Novi svetovni rekord mladega Šveda v skoku s palico

Armand Duplantis za 1 cm izboljšal najboljšo znamko ukrajinskega šampiona Sergeja Bubke, izid sezone za Luko Janežiča.
Fotografija: Armand Duplantis je v Rimu poletel prek novega svetovnega rekorda. FOTO: Andreas Solaro/AFP
Odpri galerijo
Armand Duplantis je v Rimu poletel prek novega svetovnega rekorda. FOTO: Andreas Solaro/AFP

Švedski atlet Armand Duplantis je na mitingu diamantne lige v Rimu dosegel nov svetovni rekord v skoku s palico na prostem. Mladi Skandinavec je v drugem poskusu preskočil kar 615 centimetrov in tako za centimeter izboljšal 26 let staro najboljšo znamko ukrajinskega šampiona Sergeja Bubke.

Duplantis, ki bo 10. novembra praznoval šele 21. rojstni dan, je sicer že februarja letos navdušil z novim dvoranskim svetovnim rekordom, ko je na tekmovanju v Glasgowu premagal letvico na višini 618 centimetrov.

»Ker so me vsi spraševali le še o tem, kdaj bom dosegel novi svetovni rekord, je to zame postalo precejšnje breme. Zato sem si res želel, da bi čim prej premagal teh 615 centimetrov, da bi mi nehali postavljati to vprašanje. Ko mi je vendarle uspelo, mi je močno odleglo,« si je po izjemnem podvigu oddahnil »Mondo«, kakor ga tudi kličejo.
Mladi Šved se je takole ponosno postavil k semaforju z višino svojega novega svetovnega rekorda. FOTO: Ciro De Luca/Reuters
Mladi Šved se je takole ponosno postavil k semaforju z višino svojega novega svetovnega rekorda. FOTO: Ciro De Luca/Reuters


Na mitingu v Rimu sta se predstavila tudi dva slovenska atleta. Luka Janežič si je s svojim najboljšim izidom sezone (45,78 sekunde) med deveterico tekmovalcev v teku na 400 metrov izbojeval šesto mesto (s časom 45,21 je zmagal Italijan Edoardo Scotti), komaj 16-letni Sandro Jeršin Tomassini pa je z 205 centimetri v skoku v višino pristal na zadnjem, sedmem mestu. Zmagal je Ukrajinec Andrij Procenko (230 cm).
 

Komentarji: