Idealen prvi tekmec za sanjski ognjeni krst Slovencev

Izbranci Slobodana Kovača danes ob 17. uri začenjajo SP proti odpisani in nepoznani Dominikanski republiki.
Fotografija: Kapetan Tine Urnaut previdno opozarja, da so točke proti nižje rangiranim tekmecem enako težke kot proti velesilam. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Kapetan Tine Urnaut previdno opozarja, da so točke proti nižje rangiranim tekmecem enako težke kot proti velesilam. FOTO: Roman Šipić/Delo

Ljubljana – Zdi se, da je spored moškega odbojkarskega SP v Italiji in Bolgariji, ki se ga prvič udeležujejo tudi Slovenci, pisan na kožo izbrancem Slobodana Kovača. Današnji prvi nasprotnik bo odpisana Dominikanska republika, zadnji v skupini A prihodnji torek favorizirani sogostitelji »azzurri«, vmes bodo še tri priložnosti za postopen dvig ravni igre.

Težav v izbrani vrsti ni. Poškodbi Dejana Vinčiča in nazadnje Jana Klobučarja sta zaceljeni, vsi fantje so nared, optimistični in visoko motivirani. Nekoliko specifično dvorano Nelson Mandela Forum, v kateri bodo odigrali obračune skupine A, so že spoznali, v njej pa pred tem še niso igrali, saj Firence nimajo odbojkarskega prvoligaša. »Dvorana je malo drugačna od običajnih, predvsem strop je nižji, še vedno pa dovolj visok za igranje odbojke na najvišji ravni. Prvi trening po dolgi poti je vselej zahteven, toda pomembno je privaditi se na dvorano, dobiti občutke, začutiti specifiko, kje so luči, kje tribune, kje bodo gledalci. V obrisih si potem lahko predstavljaš, kaj se bo dogajalo na tekmi,« je poudaril Klobučar, ki bo kariero nadaljeval ravno v Italiji, v klubu, ki je zrasel na pogorišču nekdanjega velikana Piacenze.



Prvi v zgodovini bodo torej Slovence na svetovnih prvenstvih izzvali Dominikanci, ki so med vsemi udeleženkami letošnjega turnirja daleč najslabše uvrščena reprezentanca na razpredelnici FIVB (na 38. mestu, naši fantje so 15 mest višje) oziroma edina v skupini A, s katero se Slovenija doslej še ni merila. Obračun bo odlična generalka pred vse zahtevnejšimi nasprotniki.
»Razpored je za nas kar dobrodošel, da se postopoma privadimo na stopnjevanje ritma od tekmecev, ki so na svetovni lestvici malo nižje kot tisti, ki nas čakajo nekoliko pozneje. Toda ne gre podcenjevati nikogar, enako kot prvi v skupini si lahko tudi šesti,« v previdnem tonu opozarja kapetan Tine Urnaut, ki o tem, katera tekma bi utegnila biti odločilna, ne želi špekulirati: »Prava vsaka bo pomembna, saj se točke iz prvega dela prenašajo v naslednje faze. Z dobro odigranim prvim sklopom dvobojev in velikim številom osvojenih točk si lahko že skoraj tričetrtinsko zagotoviš napredovanje na zaključni turnir šesterice.«


Zvezda le Elvis Contreras


O Dominikancih, ki v svetovni odbojki ne pomenijo ničesar, ni veliko podatkov. Lani so bili podprvaki prvenstva Severne in Srednje Amerike, za ZDA in pred Kanado, ki pa bi se zagotovo uvrstila v finale, če ne bi že stopničko prej naletela na Američane. V zaključnem dvoboju je današnji tekmec v treh nizih iztržil pičlih 39 točk, kar nazorno kaže njegovo oddaljenost od svetovnega vrha. Zanimivo, da ni bilo med 12 nagrajenimi igralci prvenstva niti enega Dominikanca, zato pa celo odbojkarji iz Martinika in Gvatemale. Danes je v tej državi precej bolj razvita ženska kot moška odbojka, edino mednarodno cenjeno ime med izbranci selektorja Alexandra Gutierreza je 39-letni veteran Elvis Contreras, ki ima izkušnje tudi že z igranjem v treh najmočnejših evropskih ligah – italijanski, ruski in poljski.



Še nekaj drugih igralcev si je kruh že služilo (ali to še počne) na stari celini, denimo korektorja Jose Miguel Caceres in Henry Tapia ter podajalec Francisco Abreu. Ekipa je pred dnevi v dveh pripravljalnih obračunih pokleknila pred Tunizijo s po 1:3. »Kolikor sem imel možnost videti prvega tekmeca, po ničemer ne izstopa. Privošči si veliko napak in ima dominantnega igralca v napadu v Wilfridu Hernandezu, ki porabi veliko žog, a ga v Italijo zaradi neprimernega vedenja ni. Dvoboj nam bo služil za spoznavanje dvorane in za ogrevanje pred nadaljevanjem, ko bo treba biti iz tekme v tekmo boljši. Toda po drugi strani ne smemo kar odmisliti, da tudi Dominikanska republika v uvodnem obračunu išče svojo priložnost. Če bi si nasproti stali pozneje in bi oni vse dotedanje tekme gladko izgubili, bi bilo drugače. Prvega izziva pa se bodo zagotovo lotili hrabro in skrajno motivirano z željo, da se dokažejo in morda tudi prodajo v evropske kolektive,« je prepričan selektor Kovač.
 

Komentarji: