Olimpijska bakla v znamenju češnjevega cveta

Gostitelji olimpijskih iger prihodnje leto na Japonskem predstavili baklo.
Fotografija: Olimpijska bakla z motivom belo-rožnatega češnjevega cveta, sakura, pomeni minljivost, a tudi upanje in prenovo. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Olimpijska bakla z motivom belo-rožnatega češnjevega cveta, sakura, pomeni minljivost, a tudi upanje in prenovo. FOTO: AFP

Organizatorji poletnih olimpijskih iger, ki bodo prihodnje leto na Japonskem, so predstavili olimpijsko baklo z motivom češnjevega cveta iz recikliranega pozlačenega aluminija z rožnatim odsevom. Belo-rožnati češnjev cvet, sakura, ima na Japonskem poseben pomen, minljivosti, a tudi upanja in prenove. In v znamenju prenove so tudi igre na Japonskem.

Na Japonskem med cvetenjem češenj pripravijo spomladanske festivale hanami, kjer se dobivajo cele družine, da lahko opazujejo, občudujejo in fotografirajo cvetoče češnje.

Japonski prireditelji so v enem združili dva pomembna simbola, ki v osnovi povezujeta ljudi. Že olimpijska plamenica sama po sebi je simbol, ki spodbuja povezanost ljudi, prijateljstvo in ljubezen do športa. S potovanjem olimpijske plamenice in njenih nosilcev pa se igram simbolno pridružijo milijoni ljudi.

Plamenica je visoka 71 cm in težka 1200 gramov. Z njo bodo prižgali olimpijski ogenj na slovesnosti ob odprtju olimpijskih iger v Tokiu.

Olimpijski ogenj je poleg petih krogov najznačilnejši olimpijski simbol. In prav češnjev cvet s petimi cvetnimi listi simbolizira tudi pet celin povezanih v olimpijskem gibanju.

Svečenice bodo v posebnem obredu, po antičnem vzoru v znak časti bogovom in športnega udejstvovanja, s pomočjo sončevih žarkov 12. marca prihodnje leto v svetišču v antični Olimpiji prižgale olimpijsko plamenico. To bodo iz Aten prenesli na Japonsko, kjer bo olimpijska bakla najprej krožila po treh najbolj prizadetih okrožjih katastrofalnega potresa in cunamija 11. marca 2011, v katerem je umrlo 18.000 ljudi, povzročena pa je bila tudi gromozanska škoda in okoljska katastrofa.

Nato bo 26. marca sledila 121 dnevna pot po japonskem otočju, preden bodo s plamenico prižgali olimpijski ogenj, ki ga bodo ugasnili na sklepni slovesnosti.

Bakla je izdelana iz recikliranega materiala, ki so ga uporabili za izdelavo začasnih bivalnikov za prizadete v prefekturah Iwate, Miyagi in Fukushima. V postopku izdelave plamenice so uporabili metode, ki jih uporabljajo v proizvodnji japonskih super hitrih shinkansen vlakov. Tudi pri izdelavi skromne plamenice so tako uporabil najsodobnejšo tehnologijo, tako da bo lahko plamen gorel ves čas svoje poti in se ne bo ugasnil niti v močnem vetru in dežju.

Japonska agencija Kyodo News je ob tem navedla, da bo dnevno plamenico na njeni poti po japonskem otočju nosilo 80 do 90 tekačev. Skupno pa bodo izdelali 10.000 bakel za to človeško štafeto, ki se bo sklenila 24. julija 2020 na nacionalnem olimpijskem stadionu v Tokiu.

Prvič so športniki prižgano plamenico iz Olimpije prinesli na odprtje olimpijskih iger v Berlinu leta 1936.

Komentarji: