Filipinec presenetil norveškega šampiona in mu pokvaril praznik

Prvi zmagovalec krstnega tekmovanja turneje prvakov v šahu je nekoliko nepričakovano Wesley So.
Fotografija: Wesley So je slavil odmevno zmago. FOTO: Vincent West/Reuters
Odpri galerijo
Wesley So je slavil odmevno zmago. FOTO: Vincent West/Reuters

Filipinski velemojster Wesley So, ki od leta 2014 živi v ZDA, je presenetljivi zmagovalec prvega tekmovanja na tako imenovani turneji prvakov. V velikem finalu je po dveh dodatnih dvobojih strl odpor svetovnega prvaka Magnusa Carlsena in mu tako pokvaril 30. rojstni dan, ki ga je praznoval prav včeraj.

Carlsen in So sta bila po prvem dnevu finala novoustanovljene šahovske turneje prvakov v nedeljo izenačena na 2:2. Včeraj je nato v prvi igri hitropoteznega šaha (15 minut + 10 sekund za potezo) norveški šampion prešel v vodstvo, četudi je igral s črnimi figurami in z lovcem podaril tekmecu dve potezi. Toda So si je v nadaljevanju privoščil nekaj večjih napak in slednjič predal dvoboj.

V drugi igri je bil nato 27-letni Filipinec, ki ima tudi ameriško državljanstvo, s črnimi figurami korak pred Carlsenom in je nato zaradi nezaščitenega kmeta izsilil predajo svetovnega prvaka. Tretja in četrta partija sta se hitro razpletli z remijema. Norveški zveznik ni izkoristil velike priložnosti v tretjem dvoboju, ko je prezrl zmagovito potezo s konjem, v četrti pa sta remizirala pred 40. potezo, kar sicer ni dovoljeno po pravilih. O zmagovalcu je tako odločil podaljšek.


Izkoristil nepazljivost prvaka


V prvi dodatni ekspresni igri (5 minut + 3 sekunde za potezo) je So izkoristil nepazljivost Carlsena, ki je po zaključnem obračunu priznal, da v zadnjem tednu ni igral najbolje. Pobudo je prepustil Soju, ki je hladnokrvno izkoristil prednost, nato pa v drugi partiji podaljška po izmenjavi vseh figur izsilil remi in slavil skupno zmago.
Magnus Carlsen (na fotografiji) je moral priznati premoč Wesleyju Soju. FOTO: Claus Bech/Reuters
Magnus Carlsen (na fotografiji) je moral priznati premoč Wesleyju Soju. FOTO: Claus Bech/Reuters


»Rad bi se opravičil, ker sem Magnusu delno pokvaril rojstni dan,« je povedal So in nadaljeval: »Seveda sem vesel, da sem premagal Magnusa, ki je najboljši šahist na svetu. Oba sva delala napake, Magnus pa je zamudil nekaj lepih priložnosti za zmago. Ker ni v najboljši formi, sem se vrnil v dvoboj. Na takšnih tekmovanjih je vedno veliko odvisno od tega, ali ima Magnus dober ali slab dan.«

Z zmago na turnirju z denarnim skladom 100.000 dolarjev si je So prislužil 30 tisočakov, Carlsen pa polovico manj. Tretje in četrto mesto sta osvojila polfinalista, Američan Hikaru Nakamura in Rus Jan Nepomnjačij. Do zaključnega turnirja septembra 2021 bo na sporedu še devet tovrstnih turnirjev najboljših šahistov.

Skupni denarni sklad turneje prvakov znaša poldrugi milijon dolarjev. Naslednji turnir bo potekal med 26. decembrom in 3. januarjem, za razliko od prvega tekmovanja, na katerem je igralo 16 šahistov, bo takrat nastopilo ducat najboljših, turnir pa bo imel oznako major in enkrat večji denarni sklad.

Komentarji: