Duplantis do novega svetovnega, Mišmaševa blizu državnega rekorda

Na mitingu svetovne dvoranske serije v Glasgowu je »Mondo« s 6,18 m, kar je zmogel že v prvem skoku, izboljšal rekord, ki ga je postavil 8. februarja v poljskem Torunu.
Fotografija: FOTO: Andy Buchanan/AFP
Odpri galerijo
FOTO: Andy Buchanan/AFP

Švedski atlet Armand »Mondo« Duplantis je v tednu dni še drugič izboljšal svetovni rekord v skoku s palico. Na mitingu svetovne dvoranske serije v Glasgowu je s 6,18 m, kar je zmogel že v prvem skoku, izboljšal rekord, ki ga je postavil 8. februarja v poljskem Torunu.

Dvajsetletni evropski prvak je na Poljskem zmogel višino 6,17 m in je tedaj za centimeter izboljšal svetovni rekord Francoza Renauda Lavillenieja, dosežen februarja 2014.

»Za mano je izjemno dobro tekmovanje, pa tudi gledalci so bili neverjetni. Tudi njihova energija me je ponesla tako visoko,« je dejal v prvi izjavi po tem, ko je za rekord prejel ček v višini 30.000 ameriških dolarjev.

FOTO: Andy Buchanan/AFP
FOTO: Andy Buchanan/AFP


Duplantis je na svetovno sceno stopil pred dvema letoma, ko je bil zlat na EP s 6,05 m. Lani je na svetovnem prvenstvu v Dohi osvojil srebro, prek šestih metrov pa je v dvorani skočil prvič šele pred 11 dnevi v Düsseldorfu v Nemčiji.
 

Mišmaševa blizu državnega rekorda


Maruša Mišmaš Zrimšek je bila četrta na 1500 m in se je s 4:05,72 povsem približala slovenskemu rekordu. Tega je s časom 4:05,44 Jolanda Čeplak tekla 9. marca 2002, prav tako v Glasgowu, Mišmaševa je bila tokrat le 28 stotink počasnejša. Maja Mihalinec, druga Slovenka danes na tekmi na Škotskem, je bila sedma na 60 m (7,46 sekunde).

Pred Mišmaš Zrimškovo so bile v cilju le Britanka Jemma Reekie (4:04,07), Etiopijka Dawit Seyaum (4:04,24) in Maročanka Rababe Arafi (4:05,34).

»O rekordu danes nisem razmišljala. Dobro sem pripravljena in tekla sem izvrstno. Nisem se pustila zapreti, napadala sem. Bilo je kar precej tekmovalk na startni listi, tako da smo se prve tri kroge zelo prerivale. A sem nisem pustila izriniti, tako da sem nato ves čas tekla z najboljšimi na svetu v ospredju in na koncu finiširala. Škoda, da prej tekma ni bila malo hitrejša, a sem ponosna na svoj napredek. Še lani bi na taki tekmi ostala zadaj,.« je bila zadovoljna Mišmaš Zrimškova.

FOTO: Jože Suhadolnik
FOTO: Jože Suhadolnik


Slabše volje je bila Mihalinčeva: »Danes ni bil moj dan. Že na ogrevanju sem se nekoliko slabše počutila, pa tudi sam tek ni bil dober. Sicer smo imele vse slabe reakcijske čase na startu, sama pa sem bila najbolj 'zaspana'. Potem tekmic nisem mogla več ujeti in tekma je bila izgubljena.«

Na 60 m je zmagala Jamajčanka Shelly-Ann Fraser-Pryce (7,16), dvakratna olimpijska zmagovalka in devetkratna svetovna prvakinja. Druga je bila Murielle Ahoure (7,22) iz Slonokoščene obale, aktualna svetovna dvoranska prvakinja na 60 m, tretja pa je bila Jamajčanka Natasha Morrison (7,30).

Komentarji: