Nekoč ob podganah, danes zvezdnik

Belgijskemu asu Romeluju Lukakuju je žal, da dedek ni dočakal njegovega razcveta.
Fotografija: Romelu Lukaku je nekoč molil v temi, zdaj zasluži milijon evrov na mesec. Foto Reuters
Odpri galerijo
Romelu Lukaku je nekoč molil v temi, zdaj zasluži milijon evrov na mesec. Foto Reuters

St. Peterburg – Romelu Lukaku igra nogomet za mesečno plačo milijon evrov, na prvi pogled je tipičen napadalec, ki mu je uspelo opozoriti nase najboljše klube v premier league. Toda 25-letnik je prehodil iz Antwerpna do Manchestra trnovo pot, na kateri bi omagala večina njegovih vrstnikov. Tudi zato deluje na igrišču nebeško motivirano.

Prebivalce Antwerpna še iz časov španske prevlade krasi vzdevek »gospodje«, toda Lukaku ni odraščal v gosposkih razmerah. »Nismo bili revni, pač pa bankrotirani. Nismo mogli končati tedna. Ko sem pri šestih letih videl svojo mamo, kako redči mleko z vodo, da bi imel jaz 'dovolj', sem si rekel, da bom postal nogometaš tudi sam in poskušal izvleči družino iz revščine. Oče je igral nogomet, toda služil je šele ob koncu kariere, zato nam ni ostalo nič,« je razkril Lukaku.


»Skrbeti moraš za mamo«


Njegova starša izvirata iz Konga, v enem največjih pristanišč v Evropi sta le težko držala glavo nad vodo. To je nenehno čutil tudi Romelu, ki je pogosto molil v temi, kot pravi, saj družina ni mogla redno plačevati elektrike. Pri dvanajstih letih, ko je v majici Liersa zabil 76 golov v 34 tekmah, je moral dedku na smrtni postelji obljubiti, da bo skrbel za svojo mater. Profesionalno pogodbo z najslavnejšim belgijskim klubom Anderlecht je podpisal pri komaj 16 letih in debitiral med člani pičlih enajst dni pozneje. Mnogi so se spraševali, ali sploh lahko obleče belgijski dres: »Pomislil sem: Kaj? Rojen sem v Antwerpnu, jaz sem iz Belgije.« Igral je še bolj motivirano, saj je želel dokazati, od kod prihaja. »Motiv sem iskal v dejstvu, da sem bil jezen zaradi številnih težav, zaradi tega, ker so okrog našega stanovanja tekle podgane, in zaradi načina, na kakršnega so gledali name starši drugih otrok v klubu,« je razkril Lukaku.

Romelu Lukaku (desno) rad prisluhne pomočniku selektorja Thierryju Henryju. Foto Reuters
Romelu Lukaku (desno) rad prisluhne pomočniku selektorja Thierryju Henryju. Foto Reuters


Zahteval ga je Mourinho


Pot ga je vodila iz Belgije v Anglijo, od Chelseaja, West Bromwicha in Evertona do Manchester Uniteda, ki je lani zanj – na zahtevo Joseja Mourinha – odštel dobrih 100 milijonov evrov, rekordno odškodnino v zgodovini slovitega kluba. Danes se nihče ne sprašuje, ali lahko igra v belgijski majici. Romelu Lukaku je s 40 goli najboljši strelec v bogati zgodovini reprezentance, četudi je 13. maja dopolnil šele 25 let!

Belgija je pred štirimi leti v Braziliji končala v četrtfinalu, letos meri veliko višje. »Tedaj nas je pokopala tudi živčnost. V Rusiji želimo zgolj uživati, življenje je prekratko za kaj drugega,« je zatrdil 191 cm visoki as, ki pravi, da prav ničesar na prehojeni poti ne obžaluje. Skoraj ničesar: »Želim si, da bi bil dedek še živ in da bi mu lahko rekel: Vidiš, sem ti rekel, tvoja hčerka je v redu. Nič več ne spimo na tleh.«
 

Komentarji: