Lahko prelomno prvenstvo ustavi prevlado Novozelandcev?

Svetovno prvenstvo v ragbiju na Japonskem velja za najbolj »odprto« doslej, ali takšna ocena drži, bo znano po finalu drugega novembra.

Japonska bo prihodnjih šest tednov v znamenju ragbija, svetovno prvenstvo, na katerem se meri 20 reprezentanc, poteka na 12 prizoriščih in je zahteven organizacijski zalogaj. Ravno pravšnji za preizkus pripravljenosti te dežele na olimpijske igre v Tokiu prihodnje poletje.

Svetovno prvenstvo na Japonskem je v mnogih pogledih prelomno. Prvič se odvija v Aziji in prvič v državi, ki ne sodi v krog držav, v katerih ima ta panoga veliko veljavo. Čeprav se Japonska redno uvršča na svetovna prvenstva vse od začetka tega tekmovanja leta 1987, se reprezentanca gostiteljev doslej še nikoli ni prebila iz skupinskega dela tekmovanja.

Na uvodni tekmi po petkovem odprtju so rdeče-beli po začetni nervozi premagali reprezentanco Rusije z izidom 30 proti 10. Japonsko bo po pričakovanjih organizatorjev v času SP obiskalo okoli 600.000 navijačev iz tujine. Prireditelji bodo imeli priložnost preizkusiti nove varnostne ukrepe, ki bodo v uporabi med olimpijskimi igrami, med njimi je tudi sistem za računalniško prepoznavo obrazov za vstop na stadione.
 

Vrednote so bolj pomembne kot si mislimo

Čeprav ragbi na Japonskem ni tako priljubljen kot tradicionalni borilni veščini judo in sumo, se njegova priljubljenost v deželi vzhajajočega sonca hitro povečuje prav zato, ker je ta kontaktna igra z žogo po marsičem podobna judu in sumu, verjame Masaharu Jošida, japonski veleposlanik v Sloveniji, ki se je udeležil svečanega dogodka v Ljubljani ob odprtju prvenstva.

»Ne gre zgolj za očitne podobnosti med tremi trdimi športi, v prvi vrsti imam v mislih podobne vrednote, ki veljajo v vseh treh športih. Spoštovanje do soigralcev in nasprotnika, solidarnost in tovarištvo, vse te vrednote je vse težje najti v današnjem svetu, v naših tradicionalnih športih in v ragbiju pa imajo prav te vrednote veliko težo,« pravi Jošida. Čeprav ve, da zelo veliko Japoncev navija za serijske svetovne prvake Novozelandce, ki jim zaradi črne oprave pravijo All Blacks, na pol v šali namigne, da tokrat morda le ne bo vse črno.
 

Kdo lahko Kivije spodnese z vrha

Jošida priznava, da ni velik poznavalec igre z ovalno žogo, a se v svoji oceni možnosti, da bo svetovno prvenstvo na Japonskem nekaj posebnega, ne moti pretirano. Legendarni selektor Nove Zelandije Steve Hansen je letošnje prvenstvo ocenil kot najbolj odprto in izenačeno v zgodovini prvenstev, saj po njegovi oceni kar šest reprezentanc lahko resno poseže v boj za prvo mesto.

Njegovo moštvo, ki je dvakrat zapored osvojilo svetovno prvenstvo, ni več nesporno dominantno in zmagovanja ne more ter ne sme jemati kot nekaj samoumevnega, je pokazala tudi uvodna tekma proti Južnoafriški republiki, ki so jo črni sicer dobili z izidom 23 proti 13, a končni izid ne razkriva, koliko težav jim je povzročala čvrsta obramba tekmecev. Desetletje novozelandske prevlade poleg tradicionalnih tekmecev z južne poloble, Južnoafričanov in Avstralcev, najbolj resno ogrožajo še moštva Walesa, Irske in Anglije.


Vstopnic je zmanjkalo, bo piva dovolj?

Izmed 20 udeleženk jih je največ iz Evrope. Poleg štirih držav britanskega otočja (Anglija, Wales, Škotska in Irska) nastopajo še Francija, Italija, Gruzija in Rusija. Pet reprezentanc prihaja iz Oceanije (Avstralija, Nova Zelandija, Fidži, Samoa in Tonga), štiri z ameriških celin (Argentina, Kanada, Urugvaj in ZDA) in dve iz Afrike (Južnoafriška republika in Namibija).

Organizatorjem je uspelo prodati skoraj vseh 1,8 milijona vstopnic. Množice navijačev prihajajo večinoma iz držav z visokim življenjskim standardom, gostince v mestih, kjer poteka prvenstvo, zato najbolj skrbi, ali bodo uspeli pripraviti dovolj zalog piva. Povprečna poraba piva na prebivalca v državah, od kod prihaja največ navijačev, za štirikrat presega povprečno porabo na Japonskem.

Komentarji: