Zgodovinsko: tudi VAR pomagal Francozom do zmage (VIDEO)

Evropski podprvaki so z 2:1 odpravili Avstralce, njihov odpor pa prek Paula Pogbaja strli šele v 81. minuti.
Fotografija: Paul Pogba je z milimetrsko natančnostjo odločil zmagovalca. Foto Franck Fife/AFP
Odpri galerijo
Paul Pogba je z milimetrsko natančnostjo odločil zmagovalca. Foto Franck Fife/AFP

Kazan – Svetovni prvaki izpred dveh desetletij in finalisti zadnjega evropskega prvenstva Francozi so le stežka strli uvodni oreh na letošnjem mundialu v Rusiji. V prvem obračunu skupine C so ugnali Avstralce z 2:1, na odločitev pa je bilo treba čakati vse do končnice. V 81. minuti je končni izid postavil Paul Pogba, po njegovem strelu se je žoga od prečke vendarle odbila za golovo črto, s čimer se je Francija veselila vseh treh točk. Šele prvič doslej je zmagala na uvodnih tekmah dveh zaporednih SP.

Prva dva gola sta, prav tako v drugem polčasu, padla z bele točke. Prvi je enajstmetrovko izsilil in nato uspešno realiziral Antoine Griezmann, na drugi strani je vrnil kapetan Mile Jedinak. Za zgodovinski trenutek je poskrbel urugvajski sodnik Andres Cunha, ki se je pri prvem zadetku na tekmi odločil za ogled videoposnetka (VAR), ki mu je pritrdil, da je bila najstrožja kazen upravičena. Med obema enajstmetrovkama so minile zgolj štiri minute in sedem sekund, najmanj doslej na svetovnih prvenstvih.


Z novim selektorjem


»Galski petelini« so v zadnjih dvanajstih dvobojih na vseh frontah vpisali en sam poraz, konec marca so morali premoč priznati Kolumbiji (2:3). Avstralci so bili v začetku meseca dvakrat uspešni v obračunih z evropskima tekmecema, Čehe so ugnali z veličastnih 4:0, Madžare pa z 2:1. Očitno je delovala tudi šok terapija po menjavi selektorja, Ange Postecoglou je stolček prepustil nekdanjemu nizozemskemu selektorju Bertu van Marwijku, ki pa se po mundialu, ne glede na razplet, poslavlja, nasledil ga bo vnovič domač strokovnjak, Graham Arnold.


POTEK TEKME


Francozi so z odlično napadalno trojico Antoine Griezmann – Kylian Mbappe – Ousmane Dembele na čelu takoj dali vedeti, da želijo po hitrem postopku razrešiti dvome o zmagovalcu. Že v drugi minuti se je namreč v izvrstni priložnosti znašel najstniški biser Mbappe (z 19 leti in pol je postal najmlajši Francoz, ki je zaigral na svetovnem ali evropskem prvenstvu), a je njegov natančen poskus vratar Mathew Ryan s skrajnimi napori ukrotil. Tudi v nadaljevanju so galski petelini pritiskali, a obetavnih akcij niso znali učinkovito zapečatiti. Pravzaprav so bili v prvem polčasu bližje zadetku celo Avstralci.

Tako je v 18. minuti Trent Sainsbury nevarno sprožil, Hugo Lloris je moral napeti vse sile, da je žogo mukoma izbil. V nadaljevanju se je ekipa, ki je na svetovni jakostni lestvici šele na 36. mestu (Francija je, za primerjavo, sedma) krčevito branila in prežala na protinapade, evropski podprvaki pa so bili v napadu mlahavi in daleč od vodilnega zadetka. Statistika je bila sicer krepko na njihovi strani, kar pa jim ob izidu 0:0 ni bistveno pomagalo. Štirikrat so sprožili v nasprotnikov okvir vrat, a niti enkrat pozneje kot v osmi minuti.

Drugega polčasa Francozi niso odprli bistveno podjetneje, vseeno pa so v 58. minuti vendarle prešli v vodstvo. Joshua Risdon je v kazenskem prostoru izbil žogo pred prodirajočim Griezmannom, urugvajski sodnik Andres Cunha akcije sprva ni prekinil, nato pa se je odločil za novost na velikih tekmovanjih, ogled videoposnetka (VAR), ki ga je prepričal, da je med igralcema prišlo do stika, zato je pokazal na belo točko. Griezmann je enajstmetrovko suvereno unovčil in postal – po Urugvajcu Joseju Gimenezu in Špancu Diegu Costi – že tretji soigralec Jana Oblaka pri Atleticu Madridu, ki se je vpisal med strelce na tem turnirju.

Griezmann je bil vpleten v kar devet od zadnjih ddvanajstih francoskih golov na svetovnih in evropskih prvenstvih, sedemkrat je zadel in dvakrat podal. Toda Avstralci so potrebovali pičle štiri minute za izenačenje. Udarec so vrnili na enak način – z izkoriščeno najstrožjo kaznijo. Zanjo tokrat ni bilo potrebnega videoposnetka, Samuel Umtiti si je pri skoku v kazenskem prostoru očitno pomagal z dvignjeno roko, Cunha je zapiskal brez pomislekov, hladnokvrni strelec z enajstih metrov pa je bil bradati kapetan Mile Jedinak, 33-letni zvezni igralec Astona Ville. V hipu sta bili torej zasedbi ponovno poravnani.

Dolgo se je zdelo, da bi utegnili Avstralci presenetljivo osvojiti zlata vredno točko, a so se njihovi načrti izjalovili v 81. minuti. Rezervist Olivier Giroud je lepo našel Paula Pogbaja, ta pa je silovito in z milimetrsko natančnostjo sprožil, žoga se je s celotnim obsegom odbila prek golove črte, kar je, za vsak primer, potrdil še videoposnetek. Zvezni igralec Manchester Uniteda je v 55. reprezentančnem nastopu prispeval svoj deseti zadetek v majici z državnim grbom, tretjega na velikih tekmovanjih, drugega na svetovnih prvenstvih. Prejšnjega je dosegel pred štirimi leti v Braziliji ob zmagi nad Nigerijo z 2:0. Do konca dvoboja se izid ni več spremenil.


FRANCIJA : AVSTRALIJA 2:1 (0:0)


Strelci: 1:0 - Antoine Griezmann (58./11-m), 1:1 - Mile Jedinak (62./11-m), 2:1 - Paul Pogba (Olivier Giroud, 81.).

Komentarji: