Po včerajšnjih dveh kolajnah lov še na dve

Športni plezalec Jernej Kruder po drugo odličje, Janja Garnbret po prvo balvansko na svetovnih prvenstvih.
Fotografija: Gregor Selak (desno) se je razveselil že drugega odličja s svetovnih prvenstev. FOTO: Barbara Gindl/AFP
Odpri galerijo
Gregor Selak (desno) se je razveselil že drugega odličja s svetovnih prvenstev. FOTO: Barbara Gindl/AFP

Innsbruck – Medtem ko Janja Garnbret lovi svoje prvo balvansko odličje na članskih SP v športnem plezanju, pa ima Jernej Kruder s stopničkami na najvišji tekmovalni ravni že izkušnje. Pred štirimi leti je namreč postal svetovni podprvak, jutri ima v Innsbrucku možnost podvig še oplemenititi. A konkurenca pri vrhu je zgoščena kot še nikoli.


Janjina sveta jeza


Letošnjih sedem balvanskih tekem svetovnega pokala je dalo sedem zmagovalcev, od tega tri Japonce, ki so med najresnejšimi kandidati tudi na Tirolskem, in dva Slovenca – uvodoma je zmagal Kruder, v finalu v Münchnu Gregor Vezonik. Oba sta se tudi na SP prebila v polfinale, Jernej z najboljšim dosežkom skupine, enako kot pri dekletih Janja Garnbret, ki jo (pol)finalni izziv čaka že danes. V kvalifikacijah je nakazala, da bi jo sveta jeza po zapravljeni zlati težavnostni priložnosti utegnila potegniti visoko, tudi na vrh. V balvanskem svetovnem pokalu je letos zavoljo mature tekmovala le trikrat, dvakrat je zmagala in bila enkrat druga.

Gregor Selak je bil z nastopom zadovoljen. FOTO: Barbara Gindl/AFP
Gregor Selak je bil z nastopom zadovoljen. FOTO: Barbara Gindl/AFP


Zmanjkalo časa


Že včeraj pa se je slovenska odprava razveselila še dveh bronastih odličij, za kateri sta poskrbela paraplezalca Tanja Glušič (omejitev vida B2) in Gregor Selak (omejitev gibanja RP3). Oba sta se že drugič doslej povzpela na stopničke. »Ostalo mi je še nekaj moči in bi še lahko plezala, a mi je žal zmanjkalo časa. Smer je bila zahtevna, gibi dolgi, da sem jih komaj dosegla, velike razdalje za noge, najtežje pa je bilo v previsu,« je komentirala 22-letna Prevaljčanka, 29-letni Škofjeločan pa: »Dobro sem se ogrel in odplezal brez napak. Vse se je poklopilo, nova kolajna je za vratom, a na prihodnjem SP želim še višje.«
 

Komentarji: