Gajser zmagovito zapušča Faenzo

Slovenski as je bil po 5. in 1. mestu drugi na VN Emilije Romanje. Zmagovalec Cairoli prevzel skupno vodstvo. Gajser 7 točk zadaj. Herlingsa še ne bo v Mantovi.
Fotografija: Tim Gajser je bil v drugi vožnji veliko boljši kot v prvi. FOTO: Honda Racing
Odpri galerijo
Tim Gajser je bil v drugi vožnji veliko boljši kot v prvi. FOTO: Honda Racing

Svetovni prvak v motokrosističnem razredu MXGP Tim Gajser je na VN Emilije Romanje zasedel drugo mesto, potem ko je bil v prvi vožnji peti in v drugi prvi. Z dvema drugima mestoma je zmagal Tony Cairoli, ki je prevzel skupno vodstvo v svetovnem prvenstvu. Drugi je bil Gajser, ki zaostaja sedem točk, na tretje mesto je padel poškodovani Jeffrey Herlings.

V prvi vožnji je Gajser zasedel peto mesto, potem ko je na začetku moral pobrati motor in ni našel stika z vodilnimi. Zmagal je Jorge Prado pred Cairolijem in Jeremyjem Seewerjem

Gajser je imel peti čas kvalifikacij, štart se mu spet ni najbolje posrečil, začel je na šestem mestu, toda bil je blizu Pradu, ki je v sredo dosegel prvo zmago v karieri.

Ko je po dveh minutah želel prehiteti Cairolija, se je na ovinku znašel v istem globokem kanalu in zadel Italijana. Ta je ostal na motorju, Slovenec ne. Hitro je pobral hondo, ampak nekaj tekmovalcev je šlo mimo. Svetovni prvak se je znašel na desetem mestu, njegov zaostanek je bil 11 sekund. Hitro se je prebil na sedmo mesto. V ospredju so bili Prado, Seewer, Cairoli in Gajserjev moštveni kolega Mitch Evans.

Na polovici dirke je bil Gajser šesti, pred njim je bil tudi presenetljivi domačin Alessandro Lupino na yamahi. Slovenec ni našel pravega ritma in se mu dolgo ni mogel dovolj približati za prehitevalni manever. V ospredju sta dober boj bila novinec Prado (KTM) in Švicar Seewer (Yamaha), slednji je želel ponoviti scenarij iz prve sredine vožnje, ko je prvič v karieri prvi skočil prek cilja. Oba je lovil veteran Cairoli, ki je imel v skupnem seštevku štiri točke prednosti pred Gajserjem.

Ta je želel prehiteti Lupina, 20. v svetovnem prvenstvu, ki je bil v tej sezoni na eni dirki najboljši sedmi. To mu je naposled uspelo, ampak Evans je bil predaleč pred njim. Je pa odbil zadnji napad Arminasa Jasikonisa in ubranil peto mesto.

Tim Gajser je zmagal v drugi vožnji in je bil na koncu drugi. FOTO: Honda Racing
Tim Gajser je zmagal v drugi vožnji in je bil na koncu drugi. FOTO: Honda Racing


Že po izteku časa je bil Seewer preveč agresiven in je na silo želel prehiteti mladega Španca, toda notranja linija v ovinku je bila preostra in ga je katapultiralo z motorja, izgubil je eno mesto, potem ko je mimo pripeljal Cairoli, ki lahko prevzame skupno vodstvo. Proti Gajserju je pridobil 6 točk in bil pred njim za 10 točk.
 

Druga vožnja, druga pesem


V drugi vožnji se je začelo veliko bolje za Gajserja. Sicer je spet najboljše štartal vroči Prado, a Slovenec je začel na tretjem mestu in kmalu prehitel novega prijatelja Evansa. Cairoli je bil četrti, Seewer peti.

Prado je v Faenzi običajno rahlo popuščal med dirko, poleg tega je imel ponoči želodčne težave in bil po zmagi povsem izmučen. Ti je bila priložnost za šampiona iz Pečk, da pridobi pomembnih 25 točk. Cairoli je pritiskal, prehitel Evansa in začel loviti Gajserja. Ampak ta je že zavohal kri in z izjemnim manevrom med skokom prehitel Prada in prišel v vodstvo. Španca je kmalu premagal tudi zimzeleni Cairoli in začela se je prava bitka med 24-letnim Gajserjem in deset let starejšim Italijanom.

Tim Gajser brani naslov svetovnega prvaka. FOTO: Honda Racing
Tim Gajser brani naslov svetovnega prvaka. FOTO: Honda Racing


Gajser je bil suveren in držal štiri sekunde naskoka. Medtem je po lestvici padal Prado (v prvi vožnji je zabeležil prvo posamično zmago) in Slovencu se je obetalo skupno drugo mesto. Tretji je bil Romain Febvre, četrti Seewer in peti Glenn Coldenhoff.

Cairoli je vpisal 91. zmago v karieri, s katero je spet za eno ušel Jeffreyju Herlingsu. Gajser tako še vedno čaka na prvo skupno zmago v sezoni 2020. 

Po današnji dirki bo sledil štirinajstdnevni premor, sezona se bo nadaljevala s tremi dirkami v Mantovi. Tam še ne bo prej vodilnega v skupnem seštevku Herlingsa, ki se je poškodoval na treningu pred sredino VN Faenze. Nizozemec, ki je včeraj praznoval 26. rojstni dan, naj bi se vrnil v Španiji 11. oktobra.

V razredu MX2 je bil Slovenec Jan Pancar v prvi vožnji 16., v drugi pa 13., s čimer je iztržil skupno 15. mesto na dirki in 13 novih točk za SP. Zmagal je Francoz Tom Vialle pred Belgijcem Jagom Geertsom. Skupno vodi Vialle s 354 točkami, Pancar je 19. z 62.

Preberite še:

Komentarji: