Samo Jeranko zdaj slovenski kralj globin

Za konec tekmovanja na Bahamih dva svetovna rekorda, državni rekord Sama Jeranka, Alenka Artnik pa se ni potapljala
Fotografija: Samo Jeranko med rekordnim potopom na 106 metrov v Deanovem modrem breznu. Foto www.apnea.si
Odpri galerijo
Samo Jeranko med rekordnim potopom na 106 metrov v Deanovem modrem breznu. Foto www.apnea.si

Danes se je na Bahamih končalo tekmovanje najboljših globinskih potapljačev na vdih. Zadnji dan sta bila postavljena še dva svetovna rekorda - oba v ženski katerogoriji. Japonka Sajuri Kinošita je s 97 metri v disciplini prosti potop s potegovanjem ob vrvi prevzela rekord Italijanski Alesii Zecchini, ta pa je postavila nov najboljši rezultat vseh časov v potopu s plavutjo. Potopila se je na 107 metrov, kar je tudi največja dosežena globina za ženske v zgodovini.

Enako globoko se je poskusila potopiti tudi Japonka Hanako Hirose, a je bila napovedana globina precej nad njenimi dnevnimi sposobnostmi, saj je napake delala že ob obratu in pri plavanju, na 13 metrih pa je izgubila zavest. Na površje so ji pomagali varnostni potapljači, nastop pa seveda ni bil veljaven.

Alenkin potop na 105 metrov, ki je bil takrat še svetovni rekord:


Pa Slovenci? Alenka Artnik se zadnji dan ni potapljala, svetovni rekord pa je izgubila že včeraj, ko se je Japonka Hanako Hirose potopila na 106 metrov. Samo Jeranko pa si je z uspešnim potopom na 106 metrov s potegovanjem ob vrvi priplaval še zadnji državni rekord, ki ga je zadnjih sedem let držal Antonio Koderman. Artnikova in Jeranko sta zdaj lastnika vseh državnih rekordov v globinskih disciplinah.

V vseh devetih dneh tekmovanja je bilo doseženih 8 svetovnih rekordov in več kot 40 državnih.

Komentarji: