Srbija bi se že zvečer rada pridružila sosedi Hrvaški

Srbija drevi ob 20. uri v Kaliningradu proti Švici v skupini E lovi prvo zaključno žogo za preboj med šestnajst najboljših na SP
Fotografija: Vladimir Petković (levo) je Švico skozi kvalifikacije popeljal že na drugo veliko tekmovanje, Mladen Krstajić je Srbijo le nasledil od Slavoljuba Muslina. Foto AFP
 
Odpri galerijo
Vladimir Petković (levo) je Švico skozi kvalifikacije popeljal že na drugo veliko tekmovanje, Mladen Krstajić je Srbijo le nasledil od Slavoljuba Muslina. Foto AFP  

Srbijo le zmaga loči od zgodovinskega prvega napredovanja med šestnajst najboljših na SP, neodločen razplet veliko bolj ustreza Švici, ki pa jo uspeh tako rekoč že pelje naprej. Igra na zmago je skorajda nujnost Srbije, saj si v zadnjem kolu skupine E ne sme dovoliti, da bi igrala za vse ali nič proti Braziliji, ki si prav tako ne bo smela privoščiti spodrsljaja proti Kostariki.

Švicarji so pošteno zakuhali kombinatoriko scenarijev z uvodnih 1:1 proti favorizirani Braziliji. Na glavo so postavili vse možne različice, Srbom precej pokvarili zmagoviti štart na SP proti Kostariki in jih prisilili, da na prizorišču še ene bitke, polne simbolike, razmišljajo samo o zmagovitem scenariju.


Švica kot tretja reprezentanca z Balkana


»Zelo pomembno je, da osvojimo vse točke. Ne želim se ukvarjati z matematičnimi kombinacijami. Vem, da bo tekma zelo težka in točka nam ne bo pomenila veliko, zmagati moramo,« je bil jasen junak zmage nad Kostariko Aleksandar Kolarov.
Švice s številnimi reprezentanti albanskih korenin s Kosova, bošnjaškimi in hrvaškimi ter s selektorjem Vladimirjem Petkovićem na čelu se je oprijel vzdevek tretje reprezentance z Balkana na svetovnem prvenstvu. Marsikatere igralce povezuje tudi kaj drugega kot le žoga. Kot, na primer, velikega upa v srbski reprezentanci Sergeja Milinkovića-Savića, ki ga povezujejo tudi z madridskim Realom, in švicarskega ostrostrelca Harisa Seferovića. Njuna očeta sta odšla s trebuhom za kruhom iz Sanskega mosta. Sergej se je rodil v Kataloniji v Lleidi, Haris v Švici v Zürichu. Povezujta ju tudi podobni nogometni poti. Milinković-Savić igra v tujini za rimski Lazio, Seferović na Portugalskem pri Benfici. Rojstna dneva slavita le pet dni narazen, Sergej je bil rojen 27. februarja leta 1995, Haris 22. februarja leta 1992.


Dušan Tadić: Švice se ne bojimo


Srbski navijači so že v prvi tekmi vpletli politiko v šport in Nogometni zvezi Srbije prislužili prvo denarno kazen v višini 8600 evrov. Z vzkliki »Kosovo je Srbija« so napovedali dvoboj s Švico, ki ima v trojici na Kosovu rojenih reprezentantov, Valonu Behramiju (Udinese), Granitu Xhaki (Arsenal) in Xherdanu Shaqiriju (Stoke), najvidnejše adute. Najboljši srbski nogometaš v kvalifikacijah za SP Dušan Tadić je bil v Angliji tudi Shaqirijev tekmec in je imel na novinarski konferenci že vrh glave vprašanj o albanskemu kolegu in nevarni ter močni Švici.
»Kdo pravi, da se bojimo Švice. Pomembno je, da ohranimo mirne glave. Saj veste, kako je pri nas, ko zmagujemo, smo junaki, ko izgubljamo, smo bedaki. Veliko lažje nam bo kot proti kakšni drugi reprezentanci z druge celine. Proti evropskim moštvom se lažje pripravimo,« je povedal 29-letni napadalni zvezni igralec Southamptona in mož, od katerega je odvisna podoba Srbije na igrišču.


Ottmar Hitzfeld: Shaqirijev položaj je št. 10


V srbskem taboru selektor Mladen Krstajić nima kdo ve koliko težav z izborom začetne enajsterice in s taktično postavitvijo. Povsem drugače je v švicarskem taboru. Selektorja Petkovića najbolj vznemirja uganka, na katerem položaju bi bil najbolj uporaben Shaqiri.
»Najboljši Shaqirijev položaj je št. 10,« je Petkoviću svetoval njegov predhodnik sloviti Nemec Ottmar Hitzfeld in pojasnil svojo oceno: »Njegovo najmočnejše orožje je tehnično obvladovanje žoge, ki mu omogoča, da lahko z občutkom za igro ter preigravanji napada tekmece.« Petković je Shaqirija proti Braziliji uporabil na krilnem položaju.
Najbolj izkušen Švicar Stephan Lichtsteiner je pred pretiranim ukvarjanjem o taktičnih različicah opozoril na najboljši del moštva proti Braziliji. »Opravili smo odlično moštveno delo. Bili smo skoraj popolni. Najpomembnejše je, da ta moštveni duh pokažemo tudi proti Srbiji,« je dejal novopečeni član Arsenala, h kateremu je 34-letni veteran iz Adligenswila prestopil po desetih letih igranja v Italiji za Lazio in Juventus.

Komentarji: