Baloni so prekrili nebo nad Prekmurjem

Začelo se je slovensko odprto državno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni.
Fotografija: Skupinski vzlet tekmovalcev z rakičanskega letališča v disciplini lov na lisico. FOTO: Jože Pojbič/Delo
Odpri galerijo
Skupinski vzlet tekmovalcev z rakičanskega letališča v disciplini lov na lisico. FOTO: Jože Pojbič/Delo

Murska Sobota - Sedemintrideset balonarskih ekip iz šestnajstih držav - med njimi tudi tako oddaljenih, kot so Brazilija, Kitajska, ZDA in Avstralija se je danes zgodaj zjutraj lotilo prve tekmovalne naloge slovenskega odprtega državnega prvenstva v letenju s toplozračnimi baloni.

Sodniki na cilju čakajo na balonarske ekipe. FOTO: Jože Pojbič
Sodniki na cilju čakajo na balonarske ekipe. FOTO: Jože Pojbič


V čudovitem, megličastem jutru nad prekmursko ravnico tekmovalci niso imeli časa za opazovanje lepot okrog sebe in tudi sreče ne: prve naloge, natančnega doleta do cilja na letališču, namreč zaradi spremembe vetra po sončnem vzhodu ni uspešno opravila nobena od ekip in zemeljske ekipe so tekmovalce in njihove balone pobirale tudi po nekaj kilometrov daleč od letališča. 
Sicer pa bodo imele ekipe možnost nadoknaditi izgubljeno, saj bodo do nedelje vzletale in opravljale različne tekmovalne naloge po dvakrat na dan, zjutraj okrog šestih in zvečer okrog osemnajstih.
 

Generalka za svetovno prvenstvo


V jutranji megli so se zarisale kupole balonov. FOTO: Jože Pojbič
V jutranji megli so se zarisale kupole balonov. FOTO: Jože Pojbič


Tako pisana druščina tekmovalcev iz sedemnajstih držav se je na športnem letališču v Rakičanu letos zbrala zato, ker bo to prvenstvo generalka za svetovno balonarsko prvenstvo, ki bo na tem letališču prihodnje leto med 19. in 26. septembrom in na katerem pričakujejo okrog sto tekmovalnih ekip in štirideset udeležencev balonarskega festivala, ki bo potekal vzporedno s prventsvom. Prihodnje leto bo torej mogoče nad Prekmurjem videti naenkrat skoraj stopetdeset balonov.  Organizator letošnjega tekmovanja in svetovnega balonarskega prvenstva v Murski Soboti prihodnje leto  je Balonarski klub Roto skupaj z Mestno občino Murska Sobota, Letalsko zvezo Slovenije in Aeroklubom Murska Sobota. Na sinočnji slovesni otvoritvi prvenstva so organizatorji predstavili tudi nov slovenski tekmovalni balon, sicer pa slovenske barve na letošnjem tekmovanju branijo Branko Ambrožič, Jernej Bojanovič, Dejan Buzeti, Vito Rome, Aleš Švagelj in Radoš Švagelj. 


 

Dolga tradicija letenja v Sloveniji


Skupinski vzlet tekmovalcev z rakičanskega letališča v disciplini lov na lisico. FOTO: Jože Pojbič/Delo
Skupinski vzlet tekmovalcev z rakičanskega letališča v disciplini lov na lisico. FOTO: Jože Pojbič/Delo


Letenje s toplozračnimi baloni ima v Sloveniji sicer dolgoletno tradicijo. Prvi pri nas je leta 1978 poletel z balonom na vroč zrak Avi Šorn, danes pa imamo pri nas več kot 150 pilotov in registriranih 50 toplozračnih balonov. Državna prvenstva smo organizirali sedemnajstkrat in slavili osem prvakov. V letu 2010 je v Litvi postala ženska evropska prvakinja Gabriela Slavec,   Vito Rome pa je leta 2015 na evropskem prvenstvu na Madžarskem osvojil bronasto medaljo, kar je najboljši slovenski dosežek do sedaj. Rome je predstavnik nove generacije slovenskih balonarjev, ki se bodo predstavili te dni v Murski Soboti. 

Svetovna prvenstva v letenju s toplozračnimi baloni organizirajo od leta 1973, in sicer vsaki dve leti. Leta 2014 se je odvijalo v Braziliji, 2016 na Japonskem, zadnje je bilo lani v Avstriji. A velika balonarska tekmovanja tudi za Pomurce niso novost, saj je nad Pomurjem že leta 1994 potekalo evropsko balonarsko prvenstvo.

Preberite še:

Komentarji: