Olimpijska vozovnica za Tokio 2020 zagotovljena

Jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta na Danskem izpolnili začrtan cilj. Septembra gresta v izvidnico na Japonsko.
Fotografija: Jutri Tino Mrak in Veroniko Macarol na SP čaka regata za kolajne. FOTO: Uroš Kekuš Kleva
Odpri galerijo
Jutri Tino Mrak in Veroniko Macarol na SP čaka regata za kolajne. FOTO: Uroš Kekuš Kleva

Aarhus – Prvi dami slovenskega jadranja Tina Mrak in Veronika Macarol sta si na svetovnem prvenstvu na Danskem zagotovili tisto, po kar sta prišli na sever: olimpijsko vozovnico za Tokio 2020. Nista si predstavljali, da bo pot do začrtanega cilja na prizorišču, ki ga dobro poznata, tako zahtevna, kot je bila. Zadnja dva tekmovalna dneva sta bila predvsem preizkušnja za živce.

Dekleti v razredu 470 sta tekmovali v okrnjenem programu oziroma sedmih plovih. V ponedeljek jo je jadralkam namreč zagodlo brezvetrje, ki je prečrtalo načrtovana plova, dan pozneje so na vodi preživele sedem ur, v katerih so na koncu izvedle le en plov. Primorki sta redni del skupno končali na 10. mestu (po odobrenem protestu Nizozemk sta tja napredovali z enajstega) in se uvrstili v jutrišnjo regato za kolajne. V njej resda nimata več možnosti za odličja, a se s tem ne obremenjujeta, saj je glavni cilj »Pot v Tokio 2020« izpolnjen.

Vrhunca sezone sta Primorki v razredu 470 izkoristili z odliko. Na EP sta zmagali, na SP osvojili normo za OI. FOTO: Uroš Kekuš Kleva
Vrhunca sezone sta Primorki v razredu 470 izkoristili z odliko. Na EP sta zmagali, na SP osvojili normo za OI. FOTO: Uroš Kekuš Kleva

 

Nenavadne razmere


»Jadranje je šport v naravi in treba je biti pripravljen na vsakršne razmere. Tega smo vajeni. Ni enostavno, pravzaprav je zelo stresno. Problem se pojavi, ko regatni zbor ni na ravni, kakršna se od njega pričakuje. To se je v Aarhusu dogajalo v preteklih dneh. Razočaran sem nad organizacijo,« je izzive, s katerimi so se dekleta soočala na SP, komentiral njun trener Tomaž Čopi, ki ni varčeval s kritiko niti na prizorišču.

A z izplenom svojih tekmovalk je bil zelo zadovoljen. »Všeč mi je, ko si začrtamo cilj in ga tudi uresničimo,« je dejal. Okoliščine pred drugim vrhuncem sezone namreč niso bile najbolj obetavne. Macarolova je morala junija pod nož zaradi težav s kolenom, sledila je rehabilitacija, z Mrakovo sta skupaj v jadrnico sedli pozno, šele tik pred odhodom na SP. Stanje so otežile še zahtevne razmere na prizorišču. »Tukaj sta bili leta 2015 evropski prvakinji, tekmovališče dobro poznata. Ko nekaj poznaš, tudi pričakuješ, da ti bo nekoliko lažje. Pa ni bilo čisto tako. Aarhus se je tokrat pokazal v nenavadni podobi. Zelo je vroče, vreme se spreminja, vetrovi so čudni,« je opisal razmere.
 

Prigarano in zasluženo


Čopi dekleti, ki nizata uspehe, vseskozi opozarja, da ne smeta zaspati na lovorikah. »Flota raste, konkurenca je vse boljša. Olimpijsko normo sta si prigarali in zaslužili. Čaka nas še regata za kolajne, v kateri lahko še kakšno mesto pridobita. Res je, da vedno ne moremo biti na stopničkah, zavedali smo se poškodbe, v takšnem položaju je treba biti realen in korekten do sebe. Moram pa biti kanček kritičen in dodati, da nista pokazali vsega. To je pogojeno tudi z razmerami. Ob lahkih vetrovih in valovitem morju imata težave – predvsem v glavi. Premoreta veliko več znanja, kot sta ga tokrat pokazali,« je razkril, da je prostora za napredek še veliko.

Njun trener Tomaž Čopi pravi, da na Danskem nista pokazali vsega, kar znata in imata še rezerv.<br />
FOTO: Uroš Kekuš Kleva
Njun trener Tomaž Čopi pravi, da na Danskem nista pokazali vsega, kar znata in imata še rezerv.
FOTO: Uroš Kekuš Kleva


Kljub rezervam sta oba vrhunca sezone Mrakova in Macarolova odlično izkoristili. Na evropskem prvenstvu v Bolgariji sta osvojili naslov najboljših na stari celini, zdaj na SP olimpijsko normo. Dodali sta še zmago v svetovnem pokalu. »Drži, sezona je bila zelo težka, a uspešna, ena boljših. V vseh regatah, v katerih sta letos tekmovali, sta se uvrstili v preizkušnje za odličja,« je sogovornik nanizal vrhunske rezultate.
 

V izvidnico za olimpijske igre


Sezone še ni konec. Primorsko navezo septembra čaka še preizkušnja na Japonskem, nekakšna generalka pred olimpijsko generalko, kjer se bosta predvsem spoznavali z (drugačnim) okoljem, ki ju v deželi vzhajajočega sonca čaka čez dve leti. Imeli bosta izposojeno opremo, njun trener pa bo zaradi omejenega proračuna ostal doma. »Pomembna je kontinuiteta, ne rezultat, gresta predvsem zaradi soočanja s kulturo in z morjem,« je še dodal Čopi, čigar varovanki bosta z današnjo regato za kolajne sklenili SP, na katerem sta lani osvojili bron.

Komentarji: