Naivno in neodgovorno: odpoved kot vroči kostanj

VN Avstralije ne bo, sezona naj bi se začela šele konec maja v Monte Carlu
Fotografija: Chase Carey je odločitev o odpovedi VN Avstralije sporočil le nekaj ur pred uradnim treningom. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Chase Carey je odločitev o odpovedi VN Avstralije sporočil le nekaj ur pred uradnim treningom. FOTO: AFP

Formula 1 se je trdovratno upirala odpovedi štarta sezone 2020, denar je pač kralj, kot je sarkastično izjavil svetovni prvak Lewis Hamilton, toda morala je popustiti, ko se je s koronavirusom okužil eden od članov McLarna in je moštvo odpovedalo nastop na VN Avstralije.

Dirkalniki bodo mirovali vsaj do konca maja. Odpovedali so namreč tudi dirke v Bahrajnu, premierno v Vietnamu in na Kitajskem. Če bo epidemija do takrat končana, bi lahko bila uvertura v Monaku 24. maja, kar bi pomenilo, da bi bili preloženi ali odpovedani tudi VN Španije (3. maj) in Nizozemske (10. maj).

Slednja, ki naj bi se vrnila po letu 1985, je bila zaradi Maxa Verstappna razprodana v hipu. Kot je razmišljal direktor pri F1 Ross Brawn, bodo storili vse, da bi bile preložene dirke izvedene, s tremi naj bi zapolnili avgustovski premor. »Še vedno lahko imamo spodobno prvenstvo,« je optimist Brawn, ki se zaveda, da se bo izguba štela v stotinah milijonov.
 

Kot slon med porcelanom


Čeprav je pisalo na zidu, da dirke ne bo, je nastala velika zmeda. Kdo naj pove, da je car gol? Organizatorji niso hoteli odpovedati dirke, ker bi ostali brez zaslužka. F1 ni hotela biti grdi raček, ker ni želela kršiti pogodb s sponzorji. Vmes si je vroči kostanj podajala FIA. Gordijski vozel je presekal šele virus ... Kot se je izvedelo, naj bi Kimi Räikkönen in Sebastian Vettel že prej samovoljno zapustila Melbourne.

Ferrarijevo osebje je takole zapustilo prizorišče, a vprašanje, če se lahko vrne v domačo Italijo. FOTO: AFP
Ferrarijevo osebje je takole zapustilo prizorišče, a vprašanje, če se lahko vrne v domačo Italijo. FOTO: AFP


Kot piše Guardian, je vodstvo F1 delovalo naivno in neodgovorno. VN Avstralije je odpovedalo šele 12 ur po tem, ko je bila znana okužba v McLarnu, in le nekaj ur pred prvim prostim treningom. »Očitno je sistem odločanja, v katerem sodelujejo vodstvo F1, moštva in vlade, neučinkovit in netransparenten, dirka je bila odpovedana, ko so se proti Albert Parku že vile kolone navijačev. Odločitev, da se pripelje več kot 1000 ljudi iz Evrope, ki jo je že preplavil virus, ni bila samo preveč optimistična, ampak tudi neodgovorna,« je s prizorišča poročal britanski časnik.

»Danes je drugače, kot je bilo pred dvema dnevoma in pred dvema dnevoma je bilo drugače kot pred štirimi,« se je ob odpovedi pred sedmo silo branil predsednik F1 Chavey Chase iz Liberty Media. Račune bi moral položiti razočaranim navijačem.

Preberite še:

Komentarji: