Četrto mesto se ne lesketa kot prva tri, je pa lepo

Tjaša Oder in Peter John Stevens sklenila odmevna nastopa s 4. mestoma, slednji bo danes plaval še v finalu.
Fotografija: Tjaša Oder je končala tik pod stopničkami. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Tjaša Oder je končala tik pod stopničkami. FOTO: Uroš Hočevar

Torek je bil za slovensko plavanje najlepši dan v dosedanjih treh četrtinah letošnjega prvenstva stare celine. Tjaša Oder se je namreč konkurenčno predstavila v finalu na 1500 m prosto in za tremi resnično boljšimi tekmicami zasedla 4. mesto, četrti pa je bil tudi v polfinalu na 50 m prsno Peter John Stevens. Danes bo ob 17.45 v finalu meril na kolajno.

Naša vodilna plavalka v Glasgowu se v nasprotju s prejšnjim prvenstvom – pred dvema letoma v Londonu – v domovino vrača brez kolajne. Takrat je bila namreč tretja na 800 m prosto, a letošnji finalni uvrstitvi, včerajšnje četrto mesto v najdaljši disciplini v bazenu ter 6. na 800 m ji potrjujeta, da še naprej ostaja med izbrano družbo. S časom 16:10,46 se je na dve sekundi približala osebnemu in tudi državnemu rekordu, pred njo so bile sijajna Italijanka Simona Quadarella, zmagovalka že na 800 m, Nemka Sarah Köhler in Madžarka Ajna Kesely.

»A ta finale je bil moj najboljši nastop na tem prvenstvu. Borila sem se, kolikor je bilo le mogoče, z izidom sem zelo zadovoljna, saj je to moj drugi najboljši dosežek v karieri. Je četrto mesto, ne sveti se tako kot prva tri, a ni daleč,« je po tekmi za Slovensko tiskovno agencijo dobre volje povedala Korošica in nato razgrnila pogled na dogajanje v vodi.

»Vsaj Madžarka ni bila preveč spredaj, morda kakšen meter. Lahko bi se ji še bolj približala, a očitno nisem imela toliko moči, da bi na drugi polovici lahko stisnila za njo in se borila za tretje mesto. Upam, da bo v naslednjih letih še bolje.« Reprezentantka z Raven na Koroškem sicer že tretjič doslej zapušča evropsko prvenstvo s četrtim mestom na 1500 m prosto, nazadnje se je enako uvrstil pred dvema letoma v britanski metropoli.


 

Stevens odpravlja napake


Takrat je bil Peter John Stevens na 50 m prsno celo drugi, zdaj so bile njegove napovedi pred štartom v Glasgowu zadržane, saj je ob prihodu iz ZDA zamujal za en dan, prišel pa je pravzaprav le zavoljo prsnega šprinta, nakar se bo nemudoma vrnil čez Atlantik.

Toda včerajšnji nalogi je nato opravil nadvse spodobno. Najprej je s sedmim mestom v dopoldanskem predtekmovanju odgnal vse dvome o uvrstitvi med 16 polfinalistov, nato pa je bil četrti v tem situ za današnji nastop najboljše osmerice s časom 27,08 in napovedal kandidaturo tudi za kolajno. Najhitrejši je bil včeraj domači adut Adam Peaty. »Sem v finalu, dobil sem, kar sem hotel, zdaj gremo na vse ali nič. Imam nekaj rezerve, bilo je nekaj manjših napak, a popravil sem vsaj prihod v cilj,« je poudaril reprezentant iz kranjskega Triglava.

V slovenskem taboru so sicer upali tudi na finale ženske štafete 4x200 m prosto, a je plavala slabše od pričakovanj in na koncu zasedla 11. mesto. Finalna štafetna preizkušnja je navdušila občinstvo, saj so se zmage veselile britanske plavalke. Poleg Italijanke Quadarelle pa je drugo zlato v Glasgowu, in sicer na 200 m prsno, osvojila Rusinja Julija Jefimova.

Komentarji: