"Rendez-vous" že čez dve leti na Wembleyju

Belgija je nadigrala Anglijo in s tretjim mestom izboljšala rezultat s SP 1986. Obe reprezentanci si veliko obetata od prihodnjega evropskega prvenstva.
Fotografija: Thomas Meunier je postal deseti strelec za belgijsko reprezentanco, ko je že v četrti minuti premagal Jordana Pickforda. Foto: AP
Odpri galerijo
Thomas Meunier je postal deseti strelec za belgijsko reprezentanco, ko je že v četrti minuti premagal Jordana Pickforda. Foto: AP

St. Peterburg – Belgijci so zasluženo prišli do največjega uspeha na svetovnih prvenstvih, potem ko so osvojili tretje mesto, jalovi Angleži so malce pokvarili vtis, je pa njihov kapetan postal najboljši strelec mundiala v Rusiji.

Kako varljiva je lahko statistika, je razkrila tolažilna tekma med poraženci polfinala v St. Peterburgu. Anglija je imela več strelov (15:12) in posesti žoge (57:43), a bila daleč od uspeha proti bolj kakovostni reprezentanci Belgije, ki je v vodstvo prišla že v četrti minuti z golom Thomasa Meuniera, se potem posvetila branjenju vodstva, tekmo pa odločila z lepim nasprotnim napadom, ki ga je v 82. minuti kronal najboljši belgijski nogometaš Eden Hazard.



Angleži so bili očitno še vedno v šoku po porazu s Hrvaško in so na trenutke delovali povsem nezainteresirano in brezidejno. Kljub temu so si ustvarili nekaj priložnosti, vendar so streljali s slepimi naboji. Thibauta Courtoisa jim ni uspelo premagati v 180 minutah, saj se je tekma v skupinskem delu končala z 1:0.
 

Zlata kopačka z lepotno napako


Belgijci so pokazali, da se niso naključno znašli med najboljšimi štirimi reprezentancami, tudi če bi osvojili naslov, ne bi bilo nezasluženo, izločili so Brazilce, proti Franciji bili enakovredni, a niso imeli športne sreče. Selektor Roberto Martinez je odlično nasledil Marca Wilmotsa, pogodbo ima še za naslednji dve sezoni. Morda bo vrhunec zlatega rodu prav na EP 2020.

Tudi njegov kolega Gareth Southgate se lahko nadeja še lepše prihodnosti, njegova reprezentanca je zelo mlada, proti Belgiji je v odsotnosti Jordana Hendersona največ reprezentančnih nastopov v nogah imel šele 23-letni Raheem Sterling. Reprezentanca treh levov je izenačila izid iz leta 1990, ko je bila v Italiji prav tako četrta, rdeči vragi pa so nadgradili uspeh iz leta 1986, ko so bili četrti v Mehiki.



Takrat je bil najboljši strelec mundiala Gary Lineker, zdaj je Kane postal drugi Anglež z zlato kopačko. Toda njegova strelska lovorika ima madež, zvezdnik Tottenhama je dva gola zabil šibki Tuniziji, tri še slabši Panami in enega Kolumbiji, tri od šestih zadetkov je dosegel iz enajstmetrovke.

Oba selektorja sta po tekmi poudarjala, da imata njuni reprezentanci še precej rezerv, naslednja priložnost bo euro 2020, ki ga bosta gostila tudi Bruselj in London. "Za nami je sijajen turnir, izločili smo Brazilijo, nadoknadili dva gola zaostanka proti Japonski, dvakrat premagali Anglijo. Med strelce se je vpisalo 10 nogometašev. To kaže na moč te reprezentance, bili smo moštvo, kar me dela najbolj ponosnega," je dejal Španec.
 

Southgate si ne dela utvar


Tudi Southgatu bo Rusija ostala v lepem spominu. "Rusi so nas odlično gostili, čeprav imata naši državi nekaj odprtih zadev. Ponosni smo na to, kar smo storili, toda ne delamo si utvar o svoji moči. Čeprav smo prišli do polfinala, še ne sodimo med najboljše štiri ekipe. Proti najboljšim nam še vedno nekaj manjka," je priznal Southgate, ki je v dveh letih premagal le dve reprezentanci iz zgornje dvajseterice na Fifini lestvici.

Anglija bo naslednjo tekmo igrala proti Španiji v novoustanovljeni ligi narodov. "Tukaj v Rusiji smo si nabrali pomembne izkušnje, pred nami pa so tekme proti vrhunskim reprezentancam, kot so Španija, Švica in Hrvaška. Imamo priložnost še napredovati in čez dve leti morda še resneje poseči v vrh," je optimističen Southgate, ki bo želel na EP Anglijo pripeljati do končnih bojev, saj bo polfinale in finale gostil hram angleškega nogometa Wembley.

Eden Hazard je v 82. minuti zapečatil usodo Anglije. Foto: Reuters
Eden Hazard je v 82. minuti zapečatil usodo Anglije. Foto: Reuters

Komentarji: