Ni bilo slabo, a to ni tisto, na kar Gajser meri

Slovenski motokrosist Tim Gajser na dirki MXGP v Latviji peti. V prvi vožnji napredoval za 20 mest.
Fotografija: Haložan, ki je v šestih letošnjih poskusih enkrat stal na stopničkah, še naprej drži 8. mesto v skupnem seštevku. Foto HRC
Odpri galerijo
Haložan, ki je v šestih letošnjih poskusih enkrat stal na stopničkah, še naprej drži 8. mesto v skupnem seštevku. Foto HRC

Kegums – Motokrosistični as Jeffrey Herlings se je nagaral za zmago na dirki v Latviji v elitnem razredu MXGP. V obeh vožnjah je zelo slabo štartal, a to ga ni ustavilo, obakrat se je prebil na vrh. Slavil je petič v sezoni. Veliko dela je imel s prehitevanjem tekmecev v prvi vožnji tudi Tim Gajser, ki je dirko končal na petem mestu.

Herlings, specialist za peščene proge, je tudi na dirki v Kegumsu dokazal, da nima prave konkurence na tej podlagi. S štarta je v prvi vožnji iztržil 10. mesto, a na koncu prehitel vso konkurenco. »Moral sem se umiriti. Ko sem enkrat padel v ritem, sem uspešno prehiteval tekmece. S pametno držo tudi vodilnega Cairolija,« je razmišljal Herlings, ki je varčeval energijo še za drugo. Na štartu se tudi v drugem poskusu ni izkazal. Vendar Nizozemec v tej sezoni ne pozna ovir. Utrl si je pot do zmage, pri tem pa je moral opraviti tudi z največjim tekmecem Antonijem Cairolijem.

Italijanski dirkač, ki z devetimi naslovi svetovnega prvaka velja za največjo legendo v karavani, je v Latviji tekmoval na svoji 222. dirki v svetovnem prvenstvu. Prav 222 je številka, ki jo nosi na dresu, zato je bil ta nastop zanj poseben. »Neverjetno! Vesel sem, da še lahko tekmujem, sem še hiter in uživam. Res pa je, da sem v SP navzoč že zelo dolgo, štirinajst let,« je povedal drugouvrščeni v Latviji.


Honda spet brez dirkača št. 2


Gajser svojih predstav v Kegumsu, na prizorišču, kjer je lani padel in zaradi posledic izpustil dve naslednji dirki v koledarju za SP, pred štirimi leti na pokalu narodov pa si zlomil rebro in dve vretenci, ni dobro začel. V kvalifikacijah je po padcu iztržil sedmo mesto. Huje jo je na latvijskem pesku skupil njegov novi sotekmovalec pri Hondi Todd Waters. Kot nadomestni dirkač je zamenjal poškodovanega Briana Bogersa, vendar udeležbe na dirki ni dočakal, saj si je v kvalifikacijah zlomil ključnico.

Na dirki je bil prvi štart za Gajserja zahteven. Po padcu se je znašel v ozadju, na 29. mestu, s katerega se je spretno prebijal med tekmeci. Napredoval je kar za 20 mest! V drugi vožnji je spremenil štartni položaj, postavil se je skrajno levo, v prvi krog potegnil kot četrti in na tem mestu vožnjo tudi končal.


Korak za korakom


»Ni bilo slabo, vendar pa je jasno, da to ni položaj, na katerega merimo. Trenutno sodim sem, ampak nadaljeval bom s trdim delom. Vem, kaj sem sposoben in da zmorem več kot to. Korak za korakom in prišli bomo tja,« je povedal Gajser in se zahvalil ekipi za neprecenljivo delo, saj je pripravila izjemen motor. Haložan, ki je v šestih letošnjih poskusih enkrat stal na stopničkah, še naprej drži 8. mesto v skupnem seštevku.

Tudi šef ekipe Marcus Pereira de Freitas je poudaril, da Gajserjeva uvrstitev ni to, kar si ekipa želi, vendar je pomemben rezultat za nadgradnjo. »Proga ni bila lahka, zahtevna je postala predvsem ob koncu druge vožnje, zavedamo pa se, da so vsi imeli enake razmere. Tim je bil hiter v začetku druge vožnje, kar je lepa napoved za naslednjo dirko v Nemčiji. Tam se bo pomembno izogniti napakam,« je dejal Brazilec o prizorišču, ki zelo ustreza Gajserjevemu slogu.

Klemen Gerčar je v prvi vožnji odstopil, v drugi pa je prehitel enega tekmeca. Na prve letošnje točke še čaka.

Komentarji: