Na »kraju zločina«, kjer sta se Gajser in Gerčar poškodovala

Slovenska motokrosista nimata lepih spominov na Kegums, ki ponuja preurejeno peščeno progo.
Fotografija: Tim Gajser čeljusti še vedno ne čuti, a je vse bolj suveren. S progo v Kegumsu nista dobra prijatelja. Foto Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Tim Gajser čeljusti še vedno ne čuti, a je vse bolj suveren. S progo v Kegumsu nista dobra prijatelja. Foto Leon Vidic/Delo

Kegums – Motokrosisti se po prostem koncu tedna v MXGP vračajo na dirkališča. Premaknili so se proti Baltiku, natančneje ob reko Daugava v Kegums, na dirkališče 50 km jugovzhodno od Rige. Progo so Latvijci letos spremenili. Na njej se bosta merila tudi Tim Gajser in Klemen Gerčar, ki na to prizorišče nimata lepih spominov.

Gajser se je v Kegumsu pred štirimi leti na dirki za pokal narodov poškodoval, diagnoza je bila zlomljeno rebro in dve počeni vretenci. Lani pa je zaradi padca bil primoran izpustiti dve dirki v tekmovalnem koledarju. »Lanski spomini niso lepi, ampak kljub vsemu se bom potrudil pokazati svoje najboljše predstave, pa bomo videli, kam me bo to pripeljalo. Progo v Kegumsu ne uvrščam v kategorijo svojih najljubših. Na vrhu je peščena, pod peskom pa je precej trda podlaga. Štarti bodo izjemnega pomena,« je o precej tehničnem dirkališču razmišljal osmouvrščeni motokrosist v svetovnem prvenstvu, ki je v dveh prostih tednih vadil na motorju še bolj trdo kot ponavadi. Dober trening je bila zanj tudi dirka za državno prvenstvo v Škednju, na kateri je zmagal.

Potem ko se je v letošnji sezoni pobral po poškodbi, trojnem zlomu čeljusti, za katero pravi, da je še vedno ne čuti, saj si je pri poškodbi pretrgal živce, se mu je v petih dirkah enkrat uspelo prebiti na stopničke. Pred mesecem dni je bil na Portugalskem tretji. Na motorju je vse bolj odločen, tudi samozaupanje se je okrepilo. Pri Hondi so napovedali, da bo v Latviji napadal zmagovalni oder. V Kegumsu je sicer premagal elito pred dvema letoma.


Gerčar prost en mesec


Po enomesečnem premoru se v konkurenco MXGP vrača Klemen Gerčar. Dirko pred jutrišnjo v Latviji je izpustil, saj jo je gostila Rusija, ki bi bila za dirkača, ki tekmuje v samostojni ekipi, prevelik zalogaj. A kljub vsemu je bil njegov »prosti« mesec poln obveznosti. Med drugim je zmagal na dirki za evropsko prvenstvo v Brežicah, nazadnje je bil še drugi na tekmi za državno v Škednju. »Komaj čakam, da bom spet tekmoval na dirki MXGP,« se dirkač na husqvarni veseli vrnitve v konkurenco.

Tudi on ima s progo v Kegumsu neporavnane račune, enako kot Gajser. Lani je na prizorišču padel, si poškodoval koleno in predčasno končal sezono. A tudi to je premagal. V letošnjem SP je nastopil štirikrat. »Forma se stopnjuje, vem, da sem sposoben dobrih voženj,« je povedal Gerčar, ki si po prvi tretjini sezone želi točke.

Največ jih je letos zbral Nizozemec Jeffrey Herlings, vodilni v svetovnem prvenstvu in lanski zmagovalec latvijske dirke. Zelo verjeten je scenarij njegove zmage tudi letos, saj velja med motokrosisti za največjega mojstra peska. Prva vožnja bo jutri ob ob 13.15, druga pa ob 16.10.


Gajser z novim sotekmovalcem


Slovenski as Gajser že vso sezono čaka, da se mu bo na dirkah v MXGP pridružil še drugi voznik pri Hondi. Novinec v eliti Brian Bogers se je poškodoval že v pripravljalnem obdobju, pred kratkim je spet obnovil poškodbo. Pred dirko v Latviji so se pri Hondi zato odločili, da bolniško odsotnega Nizozemca zamenja Avstralec Todd Waters. »V MXGP me ni bilo nekaj let, zato ne vem, kam sodim. V Latvijo sem se odpravil brez rezultatskih ciljev, osredotočil se bom na najboljši možni izplen,« je komentiral 27-letni povratnik.

Komentarji: