Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Ob Franciji v osmino finala še Danska

Možnosti za izločilne boje so imeli tudi še Avstralci, ki pa so z 0:2 pokleknili pred Perujem, ki je na SP zmagal po 40 letih.
Paolo Guerrero je potrdil prvo mundialsko zmago Peruja po letu 1978. Foto Odd Andersen/AFP
Paolo Guerrero je potrdil prvo mundialsko zmago Peruja po letu 1978. Foto Odd Andersen/AFP
J. P.
26. 6. 2018 | 15:55
26. 6. 2018 | 18:58
6:29
Moskva – Tudi v skupini C sta se, enako kot že v skupini B, v osmino finala nogometnega svetovnega prvenstva v Rusiji prebili evropski reprezentanci, ob Franciji še Danska. Možnosti so imeli pred današnjim tretjim kolom tudi še Avstralci, ki pa so z 0:2 pokleknili pred Perujem, ki je tako vendarle zatresel nasprotnikovo mrežo na tokratnem turnirju in se razveselil prve mundialske zmage po 40-letni suši. Francozi in Danci so se v medsebojnem obračunu razšli brez zmagovalca (0:0), kar je bila – rekordno – šele prva tekma na prvenstvu, na kateri gledalci niso videli zadetkov. Galski petelini so končali kot zmagovalci skupine, brez poraza so se v izločilne boje zavihteli še Danci, kar se jim je posrečilo prvič po mundialu leta 2002 v Južni Koreji in na Japonskem.




POTEK DVOBOJA AVSTRALIJA – PERU


Po uvodni obojestranski previdnosti so se prvi s sedežev izstrelili navijači Peruja, ki so se v 18. minuti razveselili krstnega zadetka svojih ljubljencev na tem svetovnem prvenstvu. Jose Paolo Guerrero je prodrl po levi strani in se na robu kazenskega prostora poigral s tekmečevo obrambo, nato pa lepo podal vtekajočemu Andreju Carrillu, ki je s slabih 15 metrov brez pomislekov in zelo natančno sprožil mimo nemočnega čuvaja mreže Mathewa Ryana. Perujska izbrana vrsta je tako na mundialski tekmi vodila prvič po letu 1978, ko se ji je to posrečilo proti Iranu, ki ga je – do danes – tudi zadnjega premagala na tekmovanjih te kakovostne ravni.

Po prejetem zadetku so Avstralci, ki so nujno potrebovali vse tri točke, če so želeli vsaj podaljšati upanje na osmino finala, poskusili vse sile usmeriti v napad. Najprej je v 28. minuti nevarno poskusil Tom Rogić, a je njegov strel tekmečev vratar Pedro Gallese ukrotil. V 40. minuti pa je po prostem strelu Trent Sainsbury izzival srečo z glavo, a bil premalo natančen. Avstralci tudi po dveh dvobojih in pol še niso zadeli iz igre, ob polčasu so bili v izgubljenem položaju, kar se napredovanja v izločilne boje tiče.

Že v 50. minuti pa je njihova barka dokončno potonila. Edison Flores je lepo prodrl v tekmečev kazenski prostor, se znebil svojih čuvajev in podal pred gol, žoga je spremenila smer in našla pot do podajalca pri prvem zadetku Guerrera, ta pa jo je z levico neubranljivo poslal v mrežo. S 34 leti in 176 dnevi je postal tretji najstarejši južnoameriški strelec zadetka na svetovnih prvenstvih, le za Urugvajcem Obduliem Jacintom Varelo (36 let in 279 dni) in Argentincem Martinom Palermom (36 let in 227 dni).

Andre Carrillo je dosegel prvi perujski gol na mundialih po letu 1978. Foto Odd Andersen/AFP
Andre Carrillo je dosegel prvi perujski gol na mundialih po letu 1978. Foto Odd Andersen/AFP


POTEK DVOBOJA DANSKA – FRANCIJA


V evropskem derbiju skupine C na slovitih Lužnikih sta obe zasedbi v prvem polčasu pokazali željo po doseženem zadetku, ritem pa so narekovali Francozi, ki so tudi sprožili dva strela v nasprotnikov okvir vrat, medtem ko niso Danci niti enega. Najnevarnejši je bil Olivier Giroud, ki je v 15. minuti dobro ogrel Kasperja Schmeichla, tik pred odhodom na odmor pa je bil premalo natančen. Nase je opozoril še Ousmane Dembele, ki je v 33. minuti le za malo zgrešil tarčo. V francoski začetni enajsterici je sicer priložnost prvič dobil Presnel Kimpembe, 22-letni branilec PSG. Tudi v drugem polčasu se na igrišču ni kaj bistveno spremenilo, 37. dvoboj tega prvenstva je bil prvi brez doseženih golov.


DANSKA : FRANCIJA 0:0 (0:0)


Štadion Lužniki, gledalcev 78.011, sodnik Sandro Ricci (Brazilija).

Danska: Schmeichel, Dalsgård, Kjær, Jørgensen, Stryger Larsen, Delaney, Christensen, Eriksen, Braithwaite, Cornelius, Sisto; Francija: Mandanda, Hernandez (od 50. Mendy), Kimpembe, Varane, Sidibe, Nzonzi, Kante, Lemar, Griezmann (od 68. Fekir), Dembele (od 78. Mbappe), Giroud; streli: 5:11; na vrata: 1:4; posest žoge v %: 38:62; podaje: 307 (72 %) : 667 (87 %); koti: 4:2; prekrški: 10:10; pretečeni km: 106:104.


AVSTRALIJA : PERU 0:2 (0:1)


Strelca: 0:1 – Andre Carrillo (Jose Paolo Guerrero, 18.), 0:2 – Jose Paolo Guerrero (Edison Flores, 50.).

Olimpijski štadion Fišt, gledalcev 44.073, sodnik Sergej Karasev (Rusija).

Avstralija: Ryan, Risdon, Sainsbury, Milligan, Behich, Leckie, Jedinak, Mooy, Kruse (od 58. Arzani), Rogić (od 72. Irvine), Jurić (od 53. Cahill); Peru: Gallese, Trauco, Santamaria, Ramos, Advincula, Yotun (od 46. Aquino), Tapia (od 63. Hurtado), Flores, Cueva, Carrillo (od 79. Cartagena), Guerrero; streli: 14:4; na vrata: 2:3; posest žoge v %: 53:47; podaje: 555 (86 %) : 421 (81 %); koti: 8:3; prekrški: 13:12; pretečeni km: 105:100.


 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine