Peter Kauzer skozi šivankino uho v finale in do zmage

Slovenski kajakaš je zmagovalec prve tekme svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v češki Pragi.
Fotografija: Peter Kauzer bo nastopil v finalu. FOTO: Stoyan Nenov/Reuters
Odpri galerijo
Peter Kauzer bo nastopil v finalu. FOTO: Stoyan Nenov/Reuters

Slovenski kajakaš Peter Kauzer je zmagovalec prve tekme svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v češki Pragi. Potem ko se je skozi šivankino uho kot deseti uvrstil v finale, je nato na brzicah v češki prestolnici z odliko opravil vožnjo in slavil s skoraj sekundo prednosti pred tekmeci.

Dobitnik srebrne kolajne z olimpijskih iger v Riu de Janeiru 2016 je že v polfinalu odlično opravil z brzicami v češki prestolnici, a ga je ena napaka, zaradi katere je nekaj časa obstal v vodi, skorajda stala nastopa v finalu.

S časom 97,18 je za las ujel najboljšo deseterico, v finalu pa je nadgradil svoj nastop in s časom 95,54 postavil visoko letvico za preostalih devet tekmecev. Nihče ga ni več prehitel, drugo mesto pa je zasedel Italijan Giovanni De Gennaro, ki je z dvema sekundama pribitka po dotiku zaostal 0,95 sekunde. Tretji je bil Švicar Martin Dougoud (+1,74).

»Nekoliko sem presenečen. Sicer mi je uspela dobra, čista vožnja, a brez napak ni šlo. Res sem zadovoljen z zmago v Pragi. Nazadnje sem bil tu na vrhu na evropskem prvenstvu pred štirimi leti,« je v prvi izjavi dejal dvakratni svetovni prvak.

Dotaknil se je tudi kančka sreče, ki ga je imel v polfinalu in potrdil, da se še nekaj časa ne bo poslovil od tekmovanj.

»Imel sem nekaj sreče, da sem se sploh uvrstil v finale. Zato sem si rekel, da moram to izkoristiti. Startal sem prvi in ostal v vodstvu vse do konca. Zagotovo je to moj zadnji olimpijski cikel in upam, da se bom uvrstil v ekipo za Pariz. Ne bom se še kar upokojil.«

S tem je 38-letni Hrastničan na mednarodni ravni slavil prvič po letu 2018, ko je postal evropski prvak prav v češki prestolnici.

Od slovenskih kajakašev in kajakašic se je v popoldanski finale prve tekme svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v češki Pragi uspelo uvrstiti le Petru Kauzerju. Kljub napaki, zaradi katere se je v cilju tepel po glavi, je za las ujel najboljšo deseterico.

Kauzer se je odločno spopadel s praškimi brzicami, a je v drugem delu storil napako, obstal v vodi ter skozi cilj prišel kot peti. Do konca ga je prehitelo pet kajakašev, kar je pomenilo končno deseto mesto z zaostankom 1,89 sekunde za najitrejšima, Slovakom Jakubom Grigarjem in Poljakom Jakubom Brzezinskim. Nastop v polfinalu se je ponesrečil Martinu Srabotniku in Žanu Jakšetu. Oba sta izpustila vratca, na koncu pa zasedla 34. oz. 37. mesto. Kar 13 kajakašev je izpustilo vratca, le 12 pa je progo opravilo brez dotika.

Kanuisti na vodo v nedeljo

V ženski konkurenci je bila v polfinalu najboljša Nemka Ricarda Funk, siceršnja olimpijska zmagovalka v Tokiu. Druga je bila njena rojakinja Elena Lilik, tretja pa Francozinja Camille Prigent. Edina slovenska predstavnica Ajda Novak je bila z enim dotikom 16. Za Funkovo je zaostala 10,31 sekunde, za finalom najboljše deseterice pa zaostala 2,71 sekunde. V petkovih kvalifikacijah sta izpadli Eva Alina Hočevar in Eva Terčelj, ki je zgrešila vratca. Finale kajakašic se bo začel ob 12.03, moška deseterica pa se bo udarila ob 12.40.

Benjamin Savšek FOTO: Nina Jelenc/KZS
Benjamin Savšek FOTO: Nina Jelenc/KZS

V nedeljo bodo v češki prestolnici še boji kanuistov in kanuistk. V polfinalu bodo nastopili vsi trije Slovenci, in sicer Anže Berčič, Luka Božič in olimpijski prvak Benjamin Savšek. V ženskem polfinalu bo slovenske barve zastopala Eva Alina Hočevar. V kvalifikacijah sta izpadli Lea Novak in Alja Kozorog.

Preberite še:

Komentarji: