Opazka, da ženske na sestankih preveč govorijo, šla čez rob

Nekdanji japonski premier in predsednik organizacijskega odbora letošnjih olimpijskih iger v Tokiu Joširo Mori bo zaradi neprimernih besed najbrž odstopil.
Fotografija: Zaradi neprimernih besed o ženskah so protestniki že zahtevali odstop predsednika organizacoijskega komiteja olimpijskih iger v Tokiu Jošira Morija. FOTO: Philip Fong/AFP
Odpri galerijo
Zaradi neprimernih besed o ženskah so protestniki že zahtevali odstop predsednika organizacoijskega komiteja olimpijskih iger v Tokiu Jošira Morija. FOTO: Philip Fong/AFP

Nekdanji japonski premier in predsednik organizacijskega odbora letošnjih poletnih olimpijskih iger v Tokiu Joširo Mori je povedal, da želi odstopiti, potem ko je na Japonskem in v tujini sprožil val ogorčenja s svojimi trditvami, da ženske na sestankih govorijo preveč, je danes poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Več osrednjih japonskih medijev, ki so se sklicevali na anonimne vire, je dejalo, da je Mori dejal, da želi odstopiti, in namerava svoj odstop podati na za petek sklicanem sestanku organizacijskega odbora preloženih poletnih olimpijskih iger v Tokiu.

Triinosemdesetletni Mori je prejšnji teden sprožil val ogorčenja na Japonskem in v tujini, ko je dejal, da ženske na sestankih govorijo preveč.
Joširo Mori, 83-letni funkcionar, je imel predolg jezik. FOTO: Kjodo Reuters
Joširo Mori, 83-letni funkcionar, je imel predolg jezik. FOTO: Kjodo Reuters


Od takrat se je opravičil za svoje seksistične opazke, a hkrati dodal, da z ženskami ne govori veliko. Morijevo ravnanje je obsodil tudi Mednarodni olimpijski komite.

»Izjave so popolnoma neprimerne in v nasprotju z vrednotami Moka ter reformami olimpijske agende 2020,« so zapisali pri Moku in dodali, da so igre v Tokiu z 49 odstotki športnic dosegle enakost spolov. Poleg tega se je Mok zavezal, da bo še naprej spodbujal vključevanje, solidarnost in ukrepe proti diskriminaciji.

»V zahtevnih razmerah v svetu, v katerem živimo, je zdaj bolj kot kdaj prej raznolikost temeljna vrednota, ki jo moramo spoštovati in iz nje črpati moč,« so še zapisali pri krovni olimpijski družini.
Saburo Kavabuči, 84-letni nekdanji predsednik Nogometzne zveze Japonske, je najverjetnejši Joširov naslednik. FOTO: Jošikazu Cuno/AFP
Saburo Kavabuči, 84-letni nekdanji predsednik Nogometzne zveze Japonske, je najverjetnejši Joširov naslednik. FOTO: Jošikazu Cuno/AFP


Pojavila so se že ugibanja o možnem Morijevem nasledniku na položaju.

Japonski televizijski postaji TBS in NTV sta omenili, da razmišljajo o imenovanju nekdanjega nogometaša 84-letnega Sabura Kavabučija za vodjo organizacijskega odbora olimpijskih iger v Tokiu.

Preberite še:

Komentarji: