Oven trmasto vztraja pri zlatu, »uničiti« ga ne more niti Masle

Že prvi dan evropskega prvenstva v spustu na divjih vodah na Soči tri kolajne za Slovenijo.
Fotografija: Simon Oven je upravičil vlogo velikega favorita v klasičnem spustu. FOTO: Nina Jelenc/KZS
Odpri galerijo
Simon Oven je upravičil vlogo velikega favorita v klasičnem spustu. FOTO: Nina Jelenc/KZS

Trnovo ob Soči – Spomini na šest kolajn (kar štiri zlate) z lanskega svetovnega prvenstva v Švici so med slovenskimi tekmovalci v spustu na divjih vodah še vedno živi, pred evropskim prvenstvom na domači Soči pa so bili po svoje tudi breme. Toda pričakovanju so bili kos že na uvodni tekmi posameznikov v klasičnem spustu. Osvojili so po eno odličje vsakega žlahtnega odtenka, na najvišjo stopničko pa se je povzpel kajakaš Simon Oven in upravičil lanski naslov najboljšega na svetu.

»Videli boste, Simon bo 'nažgal' vse z vsaj desetimi sekundami prednosti,« je pred začetkom zagotavljal Nejc Žnidarčič, lanski svetovni prvak v šprintu na divjih vodah, ki se je včeraj moral odpovedati štartu zaradi načete medrebrne mišice, da bi lahko okreval do svoje paradne discipline. Ni se veliko zmotil. Oven je prepričljivo dobil bitko na soški fronti z naskokom 11,53 sekunde pred najbližjim zasledovalcem, to pa je bil njegov reprezentančni in klubski soborec pri KKK Ljubljana Anže Urankar. Prvi kajakaš iz tujine, Čeh Adam Satke, si je nakopal skoraj 13 sekund zaostanka.

»V zgornjem delu proge so brzice nekoliko mirnejše kot v spodnjem, zato sem si rekel, da bom že tam dal vse od sebe. Pri tem sem celo nekoliko pretiraval, a sem nekako premagal tudi tehnično težji odsek. Očitno nam Soča ustreza, pa ne zato, ker jo dobro poznamo, zahteva namreč precej znanja. Zdaj upamo, da bo Nejc nared za jutrišnjo moštveno tekmo in da bomo tudi skupaj napadli prvo mesto, glavna konkurenca pa bodo Čehi. V šprintu si bržčas ne morem obetati podviga, saj nimam pravega občutka zanj, raje veslam bolj naravnost,« se je po novem uspehu pošalil 26-letni Oven.
 

Cofu bron za ogrevanje


Urankar je štiri leta mlajši, a tudi on že dobro pozna slast uspeha, med drugim je bil pred dvema letoma svetovni prvak v šprintu. Tokrat je bil izvrsten tudi na klasični progi, na kateri je veslal dobrih 17 minut. »Vsi vemo, kako dober je Simon, zato pa sem prijetno presenečen nad svojim rezultatom. Očitno mi je koristilo, da sva veliko trenirala skupaj. Kaj šele bo, če bova vztrajala ... Tokrat sem res dosegel svoj maksimum, na letošnjem EP pa imam še eno posamično priložnost in dve moštveni.«

Slovenski uspeh je dopolnil kanuist Blaž Cof. Čeprav od sebe več pričakuje v šprintu, je pomemben cilj dosegel že na klasični preizkušnji z osvojitvijo bronaste kolajne za Hrvatom Emilom Milihramom in Čehom Ondrejem Rolencem. »Glavni nalogi me čakata v petek in soboto, a sem tudi danes dal vse od sebe. Med nastopom sem bi presenečen, ker mi je šlo tako dobro od rok. Pomagalo nam je tudi poznavanje reke, saj zaradi nizkega vodostaja hitro narediš napako, ki te stane nekaj sekund,« je pojasnil 28-letni as KKK Tacen, doma iz Spodnjih Pirnič.

»Zelo sem zadovoljen z današnjim iztržkom. Vedeli smo, da je Oven favorit in tudi sam sem bil prepričan, da bo zmagal z več kot desetimi sekundami naskoka. Simon je zelo tekmovalen in ima zelo široko podlago, saj je začel zelo mlad in se preizkušal tudi v slalomu. Na divji vodi zato uživa, hkrati pa je tudi velik garač, več je dosegel z delom kot s talentom. Tudi na treningih ga ne moreš ‛uničiti‛. Z dvojno zmago kajakašev smo vendarle presegli pričakovanja, pa tudi Cof je dobil lepo popotnico pred svojo glavno nalogo. Vsi so zelo samozavestni. Na treningih še delajo napake, na tekmah pa so skoraj brezhibni,« je za konec ocenil vodja reprezentance Srečko Masle.

 

Rezultati 1. dneva EP

Moški K-1: 1. Oven 16:49,54, 2. Urankar (oba Slo) +11,53, 3. Satke (Češ) 12.93, 13. T. Novak 39,60, Žnidarčič (oba Slo) ni štartal; C-1: 1. Milihram (Hrv) 18:25,15, 2. Rolenc (Češ) +7,20, 3. Cof 26,20, 13. Gale 1:45,77, 15. Ošterbenk 2:5267, 17. Gradišek (vsi Slo) 3:02,25; C-2: 1. Suchanek, Rolenc (Češ) 18:26,73.
Ženske K-1:
1. Mathys (Švi) 18:41,20, 2. Rosa (Ita) +0,02, 3. Paladouva (Češ) 3,13, 17. Šteblaj 2:16,43, 18. Jančar 2:37,61, L. Novak (vse Slo) ni štartala; C-1: 1. Panato (Ita) 18:24,94.
 

Preberite še:

Komentarji: