Bagnaia kljub zmagi ostal na pragu prvega naslova

Italijanski dirkač Francesco Bagnaia (Ducati) je zmagovalec predzadnje dirke sezone v motociklističnem razredu motoGP.
Fotografija: Francesco Bagnaia in Enea Bastianini sta za več kot dve sekundi prehitela Quartararoja na tretjem mestu. FOTO: Mohd Rasfan/AFP
Odpri galerijo
Francesco Bagnaia in Enea Bastianini sta za več kot dve sekundi prehitela Quartararoja na tretjem mestu. FOTO: Mohd Rasfan/AFP

Francesco Bagnaia je v malezijskem Sepangu slavil pred rojakom Eneo Bastianinijem, članom poltovarniške ekipe Gresini Racing, in Francozom Fabiom Quartararojem (Yamaha), slednjemu pa pred zaključkom sezone pobegnil na 23 točk prednosti. Branilec naslova Quartararo je dirko sklenil v hudih bolečinah, a vendarle ostal v boju za novo končno zmago, o kateri bo odločala dirka v Valenciji 6. novembra, kjer bo Bagnaia svoj prvi naslov v kraljevem razredu osvojil že z dvema točkama ali v primeru, da Quartararo ne bi zmagal. Ducati na naslov čaka od leta 2007, ko je z rdečim motociklom slavil Avstralec Casey Stoner.

Španec Jorge Martin (Pramac Racing Ducati) je z izjemnimi časi in rekordom steze zaznamoval kvalifikacije, toda na nedeljski dirki odstopil v sedmem krogu, potem ko je tudi med dirko še enkrat podrl rekord dirkališča. Bagnaia je štartal kot deveti, Quartararo pa po ravno tako neprepričljivih kvalifikacijah kot dvanajsti. Italijan se je v dirko pognal v neverjetnem slogu in nemudoma zasedel drugo mesto ter se na koncu veselil zmage.

Bastianini je kljub temu, da se je zavihtel na drugo stopničko, ostal brez možnosti za naslov tako kot Španec Aleix Espargaro (Aprilia), ki je tokrat močno zaostal za najboljšimi. Pred dirko so se z minuto aplavza poklonili umrlemu ustanovitelju Avstrijcu Dietrichu Mateschitzu, podjetje Red Bull, ki ga je ustanovil Mateschitz, je v karavani motoGP v vlogi pokrovitelja prisotno kot pokrovitelj domače ekipe KTM, na svojem dirkališču Red Bull Ring v Spielbergu pa gosti vedno odlično obiskano dirko za VN Avstrije.

Bagnaia se je na dirkališču v Sepangu podpisal pod svojo sedmo zmago v sezoni, potem ko je bil v kvalifikacijah komaj deveti.

»To je bil zanesljivo moj najboljši start v življenju. Bilo je popolno. Pohvalil bi tudi ekipo, saj smo opravili res odlično delo,« je bil po koncu dirke navdušen 25-letni Torinčan, ki je po briljantnem startu skočil na drugo mesto. Dinamika dirke se je spremenila v sedmem krogu, ko je Martin padel, Bagnaia se je zavihtel na mesto vodilnega z Bastianinijem za petami.

Quartararo: Ponosen sem nase, to je bila ena mojih najboljših voženj

»V ospredju sem nekoliko tvegal,« je dejal Bagnaia: »Slediti Jorgeju je bilo malo preveč za zadnjo gumo, nato pa je na žalost padel.«

Bastianiniju je uspelo prehiteti svojega rojaka v četrtem ovinku 10. kroga, vendar je bilo njegovo vodstvo kratkotrajno, saj je Bagnaia znova prevzel prevlado.

»Dolgo je minilo, odkar sem bil na stopničkah,« pa je dejal Quartararo, ki je padel na prejšnji dirki na Phillip Islandu. »Danes sem dal svoj maksimum, bolje ne bi mogel, vendar sem ponosen nase, saj sem čutil, da je to ena mojih najboljših voženj v sezoni,« je dodal Francoz, ki je vozil z zlomljenim prstom, s poškodbo, ki jo je utrpel na prostem treningu v soboto.

V razredu moto2 je Španec Augusto Fernandez z današnjim četrtim mestom prevzel vodstvo v razvrstitvi SP. Prehitel je doslej vodilnega Japonca Aija Oguro, ki je v zadnjem krogu, ko se je do konca boril za zmago, po nepotrebnem tvegal, padel in ni končal tekmovanja.

V Sepangu je zmagal Italijan Tony Arbolino (Kalex). Po 19 od 20 dirk je Fernandez vodilni in ima 251,5 točke pred Oguro (242). Britanec John McPhee (Husqvarna) je presenetljivo zmagal v razredu moto3. Mladi Škot je bil nekoliko hitrejši od Japonca Ajuma Sasakija. Španec Izan Guevara, ki si je že zagotovil naslov prvaka, se tokrat ni vključil v boj za zmago.

Preberite še:

Komentarji: