Ko ima Aljaž svoj dan, zna biti neugoden slehernemu boksarju

V Jekaterinburgu se začenja 20. svetovno prvenstvo v olimpijskem boksu, na katerem bosta nastopila le dva Slovenca.
Fotografija: Na svetovnem prvenstvu v Jekaterinburgu bosta pod slovensko zastavo boksala le Nik Nikolov Veber in Aljaž Venko (desno), ki jima bo kot trener iz kota napotke dajal Vlatko Nikolov (levo). FOTO: BZS
Odpri galerijo
Na svetovnem prvenstvu v Jekaterinburgu bosta pod slovensko zastavo boksala le Nik Nikolov Veber in Aljaž Venko (desno), ki jima bo kot trener iz kota napotke dajal Vlatko Nikolov (levo). FOTO: BZS

Ljubljana – Na jubilejnem 20. svetovnem prvenstvu v olimpijskem boksu, ki se bo z uradnim žrebom jutri začelo v Jekaterinburgu, se bosta občinstvu predstavila le dva Slovenca. Ob obetavnem Niku Nikolovu Vebru (do 57 kg), ki bo pri 18 letih prestal ognjeni krst na tako velikem tekmovanju, si bo prizadeval čim boljši vtis narediti tudi Aljaž Venko (do 75 kg).

»Če sodim po skupnih pripravah, ki smo jih z reprezentanti Hrvaške in Srbije opravili v Zagrebu, sem dobro pripravljen,« je bil pred odhodom v Rusijo dobro razpoložen Venko, čigar profesionalna kariera (v statistiki ima dve zmagi z nokavtom) je zdaj – kot je sam opisal – v »mirovanju«. Po vrnitvi iz Jekaterinburga bo videl, kako bo šla naprej njegova poklicna pot, zdaj pa je seveda z mislimi povsem pri svetovnem prvenstvu, na katerem bi se rad prebil čim dlje.

Kot glavnega favorita v svoji srednji kategoriji je 26-letni Konjičan izpostavil ukrajinskega šampiona Oleksandra Hižnijaka, branilca naslova svetovnega prvaka iz Hamburga '17, ki se lahko pohvali tudi z zlatima lovorikama z zadnjih dveh evropskih prvenstev v Harkovu '17 in Minsku '19. V najožji krog kandidatov za osvojitev najžlahtnejše kolajne je uvrstil tudi Kubanca Arlena Lopeza, olimpijskega prvaka iz Ria de Janeira '16, s katerim se je sicer Venko zelo dostojno kosal na svetovnem prvenstvu leta 2015 v Dohi, kjer je izgubil po točkah.

Ker Aljaževega slovenskega trenerja Dejana Zavca ni v Rusiji, mu bo iz kota napotke dajal prav tako nekdanji vrhunski boksar Vlatko Nikolov. »Ko ima Aljaž svoj dan, zna biti neugoden slehernemu tekmecu. Zato bom storil vse, da bo pravi, ko bo moral biti,« je zagotovil oče nadarjenega Nika Nikolova Vebra, ki se bo prvič preizkusil v absolutni članski konkurenci.

»Glede na to, da je Nik šele prvo leto član, ne meriva na odmeven rezultat. Želiva si pridobiti dragocene izkušnje, spoznati tekmece in videti, v kakšno smer se razvija olimpijski boks,« je omenil 44-letni Korošec in v isti sapi pribil, da se njegov sin kljub mladosti zagotovo pred nikomer ne bo vdal. »Udeležil se je sedmih mednarodnih turnirjev in na petih osvojil kolajno. Na lanskem močnem mladinskem turnirju svetovne zveze AIBA v Sofiji je, denimo, v četrtfinalu po točkah izgubil s poznejšim ameriškim zmagovalcem Aso Stevensom,« je še dejal Vlatko Nikolov.

Komentarji: