Za vrh le Portugalci in Španci

Kdo bo končal na vrhu skupine – Španija ali Portugalska? To naj bi bila edina dilema v navidez povsem predvidljivi druščini.
Fotografija: Andres Iniesta je leta 2010 ponosno v zrak dvignil lovoriko svetovnih prvakov. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Andres Iniesta je leta 2010 ponosno v zrak dvignil lovoriko svetovnih prvakov. FOTO: Reuters

Kdo bo končal na vrhu skupine – Španija ali Portugalska? To naj bi bila edina dilema v navidez povsem predvidljivi druščini, v kateri naj bi bila Maroko in Iran brez možnosti za napredovanje v izločilne boje prvenstva. Mar to pomeni, da bo skupina privlačna zgolj do prvega tekmovalnega dne, ko se bosta 15. junija že merili srditi iberski tekmici?

Gre za izredno polarizirano družbo, v kateri je kakovostni prepad med »zgornjim« in »spodnjim« delom skupine večji od gostiteljice Rusije ... Španiji vendarle pripada vloga favorita, ne nazadnje premore dvakrat dražjo reprezentanco (približno milijarda proti polovici milijarde evrov) in bogatejše izkušnje. Toda na zadnjem velikem turnirju se je razkril tudi potencial portugalskih orlov, ki so v Franciji 2016 opravili z vsemi, na koncu tudi z gostiteljico Francijo.

Upajmo, da ne bo šlo za dvoboj. Upajmo, da bo nekdanji portugalski selektor Carlos Queiroz šokiral rojake kot selektor Irana in da bo svoje opravila tudi maroška »tujska« legija, zbrana z vseh vetrov. Maroko želi opozoriti nase, v svoji reprezentanci ima le šest rojenih Maročanov, osem jih prihaja iz Francije, pet iz Nizozemske, dva iz Španije, po eden pa iz Kanade in Belgije. Prav tako ambiciozna je iranska reprezentanca, ki je odšla na pot z državniškimi častmi, srečo sta ji zaželela tudi predsednik Hasan Rohani in celotni verski vrh. Če ne drugega, bo zanimiv vsaj arabsko-perzijski derbi za tretjo mesto v skupini.

Po koncu naj bi si vendarle zastavljali le dve vprašanji. Kaj zmorejo evropski prvaki Portugalci na čelu z nadnaravno motiviranim Cristianom Ronaldom in kako visoko lahko posežejo Španci, ki se nahajajo v zadnji fazi prenove šampionske reprezentance 2008-2012, nemara ene najboljših zasedb v 160-letni zgodovini nogometne igre? Bomo videli, gotovo lahko navijači pričakujejo veliko od obeh evropskih ekip v tej skupini, tudi pozneje v izločilnih bojih, če ne bosta Iran in Maroko prej pripravila senzacije.
 

Komentarji: