S podvojeno močjo po 14. podvig na brzicah Save

Danes v Tacnu kvalifikacije za tretjo tekmo svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah – Kauzer po peto zmago na domači progi, Savšek po tretjo
Fotografija: Benjamin Savšek bo lovil tretjo zmago v Tacnu. FOTO: Nina Jelenc/KZS
Odpri galerijo
Benjamin Savšek bo lovil tretjo zmago v Tacnu. FOTO: Nina Jelenc/KZS

Ljubljana – Tretja tekma svetovnega pokala za slalomiste na divjih vodah je imela zanimiv uvod z neuradno izkušnjo na Ljubljanici, na kateri so prevladovali Italijani pri moških, pri ženskah pa Francozinje in Nemke. Danes bo že šlo zares. Kvalifikacije na tacenskih brzicah bi lahko pomenile prelomnico za slovenske kajakaše in kanuiste, ki so na domači progi redno posegali po najvišjih mestih.

Pred 18. preizkušnjo svetovnega pokala v Ljubljani po letu 1988, ko je mednarodna kajakaška zveza pripravila serijo tekmovanj za širšo mednarodno elito, so visoka pričakovanja upravičena. Med zmagovalci Tacna so se zvrstili kajakaši Andraž Vehovar (1995), Dejan Kralj (2001), Miha Terdič (2002), Andrej Nolimal (2003), Jure Meglič (2007), Peter Kauzer (2008, 2011, 2013, 2016) in Žan Jakše (2018) ter kanuista Anže Berčič (2013) in Benjamin Savšek (2014, 2016), po sedemkrat pa so se Slovenci povzpeli na drugo in tretjo stopničko zmagovalnega odra. Najuspešnejša med njimi bosta tudi tokrat nastopila na domači progi, ki jo poznata kot svoj žep: lanski evropski prvak bo naskakoval že peto zmago, letošnji najboljši na stari celini Savšek tretjo. Močni orožji pa bosta tudi kanuist Luka Božič, lani drugi v končni razvrstitvi svetovnega pokala ter letos četrti na uvodni preizkušnji v Londonu in tretji minuli konec tedna v Bratislavi, in kajakašica Eva Terčelj, ki se je na prvih treh velikih tekmah sezone vselej uvrstila v najboljšo deseterico. Zdaj pričakuje še pravi preblisk v finalu.
 

Z novim veslom vse bolje


»Zelo sem bil zadovoljen z začetkom sezone, saj sem na EP osvojil zlati kolajni na posamični in moštveni tekmi. Malo slabše mi je šlo od rok v finalnih nastopih v svetovnem pokalu, a vztrajam, da sem dobro pripravljen. V Tacnu bom poskusil popraviti nekaj podrobnosti, da bi se še enkrat prebil med najboljšo trojico tudi v svetovnem pokalu. Vreme bo super, pričakujem tudi veliko gledalcev, ki nas bodo spodbujali kot vedno. Na domači tekmi vsekakor merim visoko,« napoveduje Benjamin Savšek, prepričan, da sta bila 10. mesto iz Londona in 9. iz Bratislave le posledica nesrečnega spleta okoliščin. Zato bo z vsemi močni stopnjeval pripravljenost do vrhunca sezone, septembrskega svetovnega prvenstva v Seu d'Urgellu, ki bo že odločalo o olimpijskih kvotah. Zanjo pa se bo Savšek potegoval s svojim dobrim prijateljem Luko Božičem. Tokio bo videl le en slovenski kanuist.

Božič v Tacnu pričakuje potrditev dobre forme, morda tudi dodaten korak kvišku: »Na začetku sezone sem se nekaj časa iskal, na prvi tekmi svetovnega pokala pa sem ujel pravi ritem, kar je bil zame lep uspeh, saj sem zamenjal veslo in iskal prave nastavitve v čolnu. Zdaj se odlično počutim, kar sem potrdil tudi v Bratislavi, ko sem stopil še stopničko višje. Zdaj nas čaka nastop pred domačimi gledalci. Vsi smo navajeni na progo v Tacnu, na kateri treniramo skoraj vso pripravljalno obdobje, zato upam, da bom veslal še bolje kot na zadnjih dveh tekmah.«

Spored tekme v Tacnu, petek: od 9. ure naprej kvalifikacije za kanuiste in kajakašice, od 13.45 za kanuistke in kajakaše; sobota: polfinale za kanuiste (ob 9. uri) in kajakašice (10.05), finale za kanuiste (12) in kajakašice (12.40); nedelja: polfinale za kanuistke (9) in kajakaše (10.05), finale za kanuistke (12) in kajakaše (12.40).

Preberite še:

Komentarji: