Uspešen popravni izpit odbojkarjev: Črna gora padla s 3:0

Slovenska odbojkarska reprezentanca se je po porazu proti Češki na drugi tekmi EP pobrala z rutinirano zmago nad Črno goro (3:0).
Fotografija: Alberto Giuliani je na začetku eura doživel hladno češko prho. FOTO: Conny Kurth
Odpri galerijo
Alberto Giuliani je na začetku eura doživel hladno češko prho. FOTO: Conny Kurth

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v Ostravi na Češkem v drugem kolu evropskega prvenstva premagala Črno goro s 3:0 (17, 16, 16) in po porazu na uvodu z gostiteljico Češko prišla do prvih treh točk na lestvici predtekmovalne skupine B.

V uvodnem kolu je Slovenija, ki brani srebro s prejšnjega EP, klonila proti češki reprezentanci, ki je bila boljša s 3:1. Tudi drugo tekmo so bolje odprli tekmeci. Črnogorci so dobili prvo točko in nato povedli s 5:3. Slovenija je naredila serijo štirih točk (7:5), dvakrat je zaključil kapetan Tine Urnaut, in Črnogorci so zahtevali prvi odmor.

Po njem so izenačili in tako je bilo potem do 12:12. Sledili sta dve zaporedni točki Slovencev (14:12) ter nov odmor Črnogorcev, ki pa tokrat ni vodil do izenačenja. Nasprotno, dobri servisi in uspešno ter raznovrstno zaključevanje napadov Slovencev so vodili do šestih točk prednosti (20:14). Pri 22:16 je pri začetnem udarcu Tončka Šterna dvakrat na kratko zmanjkalo svetlobe in po protestih Urnauta so sodniki spremenili odločitev ter dovolili ponovitev servisa. Štern je nato dvakrat zaključil z asom, drugič se je srečno žoga odbila od mreže za 24:16. Dejan Vinčić je zaključil uvodni niz (25:17).


V tretjem nizu priložnost tudi za počitek nosilcev


Izbranci selektorja Alberta Giulianija so drugi niz začeli z vodstvom s 4:2, a so tekmeci izenačili. Slovenci so nato prišli do 7:4 in v nadaljevanju držali tri do štiri točke prednosti. Sredi niza je prednost slovenske izbrane vrste narasla na sedem točk (17:10, 21:14). Z dvema uspešnima blokoma je Slovenija prišla do prve zaključne žoge (24:15), izkoristila je drugo za osvojitev drugega niza.

Dejan Vinčić pravi, da so po formi še daleč od tistega, kar so zmožni. FOTO: Mavric Pivk
Dejan Vinčić pravi, da so po formi še daleč od tistega, kar so zmožni. FOTO: Mavric Pivk


Tretji niz je bil prvi na tekmi, v katerem je Slovenija dobila uvodno točko, povedla je s 3:0 in 5:1. V nadaljevanju so se Črnogorci nekajkrat približali na dve točki, nazadnje pri 5:7. Po treh točkah Slovenije v nizu je bilo 10:5 in Črna gora je šla znova na posvet. Po odmoru je trikrat zaporedoma uspešno zaključila napade (8:10). A je Slovenija odgovorila za 14:8 in sledil je nov odmor tekmecev. Po 16:11 je Urnaut zaporedoma izvrstno serviral za vodstvo z 20:11. V zaključku so priložnost za igro dobili tudi odbojkarji Slovenije, ki sicer niso veliko na parketu, Giulianiju pa na celotni tekmi sploh ni bilo treba zahtevati minute odmora.

»Tokrat smo vsekakor odigrali bolje kot proti Češki, predvsem servis je stekel. Začeli smo pritiskati in tudi zadevati začetne udarce. To se je videlo tudi na njihovem sprejemu, saj so imeli veliko težav, nam pa je bilo lažje v bloku in s protinapadi,« je menil Alen Pajenk. »Zmagali smo in to je najbolj važno. Bili smo bolšji v bloku in na servisu, čeprav smo še daleč od tistega, kar si želimo sami in česar vemo, da smo zmožni. Vemo, kaj vse se nam je dogajalo pred evropskim prvenstvom, zato moramo zdaj to nadomestiti na tekmah skupinskega dela. Z namenom rasti iz tekme v tekmo in napredovati, da dosežemo želeno formo,« je dodal Dejan Vinčić.
 

Prvi korak k dvigu forme

 
Selektor Alberto Giuliani pa je menil: »Naša strategija je, da moramo veliko igrati, saj pred začetkom evropskega prvenstva nismo igrali težkih pripravljalnih tekem, zato so za nas uvodna srečanja zelo pomembna. Pomembno je, da smo odigrali mirno tekmo in igrali bolje kot včeraj. Ko je bila žoga na naši strani mreže, smo odigrali zelo dobro. Vesel sem, saj je to prvi korak za dvig naše forme.«

V ponedeljek, 6. septembra, se bo ob 19. uri Slovenija v svojem tretjem dvoboju na tem EP pomerila z Belorusijo, nato bosta v torek in sredo še tekmi z Bolgarijo in Italijo.
 

V slovenski skupini Belorusi ugnali Čehe, Poljaki prek Srbov


V skupini B je zvečer Belorusija ugnala Češko s 3:1 v nizih. Zmaga Slovenije proti Črni gori je evropske podprvake dvignila na tretje mesto. Najbolj zanimiv je bil sicer obračun evropskih prvakov Srbov in svetovnih Poljakov. Boljši so bili Poljaki s 3:2. V skupini A je v Krakovu poleg domače Poljske slavila še Belgija proti Grčiji s 3:0 v nizih. Na vrhu skupine A so ostali Srbi s sedmimi točkami, ki pa imajo eno točko in eno odigrano tekmo več od domačinov.

V skupini C je kljub porazu na vrhu ostala Nizozemska. Slednja je izgubila proti Rusiji z 2:3 v nizih. Drugo tekmo v tej skupini, ki tekme igra v Tampereju, je dobila domačinka Finska. Od Španije je bila boljša s 3:0 v nizih in zaseda drugo mesto razpredelnice.
V Tallinnu je danes Hrvaška s 3:2 ugnala Latvijo, domačinka Estonija pa je zanesljivo s 3:2 tesno ugnala Slovaško.

V nedeljo bo prav tako na sporedu osem obračunov, in sicer Portugalska – Ukrajina, Grčija – Poljska (skupina A), Češka – Bolgarija, Italija – Črna gora (skupina B), Severna Makedonija– Turčija, Rusija – Finska (skupina C) ter Estonija – Nemčija in Francija – Hrvaška v skupini D.

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Preberite še:

Komentarji: