Kdo je prva plezalka sveta Janja Garnbret?

Skromna, preprosta, prizemljena, trezna, kljub uspehom, ki 19-letno športno plezalko dvigajo v nebo.
Fotografija: Liga prvakov
Odpri galerijo
Liga prvakov

»Najbolj ponosna pa sem, da sem kljub vsem uspehom ostala Janja, kot me prijatelji poznajo že od nekoč,« rada ponovi trikratna svetovna prvakinja Janja Garnbret, 19-letna Korošica in članica Šaleškega AO, ki ji ni slava niti malo stopila v glavo. Ostaja prizemljeno, trezno, preprosto in družabno dekle, ki ji več kot rezultati pomeni to, da v tem, kar počne najbolje, torej v športnem plezanju, tudi neskončno uživa.


Ni polovičarka


Nič ji ni žal, da ni imela mladosti, kakršno so imeli vrstniki, in da je morala na račun športa izpustiti mnoge zabave in družabne dogodke. Že od nekdaj se je najbolje počutila v steni, naravni ali umetni, tam si je tudi našla srčnega izbranca, Domna Škofica, tudi že zmagovalca težavnostnih preizkušenj svetovnega pokala. Janja je disciplinirana, resna, delovna, dosledna. Ni polovičarka – vse, kar se loti, opravi korektno.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


Korak pred konkurenco


Vedno je bila korak, dva pred konkurenco, vedno je tudi za leto ali dve prehitevala. Predlani je v Parizu, stara komaj 17 let, postala članska težavnostna svetovna prvakinja, nato se je veselila dveh malih kristalnih globusov, preden je (bo) sploh prestopila mejo najstništva. Letos je na dobri poti, da poseže še po tretji lovoriki. Pred dnevi je na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku osvojila dve zlati in eno srebrno kolajno.

FOTO: Igor Mali/Slovenske novice
FOTO: Igor Mali/Slovenske novice

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Najbolj vsestranska


S tem je dokazala, da je daleč najbolj vsestranska in raznovrstna športna plezalka v svetovni karavani – ne le ta hip, temveč v vsej zgodovini. To je dobra odskočna deska pred olimpijsko premiero čez dve leti v Tokiu, ko bo na sporedu kombinacijska preizkušnja. Včeraj je na Tirolskem Janja v tej disciplini postala svetovna prvakinja, saj je v težavnosti in na balvanih povsem pri vrhu, v hitrosti pa ravno tako konstantno pridobiva.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

FOTO: Uroš Hočevar/Delo
FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Prva ali druga


Njenemu lahkotnemu, igrivemu, sproščenemu plezalnemu slogu, za katerega se zdi, da mu dejansko ne more spodleteti, se priklanjajo zdajšnje in nekdanje tekmice. Janji, ki je letos uspešno opravljala tudi maturo, bo glavni cilj obržati trenutno raven pripravljenosti tudi vnaprej – letos je namreč že na desetih preizkušnjah končala vsaj na drugem mestu. Da bo podobno tudi v prihodnje, ne dvomi nihče.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo

FOTO: Uroš Hočevar/Delo
FOTO: Uroš Hočevar/Delo

 

Komentarji: