Spektakel nekdanjih šampionov ali zgolj taktična uspavanka?

Francija – Argentina: Obe moštvi sta prepolni asov, ki pa se zavedajo pomembnosti dvoboja in imajo težave z neučinkovitostjo
Fotografija: (COMBO) This combination of pictures created on June 28, 2018 shows Argentina's forward Lionel Messi in Saint Petersburg on June 26, 2018 (L) and France's forward Antoine Griezmann in Moscow on June 26, 2018. France will play Argentina in their Russia 2018 World Cup round of 16 football match at the Kazan Arena in Kazan on June 30, 2018. / AFP PHOTO / Patrik STOLLARZ AND Christophe SIMON Foto Christophe Simon Afp
Odpri galerijo
(COMBO) This combination of pictures created on June 28, 2018 shows Argentina's forward Lionel Messi in Saint Petersburg on June 26, 2018 (L) and France's forward Antoine Griezmann in Moscow on June 26, 2018. France will play Argentina in their Russia 2018 World Cup round of 16 football match at the Kazan Arena in Kazan on June 30, 2018. / AFP PHOTO / Patrik STOLLARZ AND Christophe SIMON Foto Christophe Simon Afp

Kazan – Koga vse bi morali ugnati, da bi tako kot pred štirimi leti in skupno že šestič prišli do finala? Najprej Francijo, nato Portugalsko ali Urugvaj, v polfinalu najverjetneje Brazilijo ... Tako so v včerajšnjih izdajah množično ugibali argentinski mediji, ki so očitno (pre)hitro pozabili na trpljenje Lionela Messija & Co. v kvalifikacijah in uvodnem delu za SP. Predvsem pa, kako kakovostni nogometaši so Francozi.
Eduardo Brozovič
"No pasara!" je medijsko vojno stopnjeval francoski L'Equipe, ki je pod zveneč naslov uvrstil fotomontažo argentinskega velezvezdnika, obkroženega s petimi možmi v modrih dresih. Razkrila ni nič novega, podobne prizore osamljenega Messija smo videli na tekmah z Islandijo, Hrvaško in Nigerijo, zamisel je celo okrepila kritike selektorja galskih petelinov Didiera Deschampsa, da njegovo moštvo igra preveč obrambno. Na poti do prvega mesta v skupini C je resda ostalo neporaženo, a v treh tekmah doseglo le tri gole, enega od teh so si Avstralci zabili kar sami, drugega so omogočili z enajstmetrovko. In ker so se tudi svetovni šampioni v letih 1978 in 1986 iz Argentine doslej preveč mučili – dosegli so dva gola manj, kot so jih prejeli (3:5) –, da bi se lahko sproščeno prepustili igri, so nogometni sladokusci upravičeno zaskrbljeni. Bo uvodna tekma osmine finala in eden od vrhuncev izločilnih bojev kljub kopici asov v obeh zasedbah pretirano taktično usmerjen?
V dosedanjih medsebojnih soočenjih so bili uspešnejši Argentinci, toda njihovi uspehi imajo močan zgodovinski pridih. Na svetovnih prvenstvih vodijo z 2:0, z 1:0 so zmagali leta 1930 in na svojem domačem mundialu 1978 z 2:1; obakrat v skupinskem delu tekmovanja. V devetih prijateljskih dvobojih so dosegli štiri zmage, tri remije in dva poraza, a zadnji je bil na sporedu leta 2009 v Marseillu. Ob zmagi z 2:0 je Messi zabil drugi gol, iz zdajšnje reprezentance sta igrala še Javier Mascherano in Sergio Agüero, pri takratnih gostiteljih zgolj zdaj rezervni vratar Steve Mandanda. Prav tako malo šteje, da so se Francozi, svetovni prvaki leta 1998, slabše odrezali na dveh zadnjih mundialih, saj so pred osmimi leti osvojili le eno točko, pred štirimi pa izpadli v četrtfinalu proti Nemčiji.

Kletvice za Simeoneja?

Koliko rezerv je preostalo moštvoma? Kot prispodobo stopnjevanja ritma Argentinci uporabljajo podatek, da je Messi v zanje odločilnem dvoboju z Nigerijo pretekel dober kilometer več kot ob porazu s Hrvaško. Prav tako že s hitrejšo in bolj čvrsto igro celotne ekipe ter že skoraj predolgo strelsko sušo Gonzala Higuaina – rojenega v Brestu v Franciji – in drugih odličnih napadalcev. Toda hkrati se sprašujejo, kako naj si v povprečju 30 let stari nogometaši po treh zahtevnih tekmah hitreje telesno opomorejo kot mlajši in urnejši Francozi, ki so se poslovili od skupinskega dela SP s povsem miroljubnim remijem z Dansko.
Francozi medtem stavijo na ustvarjalnost Antoina Griezmanna, čeprav je na tem SP zatresel mrežo le z 11 metrov, Ousmana Dembeleja, Kyliana Mbappeja in Paula Pogbaja, ki naj bi bili preveč živahni za okorno obrambo Južnoameričanov. Argentinci se bojijo predvsem prebrisanega Griezmanna, saj se je pod vodstvom njihovega rojaka Diega Simeoneja v dresu Atletica razvil v enega najboljših napadalcev na svetu. Zato so za primer črnega scenarija pripravili nekaj kletvic tudi za sicer priljubljenega "Chola".

Komentarji: