Katja Fain nasmejana iz Kranja

Izkušena Anja Klinar brez norme za SP 2019
Fotografija: Anja Klinar ni skrivala razočaranja, potem ko si v soboto ni priplavala norme za SP. FOTO Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Anja Klinar ni skrivala razočaranja, potem ko si v soboto ni priplavala norme za SP. FOTO Blaž Samec/Delo

Osrednje tekmovanje domače plavalne sezone, tridnevno državno prvenstvo v pokritem kranjskem bazenu, je največ veselja prineslo Katji Fain, ki se je z doseženo normo za svetovno prvenstvo pridružila Petru Johnu Stevensu, Tjaši Oder, Neži Klančar in Špeli Perše. Razočarana pa je bila Anja Klinar, ki je očitno čez en mesec ne bo na največjem plavalnem dogodku v predolimpijskem letu, svetovnem prvenstvu v Južni Koreji.

Izkušena reprezentantka iz radovljiškega kluba je pred dvema letoma z 9. mestom poskrbela za najvišjo slovensko uvrstitev na SP v Budimpešti, tudi sicer je že poldrugo desetletje redna udeleženka največjih tekmovanj. »Kar nisem vajena, da se moram do zadnjega boriti za normo. V preteklosti takšnega pritiska nisem poznala, vseeno pa sem upala, da mi bo sobotna tekma na 400 m prosto odprla korejska vrata,« je povedala dobro uro po svojem nastopu. Omenjena disciplina je bila tudi osrednja po negotovosti ob živahnem koncu tedna v Kranju – »udarile« so se namreč Odrova, Klinarjeva in Fainova. Slednja, očitno vodilna slovenska plavalka novega vala, je bila najhitrejša in se zdaj že veseli odhoda v Gvandžu, na prizorišče prvenstva. Mariborska najstnica si je sicer normo za SP priborila že dan prej, takrat je zablestela na 200 m prosto, nakar je bila nepremagljiva še v daljši disciplini. Na tem prvenstvu je osvojila štiri naslove: na 100, 200 in 400 prosto ter 200 m mešano.
Dva dneva pred začetkom kranjske tekme se je vrnila iz Francije z višinskih priprav, štirje tedni temeljitega dela so ji očitno dobro deli. Selektor Gorazd Podržavnik je tokrat vodil v Font Romeuu, že tradicionalni bazi slovenskih plavalcev, manjšo ekipo kot ponavadi. Klinarjeve denimo tam ni bilo.

»Žal mi je, ker sem ponavadi po višinskih pripravah plavala na visoki ravni, a zdaj namenjam pozornost tudi študiju in si zaradi izpitov nisem mogla privoščiti tako dolge odsotnosti,« je še povedala po sobotnem 2. mestu. Lani se je namreč lotila ekonomije, zaveda se, da se pri svojih 31 letih približuje koncu športne poti, zato zdaj več pozornosti kot nekoč namenja tudi razmišljanju o prihodnosti. Včeraj je poskusila doseči normo za SP na 200 m delfin, pa tudi tu ni šlo.

Tjaša Oder je bila na 400 m prosto 3., študij v ZDA je sklenila, na bližnjem SP pa bo že tradicionalno nastopila v najdaljših disciplinah v bazenu – na 800 in 1500 m prosto. »Na 1500 m bom imela več možnosti za odmeven dosežek, merila bom na finale,« napoveduje Korošica in se veseli prihajajočega konca tedna, ko bo prav na domačih Ravnah zadnji tekmovalni preizkus pred odhodom v Južno Korejo in tako tudi zadnje sito za norme. Na Fužinarjevem mitingu ne bo tako pisane zasedbe v bazenu kot v Kranju, naš vodilni plavalec Peter John Stevens bo takrat v Rimu na zelo močnem mednarodnem tekmovanju. Sploh pa je pred njim zanimiva jesen. Po slovesu od ZDA bo namreč treniral v Nemčiji s skupino odličnih plavalcev, priključil pa se bo tudi profesionalni ekipi, katere prva zvezdnica je najboljša plavalka zadnjih let na svetu – Madžarka Katinka Hosszu.

Preberite še:

Komentarji: