Previdnost ni odveč, Japonci so letos ugnali Italijo in Nemčijo

Slovenski odbojkarji na SP ob 17. uri proti reprezentanci, ki jih je lani edina odpravila v svetovni ligi.
Fotografija: Slovenski blok (za mrežo z leve Dejan Vinčič, Jan Kozamernik in Tine Urnaut) uvodoma še ni bil na pravi ravni. FOTO: Claudio Giovannini/AP
Odpri galerijo
Slovenski blok (za mrežo z leve Dejan Vinčič, Jan Kozamernik in Tine Urnaut) uvodoma še ni bil na pravi ravni. FOTO: Claudio Giovannini/AP

Firence – Ognjeni krst slovenskih odbojkarjev na svetovnih prvenstvih in zmaga nad Dominikansko republiko sta mimo, prihajajo vse zahtevnejši izzivi, že današnji japonski – ob 17. uri – bo vsaj stopničko višji od uvodnega. Navsezadnje gre za tekmeca, ki je v letošnji ligi narodov na kolena med drugim spravil Italijane, Nemce in Argentince, Američanom pa odščipnil točko.

Je prva tekma slovenskemu strokovnemu štabu ponudila kak odgovor? »Od žreba naprej nam je bilo jasno, da dvoboj z Dominikansko republiko ne bo lahek. Če bi do njega prišlo v tretjem, četrtem kolu, bi bilo precej bolj enostavno, uvodoma pa se želijo vsi pokazati v najboljšem sijaju, zato se nam je tudi pripetil prvi niz. Tekmec je dobro izvajal začetne udarce, mi smo bili pod pričakovano ravnijo, a smo zdržali nekako začetni pritisk. Ko je stekel servis, ki mora biti na prvenstvu naše močno orožje, je bilo lažje. Žal pa ponovno ni optimalno delovala naveza blok-obramba, ko bomo popravili še to, bo igra že približno tam, kjer jo pričakujemo,« se je ognjenega krsta med svetovno elito umirjeno dotaknil selektor Slobodan Kovač.

Slovenci so, enako kot so bili uvodoma proti Dominikanski republiki, favoriti tudi danes. FOTO: Claudio Giovannini/AP
Slovenci so, enako kot so bili uvodoma proti Dominikanski republiki, favoriti tudi danes. FOTO: Claudio Giovannini/AP


Na današnjo tekmico Japonsko Slovenci nimajo najlepših spominov, saj je bila lani edina, ki jih je spravila na kolena v svetovni ligi, vendar – ni odveč poudariti – pred domačimi navijači. V japonskem taboru še danes trdijo, da je bil lanski uspeh naključen in da je slovenska izbrana vrsta neprimerljivo kakovostnejša od njihove. »Tedaj smo imeli srečo, da smo igrali pred domačim avditorijem, ki ti vselej olajša delo, obenem so nas nasprotniki bržkone tudi malce podcenjevali. Zmaga ne pomeni, da imamo močno ekipo. Smo bistveno nižji od Slovencev, ki imajo visoke in telesno zelo močne igralce. Storili bomo vse, kar bomo lahko, skušali bomo dobro servirati in biti čvrsti v obrambi,« napoveduje Juiči Nakagaiči, ki je japonski selektor zgolj na papirju, sicer pa vse niti iz ozadja vodi njegov asistent, prekaljeni Francoz Philippe Blain, leta 2014 kot selektorjev pomočnik že svetovni prvak s Poljsko, pred tem pa načelnik francoske izbrane vrste.


Nizki, a fanatično borbeni


Vsi, ki še pomnijo lanski (prvi) poletni dvoboj Slovenije in Japonske, so si enotni, da je azijska četa primanjkljaj centimetrov skušala izničiti s fanatično borbenostjo v obrambi – in bila pri tem uspešna. Prvi zvezdnik ekipe je 192 cm visoki sprejemalec Juki Išikava, ki ima že kar nekaj izkušenj iz italijanske prve lige, v kateri bo v novi sezoni branil barve Siene. Slovenski selektor Kovač opozarja na novinca v japonski izbrani vrsti: »V ekipo so vključili mladega levorokega korektorja, dvometraša Iseija Otakeja, ki prejema veliko žog in je za tekmece nekakšno presenečenje. Išikava, po drugi strani, ni igral v ligi narodov, zdaj so Japonci popolni in zato visoko ambiciozni, njihova glavna težava pa je telesna pripravljenost. Tu moramo izkoristiti našo premoč. Sicer je japonska zasedba precej napredovala, toda tudi mi imamo kakovostno moštvo.«



Kovač dodaja, da današnji tekmec dobro igra ob idealnem sprejemu, težave pa se pojavijo takoj, ko ga žoga z začetnega udarca oddalji od mreže. »Zato se bomo morali osredotočiti predvsem na servis in nato na kombinacijo bloka in obrambe. Predvsem moramo Japoncem onemogočiti dober sprejem, nato pa z visokimi žogami napadati z zunanjih položajev,« je načrt za zmago razkril Kovač. Japonci so uvodni dvoboj odigrali že v nedeljo in odtlej padli iz tekmovalnega ritma, a imeli po drugi strani več časa za regeneracijo in pripravo za Slovence. Prvi obračun z »azzurri« je potrdil, da so v igri ob mreži neopazni, zato pa skušajo delati škodo z začetnim udarcem in si predvsem privoščijo razmeroma malo napak.

»Japonska ima za seboj veliko več močnih tekem kot mi, a smo jo z zelo dobro igro lani že odpravili brez oddanega niza. Dvoboj bo zahteven. Pristopiti moramo z vso resnostjo in vnemo, servirati podobno dobro kot večino preizkušnje z Dominikansko republiko in tekmeca kar najbolj oddaljiti od mreže. S tem si bomo olajšali delo pri bloku in obrambi. Upam tudi, da bomo v napadu prodornejši kot uvodoma,« pa je pričakovanja razgrnil prvi libero Jani Kovačič.
 

Komentarji: