S podvigom v Marakešu si je prislužila lepo število točk za OI 2020 in – jahanje kamele

Andreja Leški, Koprčanka na začasnem delu v Bežigradu, ubranila zmago na turnirju za veliko nagrado v judu v Maroku.
Fotografija: Andreja Leški si je v pičlem mesecu izbojevala že tri kolajne na turnirjih za svetovni pokal. FOTO: Miha Šimnovec
Odpri galerijo
Andreja Leški si je v pičlem mesecu izbojevala že tri kolajne na turnirjih za svetovni pokal. FOTO: Miha Šimnovec

Ljubljana – Bežigrajska judoistka Andreja Leški je nadaljevala niz zbiranja žlahtnih kovin med svetovno elito v kategoriji do 63 kilogramov. Potem ko si je pred mesecem dni na turnirju za grand slam v Parizu izbojevala tretje mesto in se je dva tedna pozneje z bronasto kolajno ovenčala tudi na tekmovanju enake ravni v Düsseldorfu, je na veliki nagradi v Marakešu (z nagradnim skladom 100.000 ameriških dolarjev) prepričljivo ugnala vse tekmice in se povzpela na najvišjo stopnico zmagovalnega odra.

Zmaga 22-letne Koprčanke, ki je tako ponovila lanski podvig iz Maroka, je bila čista kot solza, saj je vse štiri tekmice premagala z iponom. Potem ko je bila v uvodnem krogu prosta, je Leškijeva v drugem že po pičlih tridesetih sekundah opravila z Gabonko Jessico Philomene Dialli (10:0). V četrtfinalu je zanesljivo opravila z Nizozemko Geke Ven den Berg (10:0), v polfinalu pa je bila po dobrih treh minutah podaljška, skupno torej po več kot sedmih minutah dvoboja, boljša od Britanke Lubjane Piovesana (10:0).

V zaključnem dvoboju je našo borko na nasprotni strani blazin pričakala Avstralka Katharina Haecker, ki se je večino obračuna dostojno upirala, usodno napako pa storila pičli dve sekundi pred koncem, ko jo je Andreja vrgla na hrbet in s tem razblinila njene upe, da bi dosegla zgodovinsko prvo zmago za Avstralijo na turnirjih za veliko nagrado.

Leškijevi so tretjič doslej na tekmovanjih za svetovni pokal zaigrali slovensko himno, skupno pa je to že njeno 14. odličje med elito (ob treh zlatih ima namreč še tri srebrna in osem bronastih). »Ker sem v Maroko pripotovala z enim samim ciljem, sem dala tudi v finalu vse od sebe in si prislužila zlato kolajno. Z njo sem osvojila dragocene točke v kvalifikacijah za olimpijske igre prihodnje leto v Tokiu, zato se domov vračam zadovoljna,« je sporočila Primorka, ki si je za nagrado v Marakešu privoščila jahanje kamele.

Za predstave, ki jih je prikazala v Marakešu, jo je pohvalil tudi trener Rok Drakšič. »Vidi se, da Andreja dela po zastavljenem načrtu, zato lepo napreduje. Toda lahko povem, da ima še veliko rezerve,« je poudaril 32-letni Grižan in pribil, da Leškijevo v judoističnih krogih zelo hvalijo, ker zares meče svoje nasprotnice in ne zmaguje le po zaslugi kazni za tekmice. Judoistka Bežigrada si bo sicer naslednjič tekmovalni kimono oblekla že čez dvanajst dni na državnem prvenstvu v Lendavi, kjer je pričakovati njen hud boj za zlato lovoriko z olimpijsko prvakinjo ​Tino Trstenjak

Komentarji: