Brigita Bukovec dočakala abrahama

Ena od najboljših slovenskih atletinj v zgodovini danes praznuje 50. rojstni dan.
Fotografija: Brigita Bukovec je bila kar petkrat najboljša slovenska športnica leta. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Brigita Bukovec je bila kar petkrat najboljša slovenska športnica leta. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Ljubljana – Brigita Bukovec, ena od najboljših slovenskih atletinj v zgodovini kraljice športa, danes praznuje 50. rojstni dan. Ljubljančanka si je med drugim na olimpijskih igrah leta 1996 v Atlanti pritekla srebrno kolajno na 100 metrov z ovirami. Najboljša slovenska športnica je bila v letih 1993, 1995, 1996, 1997 in 1998, leta 1995 pa je prejela Bloudkovo nagrado.

Največji uspeh je – kot že omenjeno – dosegla na OI v Atlanti, kjer je kot prva Slovenka osvojila olimpijsko odličje v atletiki. Takrat je Bukovčeva v velikem finalu z osebnim in še zdaj veljavnim slovenskim rekordom (12,59) za pičlo stotinko sekunde zaostala le za Švedinjo Ljudmilo Engqvist.


Ob tem podvigu je bila Bukovčeva še bronasta na dvoranskem svetovnem prvenstvu leta 1995 v Barceloni, druga na EP leta 1998 v Budimpešti in srebrna tudi na dvoranskem EP leta 1996 v Stockholmu. Uspešno športno pot, med katero je nad njo bedel trener Jure Kastelic, ki je konec prejšnjega meseca preminil, je končala 3. aprila 2001. Zdaj že dobri dve leti z družino živi v Švici, ker njen srčni izvoljenec Željko Pavlica, s katerim ima dva sinova, dela na Evropski nogometni zvezi (UEFA).

Preberite še:

Komentarji: