Slovenija ima bron, Gianni je ugnal Gianija!

Slovenski odbojkarji v boju za bronasto odličje na evropskem prvenstvu ugnali Francijo s 3:2 (22, 16, -21, -18, 11).
Fotografija: Slovenski odbojkarji so na EP osvojili bron! FOTO: CEV
Odpri galerijo
Slovenski odbojkarji so na EP osvojili bron! FOTO: CEV

Slovenski odbojkarji so ob 17.30 začeli obračun proti Franciji za bronasto odličje na evropskem prvenstvu v Rimu. Sloveniji je po poškodbi Gregorja Ropreta na pomoč po naknadnem vpoklicu prišel podajalec Dejan Vinčić, ki je včeraj slavil 37. rojstni dan.

Bo zdajšnji slovenski selektor Gheorghe Creţu ugnal nekdanjega in zdajšnjega francoskega Andreo Gianija? Ta je Sloveniji prinesel prvo odličje na EP, srebrno leta 2015. Creţuja sicer priljubljeno kličejo tudi Gianni. »Ko sem se rodil, je bil v naši deželi zelo priljubljen italijanski pevec Gianni Morandi. Starši so želeli, da nosim njegovo ime, a v tistih časih je bilo nemogoče otroku dati tuje ime. Na uradnih listinah sem bil Gheorghe Giorgi, v cerkvi pa sem bil Gianni,« o tem pove slovenski glavni trener.

Tekma in polfinalni poraz proti Poljski je torej že ali že mora biti pozabljen, proti vedno neugodni francoski reprezentanci se bo oblikovala končna usoda slovenske izbrane vrste na tem starocelinskem tekmovanju.

Skupno do žlahtne nagrade! FOTO: Andreas Solaro/AFP
Skupno do žlahtne nagrade! FOTO: Andreas Solaro/AFP

Prvi niz

Slovenci so proti olimpijskim prvakom Francozom odlično začeli, povedli z 8:4, a je vseeno nekaj preveč napak pri začetnem udarcu. Z varanjem je v napadu na mreži točko dosegel tudi Dejan Vinčić. Galski petelini se vračajo, po slovenskem dotiku mreže in napadu Stephena Boyerja je izid poravnan na 11. A Jan Kozamernik blokira, Rok Možič zabija, izid je 19:17 za Slovenijo. Slovenski blok je odličen, ustavlja Francoze, Klemen Čebulj je s plasirano žogo vodstvo povišal na 22:18. Boyer je zabil dva asa, izid je 22:21. Možič v polje za 23:21, tudi 24:21 za zaključno žogo. Sklepno točko za zmago v prvem nizu s 25:22 pa je Sloveniji s servisom v mrežo prinesel Yacine Louati.

Drugi niz

Igra se točka za točko, Slovenci so po napadu Tineta Urnauta izenačili na 7. Rok Možič se ne ustavlja, točka v napadu, blok, nov uspešen napad, Creţujevi vodijo z 10:8. Dejan Vinčić je v samostojnem bloku izvrstno ustavil francoski napad – 14:11. Urnautov napad s francoskim blokavtom je prinesel vodstvo s 16:11. Po dolgem preverjanju dotik mreže Francoza, Slovenija vodi za šest – 18:12. Nov napad Možiča za 20:13, Slovenija se bliža osvojitvi drugega niza. Francozi so se deloma vrnili, po dobrem servisu, ki ga slovenski kapetan Urnaut ni ukrotil, je zdaj 22:15. Izvrstno igro Slovencev, novi podajalec Dejan Vinčić žoge deli mojstrsko, je z napadom in potisnjeno žogo v nasprotni blok začinil Čebulj, tudi drugi niz je dobljen na 16.

Stephen Boyer v boju s Klemnom Čebuljem. FOTO: Andreas Solaro/AFP
Stephen Boyer v boju s Klemnom Čebuljem. FOTO: Andreas Solaro/AFP

Tretji niz

Francozi so povedli s 6:3, a tudi dočakali slovenski zasuk. Klemen Čebulj je z asom Slovenijo popeljal v prednost z 8:7. Barthélémy Chinenyeze s prvim tempom, Earvin N'Gapeth na servisu – 10:11. Vratolomen napad N'Gapetha za 14:16. Še Jean Patry za 15:17, Chinenyeze in ponovno N'Gapeth, 16:19. Francozi s prvim tempom Nicolasa Le Goffa, Čebulj je žogo v napadu poslal v avt (19:23). Čebulj je žogo iz začetnega udarca poslal v avt, na koncu N'Gapeth v uspešnem napadu za niz Francozov.

Četrti niz

Galski petelini so bolje začeli, a so Slovenci poravnali na 4:4. Patry uspešno vara, Možič vrača z napadom – 5:5. N'Gapeth je dvakrat »skuhal« na mreži, izid je izenačen na 7. V ogorčenem boju se je razigral korektor Patry, Francozi vodijo s 13:11. Še na čisto Antoine Brizard zabija za 14:11. Francozi so v naletu, N'Gapeth z bombo za 16:12. Nato igralna napaka Uroša Planinšiča, ki je zamenjal utrujenega Vinčića, izid je 17:12. Patry v napadu, v bloku – 20:14. Olimpijski prvaki so niz odigrali v svojem slogu, Slovenija je padla (25:18 za Francijo), odločal bo peti niz.

Kevin Tillie napada mimo slovenskega bloka Roka Možiča. FOTO: Andreas Solaro/AFP
Kevin Tillie napada mimo slovenskega bloka Roka Možiča. FOTO: Andreas Solaro/AFP

Peti niz

Po dolgi izmenjavi in obrambah fenomenalna točka Urnauta – 1:0. Drama, padajo napadalne bombe, 3:3. Možič z udarcem za 6:4, za 7:5 Brizard s servisom v mrežo. Alen Pajenk, prvi tempo, 8:6, Možičev as za 9:6. Neverjetno reševanje Francozov, dve napaki Čebulja v napadu za še vedno vodstvo z 9:8. Čebuljeve bombe iz servisa, 12:8. Zdaj je 13:11, francoski blok je ustavil Urnauta. Vinčić je izvrstno varal za 14:11, vse pa je za peti niz (15:11) končal Rok Možič v napadu. Slovenija je bronasta!

»Zelo težka tekma, a smo brona neizmerno veseli. Z Dejanom Vinčićem igramo že dvajset let, izjemno nam je pomagal do tega dosežka,« je dejal kapetan Tine Urnaut.

 

Komentarji: