Po VN Francije spoznal, da se zgodba z Ducatijem končuje

Jorge Lorenzo ob prihodu v Barcelono priznal, da je prvi naredil korak k sklenitvi sodelovanja z vodstvom Honde
Fotografija: Jorge Lorenzo je v Barceloni poudaril, da je z mislimi še povsem pri letošnji sezoni in Ducatiju. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Jorge Lorenzo je v Barceloni poudaril, da je z mislimi še povsem pri letošnji sezoni in Ducatiju. FOTO: AFP

Ljubljana – V razredu motoGP je začetek junija vsekakor najbolj zaznamoval Jorge Lorenzo. Potem ko je pred dvema tednoma v šampionskem slogu sebi v prid odločil veliko nagrado Italije in tako po sušnem poldrugem letu slavil svojo krstno zmago z Ducatijem, je 31-letni Španec tri dni po podvigu v Mugellu tekmece in spremljevalce cestno-hitrostnega motociklizma šokiral še z novico, da se bo po koncu letošnje sezone za dve leti preselil k tovarniškemu moštvu Honde.

Vpleteni so informacijo o prestopu, ki je presenetila vse po vrsti, tako skrbno čuvali, da je niso izbrskali niti največji poznavalci razmer v kraljevski kategoriji. »O tem pač nisem govoril z nikomer,« je Lorenzo ob prihodu v Barcelono, kjer bo jutri (s štartom ob 14. uri) sedma letošnja dirka za SP (zmago brani Ducatijev as Andrea Dovizioso), hladnokrvno odvrnil na vprašanje, kako mu je uspelo novico tako dolgo zadržati zase. Kakor je razkril v nadaljevanju, je še do preizkušnje v Le Mansu (20. maja) verjel, da bo podaljšal sodelovanje z vodstvom Ducatija, po veliki nagradi Francije pa mu je bilo že bolj ali manj jasno, da se ta zgodba končuje.


Z vodstvom Honde hitro našel skupni jezik


»Z menedžerjem sva se usedla za mizo, proučila vse možnosti in prišla do spoznanja, da bi bila Honda še najboljša izbira. Zato sem navezal stike z njenimi vodilnimi možmi, s katerimi smo hitro našli skupni jezik,« je trikratni svetovni prvak v razredu motoGP (v letih 2010, 2012 in 2015) zaupal, da je sam naredil prvi korak. Dolgo je sicer sanjal o tem, da bi lovoriko osvojil tudi z Ducatijem. Glede na to, da je v skupni razvrstitvi ta čas šele deseti, pri čemer za vodilnim rojakom Marcom Marquezom, s katerim bosta prihodnjo sezono moštvena sotekmovalca, zaostaja že za 54 točk, se zaveda, da si bo težko uresničil tudi ta sen.

A to še zdaleč ne pomeni, da je že pred polovico prvenstva (vštevši jutrišnjo veliko nagrado Katalonije je do konca sezone še 13 dirk) izobesil belo zastavo. »Zavedam se, da bo takšen zaostanek težko nadomestiti, kajti razlike med dirkači in motorji so se zmanjšale. Zaradi tega je težje prevladovati kot včasih,« je pojasnil Lorenzo in v isti sapi pripomnil, da so se po drugi strani v kraljevski kategoriji že dogajali čudeži, zato bo vse do zadnjega verjel vase in v svoj končni uspeh.

Čeprav zna biti honda RC213V, na kateri bo zamenjal rojaka Danija Pedroso, čigar prihodnost še ni znana, precej muhasta, ne dvomi, da se bo prihodnje leto hitro spoprijateljil z njo. Navsezadnje je v vseh teh letih zamenjal že kar nekaj moštev in »jeklenih konjičkov«, prav vse pa je prej ali slej tudi ukrotil. »Zagotovo bom potreboval določen čas, da se bom navadil na nov motor; to bo vsekakor prav poseben izziv zame. Vendar pa moram reči, da nisem človek, ki bi pretirano pogledoval v prihodnost. Osredotočen sem predvsem na sedanjost; v tem trenutku na naloge, ki jih moram še narediti z Ducatijem,« je še poudaril zvezdnik z Majorke, ki ga bo sicer v italijanskem moštvu nasledil Danilo Petrucci.

Komentarji: