Če so bili glavni v Švici, zakaj ne bi bili na Soči

Danes začetek EP v spustu na divjih vodah – Po bogati žetvi na SP Slovenci optimisti, a so prevečkrat »nevidni«.
Fotografija: Simon Oven želi upravičiti naslov svetovnega prvaka. FOTO: KZS/Nina Jelenc
Odpri galerijo
Simon Oven želi upravičiti naslov svetovnega prvaka. FOTO: KZS/Nina Jelenc

Tekmovalci v spustu na divjih vodah že dolgo živijo v senci slalomistov, ki so trdno zasidrani na sporedu olimpijskih iger in imajo proge v središčih velikih mest. Veslanje v idilični naravi ima sicer tudi svoje prednosti, a na koncu ostajajo pogosto nevidni tako v medijih kot pri iskanju zaposlitve. Svoj trenutek dočakajo šele na velikih tekmovanjih, kakršno je evropsko prvenstvo, ki se bo začelo danes ob 12. uri v Trnovem ob Soči s klasičnim spustom, končalo pa v soboto.

»Blaž Cof in Simon Oven sta svetovna prvaka, nimata pa možnosti za službo v javni upravi, ker je pred njima po rangu kar nekaj športnikov z dobrimi rezultati z zadnjih zimskih OI. Cof si je zato našel redno službo, ob delu pa izvaja celoten športni program, kar je težko zdržati,« je pred začetkom sezone opozoril direktor Kajakaške zveze Slovenije Andrej Jelenc, ki je bil nekoč izjemno uspešen kanuist in je v spustu osvajal kolajne kot po tekočem traku. Zato dobro ve, kako trd je kruh njegovih naslednikov, pa čeprav so najboljši na svetu.

Na lanskem SP v Muotathalu v Švici je kajakaš Simon Oven osvojil zlato kolajno v klasičnem spustu, v šprintu je bil najhitrejši kanuist Blaž Cof, Nejc Žnidarčič, Vid Debeljak in Anže Urankar pa so si po vrsti razdelili vsa odličja med kajakaši in si prilastili tudi zlato na moštveni tekmi. In če si najboljši na zemeljski obli, ni vrag, da ne bi bil tudi v Evropi; in to na domačih brzicah, ki jih poznajo kot svoj žep.

»Po lanski sezoni sem nemudoma pozabil na vse minule dosežke, da bi se lažje pripravil na letošnje izzive s prvim vrhuncem na Soči. Ker gre za domačo tekmo, vsi čutimo, da moramo doseči še več kot običajno, zato sem v zelo dobri formi. Osredotočil se bom na posamični šprint in si poskusil priveslati zlato kolajno, saj je na EP še nisem osvojil,« razmišlja Blaž Cof, ki je bil tretji že na EP 2011 in dolgo vztrajal pri dveh disciplinah, saj je uspešno nastopal tudi v slalomu.
 

Oven ne ve, kaj bo po EP


Led na domačem prvenstvu bodo poskusili prebiti tekmovalci v klasičnem spustu. Pod posebnim drobnogledom bo Simon Oven, saj je lani kot prvi Slovenec osvojil naslov svetovnega prvaka v tej disciplini v razredu K-1, kar mu je pozneje prineslo še lovoriko za kajakaša leta. Za njim je zaostal tudi evropski prvak v slalomu Peter Kauzer. Za razliko od šprinterjev, ki se bodo lahko dokazovali tudi septembrskem svetovnem prvenstvu v Seu d'Urgellu, pa bo letošnji dan D zanj napočil že danes.

»Nedavno sem bil bolan, kar mi je vzelo nekaj moči, a sem še vedno zelo dobro pripravljen in na želeni ravni. Prepričan sem, da lahko napadem na vso moč na progi, ki jo zelo dobro poznamo. Na žalost v zadnjem mesecu nimamo ravno sreče z vremenom. Zadovoljen bom le s posamično zmago v klasičnem spustu, menim pa tudi, da lahko osvojimo zlato tudi na moštveni tekmi. Kako naprej? Bomo videli. Že ta sezona je bila pod vprašajem, po EP pa se bom moral znova odločiti. Od kolajn namreč v našem športu ne moreš živeti, pri meni pa se kljub obljubam vedno zalomi …« priznava Simon Oven.

Njegov trener Srečko Masle sodi med legende slovenskega kajakaštva, saj je na svetovnih prvenstvih v spustu osvajal odličja tako sam kot v dvojcu z Andrejem Grobišo. Letošnje EP pa pričakuje tudi v vlogi vodje reprezentance in pravi: »Vsi so v celoti so izpolnili načrt priprav in zelo dobro tekmovali na dosedanjih tekmah. Zavedamo se, da smo močni, je pa vsaka tekma zase in lahko se zgodi marsikaj. Smo optimisti in pričakujemo podobne uspehe kot v prejšnjih sezonah. V šprintu smo nasploh favoriti, v klasiki je Oven prvi kandidat za zlato. V kanuju lahko Cof doseže dober rezultat tudi v klasičnem spustu, seveda pa predvsem v šprintu. Ker tekmujemo doma, imamo širšo ekipo z mladimi tekmovalci, ki se bodo kalili za prihodnost.«

 

Preberite še:

Komentarji: