Izhodišča ni popravila, vrnila pa se je z bolečinami v rami

Letošnji uvodni nastop na mitingih diamantne lige v Šanghaju bo skušala Martina Ratej čim prej pozabiti.
Fotografija: Za eno od presenečenj Šanghaja je poskrbel Reece Prescod, ki je na deveti stezi zmagal v teku na 100 metrov. FOTO: Aly Song/Reuters
Odpri galerijo
Za eno od presenečenj Šanghaja je poskrbel Reece Prescod, ki je na deveti stezi zmagal v teku na 100 metrov. FOTO: Aly Song/Reuters

Šanghaj – Najboljša slovenska atletinja v minuli sezoni Martina Ratej je bila dolgo časa prepričana, da ne bo nastopila na prvem mitingu diamantne lige z ženskim metom kopja, a ko je vabilo prišlo, ga je »morala« sprejeti. Na koncu se je izkazalo, da bi bil prvotni scenarij veliko boljši, saj je Ratejeva že na ogrevanju začutila bolečino v rami in tekmovanje s skromnih 56,46 metra končala na 9. mestu.

Razmere v deževnem Šanghaju resda niso bile sanjske, a so omogočale vrhunske mete, kar je pokazala zmagovalka Lyu Huihui, ki je v tretji seriji kopje vrgla 66,85 metra in imela še en met prek 66 m, tako da te niso bile krive za slab rezultat slovenske atletinje. Ta je namreč že med ogrevanjem začutila bolečine v rami in zato si na tekmi ni upala metati na vso moč, da bi lahko dosegla daljavo, ki si jo je zastavila za cilj. To je bilo okoli 62, 63 metrov, zaostanek za želenim je bil torej velik. Že po prvem metu je tako razmišljala celo, da bi končala tekmovanje, a je vseeno nadaljevala, pri čemer sta bila naslednja dva poskusa neveljavna, pravice do novih treh pa na 9., predzadnjem mestu ni imela.

»Dosežen rezultat seveda ni dober, a zaradi bolečin v rami sem se zakrčila, nisem želela tvegati resnejše poškodbe. V glavi imam namreč le evropsko prvenstvo v Berlinu in ne bi rada, da me kaj takšnega ustavi na tej poti,« je dejala Ratejeva, ki je sicer načrtovala uvrstitev okoli 4., 5. mesta, kar bi ji prineslo pet ali štiri točke za skupni seštevek. Predvsem pa si je želela dobro daljavo, s katero bi si popravila izhodišče za nadaljnje mitinge, a svojega najboljšega letošnjega rezultata, 59,28 metra iz Leirie, seveda ni popravila.
 

Ni metalca brez bolečin


Ratejeva je sicer pred odhodom v Šanghaj na vprašanje, kakšno je njeno zdravstveno stanje, odgovorila, da je zdrava. A njen trener Lovro Umek pravi, da je na treningih nekajkrat potarnala nad bolečino v rami (kalcinacija), a ta ni bila moteča, predvsem ker je hitro izginila. »Saj veste, kako pravijo, če ni vsaj majhne bolečine, potem nisi metalec kopja. Doslej ta bolečina ni bila nikdar tako močna, zato tehnično ni mogla izvesti meta, kot je želela. Me pa veseli, da ima toliko izkušenj, da ve, da moraš v takšnem položaju stopiti korak nazaj, da ne pride do poslabšanja,« je razmišljal Umek, ki mu je bilo po tekmi žal, da je Ratejeva sploh nastopila.

»Seveda, če zdaj pogledam nazaj, potem mi je žal. Prvotni načrt je bil, da zaradi dolge poti v Šanghaju ne bo nastopila in bo poletno sezono začela konec maja v Birminghamu na evropskem klubskem pokalu. A v diamantni ligi je pač tako, da si zapečaten, če vabilo zavrneš, zato je morala nastopiti. Upam, da bodo pregledi pokazali, da ni nič resnejšega in bo šla spet kmalu v lov na dober rezultat,« je še dodal Umek. Kako resno je stanje, bo razkril današnji zdravniški pregled v Celju.
V Šanghaju je bilo doseženih kar nekaj dobrih rezultatov – a nikakor toliko odmevnih kot na uvodnem mitingu v Dohi –, za presenečenje pa je v moškem teku na 100 metrov poskrbel Reece Prescod, ki je do zmage prišel takorekoč od nikoder. Tekel je na deveti stezi in daleč za sabo pustil tudi svetovnega prvaka Justina Gatlina, ki je bil šele sedmi, er bronastega z OI Andreja de Grassa (8).
 

Komentarji: