Gajser pičlo točko do drugega mesta, toda pod zmagovalnim odrom

Domače zmage se je v Herlingsovi odsotnosti veselil branilec šampionske lovorike Antonio Cairoli.

Ottobiano – Pičla točka je danes ločila motokrosista Tima Gajserja do izenačenja najboljše uvrstitve v sezoni, drugega mesta na 11. dirki SP v kraljevskem razredu MXGP, VN Lombardije, ki jo zaradi bližine že pregovorno obišče tudi velika množica slovenskih navijačev. Naposled je v izjemno izenačeni konkurenci ostal brez četrte letošnje uvrstitve na stopničke.

Za kanček več razburljivosti kot na prejšnjih preizkušnjah je tik pred odhodom v Ottobiano poskrbela poškodba z naskokom vodilnega voznika med letošnjo elito in zmagovalca prejšnjih štirih dirk, Nizozemca Jeffreyja Herlingsa, ki si je med treningom v domovini zlomil desno ključnico in dve rebri. S tem je ponudil priložnost izzivalcem, ki so bili letos praviloma neuspešni, tokrat pa je njegovo mesto, na navdušenje domačih navijačev, zasedel branilec šampionske lovorike Antonio Cairoli, ki se je s popolnim iztržkom Nizozemcu v skupni razvrstitvi približal na 12 točk.

Tim Gajser je kmalu po prihodu v Lombardijo napovedal, da bo ob plapolanju številnih slovenskih zastav storil vse, da bo vnovič končal na odru. Na prostem treningu je postavil tretji čas, na uradnem si je celo pokoril vso konkurenco, tudi na ogrevanju pred dirko je bil drugi najprepričljivejši. Proga mu je ustrezala, hitrost je imel pravo, mu je pa v kvalifikacijah sreča obrnila hrbet. »Začel sem dobro, a me je Romain Febvre, ki me je napadal izza hrbta, zrinil iz linije, padel sem in zgrmel povsem na začelje. Bil sem zadnji in sem moral storiti vse, da sem se vrnil v boj, a nikakor nisem našel pravega ritma, je pa seveda 14. izhodišče dosti boljše kot zadnje,« je po kvalifikacijah razmišljal predlanski šampion.

Vsi njegovi glavni tekmeci so štartna mesta izbirali pred njim, kar se mu je poznalo v prvi vožnji, ko ni začel najbolje, vendar pa je nato dobro stopnjeval ritem in z dvanajstega mesta napredoval na šesto. V drugo je bil že uvodoma prepričljivejši, po Cairolijevem padcu se je celo zavihtel v vodstvo, po desetih minutah pa je italijanski veteran z lepim manevrom ponovno švignil mimo in prednost rutinsko zadržal do cilja. Razplet za njunima hrbtoma Timu ni šel na roko – Gautier Paulin in Max Anstie, oba s husqvarnama, sta s po enim tretjim in četrtim mestom v posameznih vožnjah za pičlo točko ugnala slovenskega mladeniča, ki je tako po nesrečnem naključju končal kot četrti.

Klemen Gerčar je vnovič ostal praznih rok, s točko pa se je spogledoval v drugo, ko je zasedel nehvaležno 21. mesto. Zdaj dirkaško karavano čaka dvotedenski premor, nato pa dve indonezijski dirki v dveh zaporednih vikendih.

Komentarji: