov. Damir Skomina bo v Rusiji še nadgradil sedem tekem z evropskih prvenstev v letih 2012 in 2016.
Damir Skomina je že sodil sedem tekem na evropskih prvenstvih, jutri bo dočakal krst tudi na mundialu.
Damir Skomina je že sodil sedem tekem na evropskih prvenstvih, jutri bo dočakal krst tudi na mundialu.
Jernej Suhadolnik
18. 6. 2018 | 10:30
18. 6. 2018 | 11:28
5:02
Saransk – Šesti tekmovalni dan svetovnega prvenstva v nogometu bodo zaznamovali tudi Slovenci. Jutri bodo le dočakali svoj dan D glavni sodnik Damir Skomina in njegova pomočnika Robert Vukan in Jure Praprotnik, ki bodo delili pravico na 16. tekmi mundiala med Kolumbijo in Japonsko v Saransku.

Z jutrišnjim dnem bodo prestavili v višjo prestavo tudi v nogometni družini na sončni strani Alp. Ta bo podrobno spremljala učinek najboljšega slovenskega sodnika na tekmi v Saransku, njegovo sodelovanje s pomočnikoma Vukanom in Praprotnikom ter z videosodnikom v tehnološkem središču v Moskvi (VAR), ki je v prvih dneh šampionata večkrat opozoril nase. Prav s pomočjo VAR sta, denimo, glavna sodnika pravilno dosodila enajstmetrovki na tekmah Francija – Avstralija in Peru – Danska.


Jokić: Saransk namesto Ufe


Damir Skomina bo dočakal prvo priložnost na 16. tekmi svetovnega prvenstva v Rusiji. Saransk je najbrž pravšnje prizorišče za njegov start. Mesto, ki leži približno 600 kilometrov vzhodno od Moskve, z velikostjo Ljubljane predstavlja umirjeno nogometno okolje. Kljub temu ima tamkajšnji klub Mordovia imeniten stadion z 41.685 sedeži, katerega zmogljivost bodo po turnirju zmanjšali na 30.000. »To je bila odločitev organizatorjev mundiala. Za nov stadion je bila sprva predvidena Ufa, toda projekt z novim stadionom so prestavili v Saransk,« nam je pojasnil zanimivost kapetan slovenske reprezentance Bojan Jokić, ki se je v majici Ufe uveljavil v močnem ruskem prvenstvu. Kakorkoli, koprski sodnik lahko poizve o značilnostih nogometnega vzdušja v Saransku pri primorskem rojaku Daliborju Volašu, saj je ankaranski napadalec nekoč igral prav za Mordovio.



Skomina bo v Rusiji debitiral na mundialski ravni, potem ko je uspešno opravil z evropskima prvenstvoma v vzhodni Evropi in nazadnje v Franciji. Na euru 2012 v Ukrajini in na Poljskem je sodil tri tekme, tudi četrtfinalno med Nemčijo in Grčijo (4:2), predlani mu je Uefa zaupala eno več, tudi dvoboj osmine finala s senzacionalno zmago Islandije nad Anglijo in četrtfinale med Walesom in Belgijo (3:1).

Rusija 2018 bo predstavljala enega od kariernih vrhov 41-letnika, če bo izkoristil ponujeno priložnost. Morda uspešnih 90 minut tekme med Kolumbijo in Japonsko bo pravšnji prvi izziv za Skomino, z uspešnim sojenjem bi zanesljivo dočakal novo priložnost. Če bi se mu izšlo tudi na drugi tekmi, bi lahko posegel zelo visoko … V nogometu resda ni mogoče razmišljati drugače kot o prvi naslednji tekmi, v nasprotnem primeru lahko sledi hiter konec zgodbe, tega se zaveda tudi izkušeni sodnik z Obale. Skomina je na Fifinem seznamu sodnikov vse od leta 2003, ob tem je eden najvidnejših članov Uefine elitne skupine sodnikov.


Vsakemu po 60.000 evrov


Koprčan je eden od 35 glavnih sodnikov na mundialu in eden od desetih izpod dežnika Uefe. Ob njem so pripravljeni za akcijo tudi Brych (Nemčija), Čakir (Turčija), Karasjov (Rusija), Kuipers (Nizozemska), Marciniak (Poljska), Lahoz (Španija), Mažić (Srbija), Rocchi (Italija) in Turpin (Francija). Fifa je vsakemu namenila po 70.000 dolarjev (60.000 evrov), vsaka tekma bo glavnemu sodniku navrgla dodatnih 3000 dolarjev (2580 evrov).

Damir Skomina ne razmišlja o finančni pogodbi, ne nazadnje vrsto let spada med najboljše v ligi prvakov, kar mu zagotavlja nemoten razvoj uspešne kariere. Potem ko mu je Uefa lani zaupala vodenje finalne tekme v evropski ligi – Mourinhev ManUtd je bil z 2:0 boljši od Ajaxa –, je tudi v minuli sezoni sodil več evropskih derbijev, tudi šest v ligi prvakov skupaj s polfinalnim med Romo in Liverpoolom.

Koprčan je podrobno spoznal jutrišnja tekmeca, s katerima je imel pred nekaj leti tudi neposreden stik. Na svetovnem prvenstvu za igralce do 20 let (2013) je sodil na tekmi med Kolumbijo in Južno Korejo (1:1, v rumenih kartonih 1:2), pred devetimi leti je delil pravico na prijateljski tekmi Nizozemske in Japonske (3:0, v kartonih 2:2).

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine