Neža Klančar v polfinalu le za malo zaostala za državnim rekordom

Plavalka ljubljanske Olimpije je na svetovnem prvenstvu v Fukuoki na 50 m prosto zasedla 15. mesto.
Fotografija: Neža Klančar je zjutraj izboljšala še drugi državni rekord na svetovnem prvenstvu v Fukuoki. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Neža Klančar je zjutraj izboljšala še drugi državni rekord na svetovnem prvenstvu v Fukuoki. FOTO: Leon Vidic/Delo

Slovenska plavalka Neža Klančar je na svetovnem prvenstvu v Fukuoki na 50 m prosto zasedla 15. mesto. S časom 23,84 sekunde je bila štiri stotinke počasnejša kot zjutraj, ko je izboljšala še drugi državni rekord na Japonskem.

V predtekmovanju je članica ljubljanske Olimpije z dosežkom 24,80 sekunde za 16 stotink izboljšala svoj dve leti star slovenski rekord, kar je takrat zadostovalo za 11. mesto. V polfinalu je bila v svoji skupini, v kateri je švedska šampionka Sarah Sjöström zablestela z novo najboljšo znamko na svetu (23,61), sedma, skupno pa 15.

»Svoj cilj sem izpolnila, dosegla osebni rekord, ki je tudi državni, in s tem preboj v polfinale. Vem, da lahko še malo dodam,« je po predtekmovanju izjavila Klančarjeva, po polfinalu pa je povedala naslednje: »S svojim nastopom nisem najbolj zadovoljna. Ni se izšel tako, kot sem si želela. Pripravljena sem bila še za malo hitrejše plavanje. Ampak sem kljub temu na svetovnem prvenstvu v velikih bazenih še enkrat nastopila polfinalu, dosegla še en odličen rezultat, drugi najboljši v karieri, tako da ne smem biti preveč razočarana. Gremo naprej, želim si še boljše rezultate.«

Ob finalu je 23-letna Ljubljančanka v polfinalu lovila tudi olimpijsko normo A (24,70), ki bi ji zagotovila miren spanec v pripravah na igre prihodnje leto v Parizu, čeprav se je tudi z današnjim dosežkom že močno približala poti v Francijo.

Manjkala le višnja na vrhu sadne solate

»Še eno dobro plavanje in še ena uvrstitev v polfinale. Bilo je nekaj malenkosti, ki jih lahko izboljša in svoj rezultat še nadgradi. V polfinalu je imela malenkost slabšo štartno reakcijo, vendar je dobro plavala pod vodo in tudi sicer je bila do zadnjega zavesljaja, ki se ji ni izšel najbolje, morda celo v času olimpijske norme in finala. Žal ji tudi tokrat stotinke niso bile naklonjene. Potrebno se bo zbrati in pripraviti na še eno tekmovanje, ki bo čez 14 dni v Dublinu. Z Nežinimi nastopi moram biti zelo zadovoljen, dva državna rekorda, dva polfinala, manjkala pa je le višnja na vrhu sadne solate,« je pojasnil Nežin trener Tomaž Torkar.

Švedska šampionka Sarah Sjöström ni skrivala navdušenja po novem svetovnem rekordu. FOTO: Stefan Wermuth/Reuters
Švedska šampionka Sarah Sjöström ni skrivala navdušenja po novem svetovnem rekordu. FOTO: Stefan Wermuth/Reuters

Tara Vovk je v svoji paradni disciplini 50 m prsno s časom 31,97 sekunde pristala na 31. mestu in za sedem desetink zaostala za svojim lanskim osebnim rekordom. Med 16 polfinalistk je vodil za sekundo in 24 stotink boljši izid.

»Z nastopom sem razočarana. Želela sem si veliko več. Menim tudi, da sem bila bolje pripravljena, a tega v vodi nisem pokazala. Počutila sem se hitro, vendar so mi tekmovalke v zadnjih 15 metrih ušle. Moji nastopi so s tem v Fukuoki končani,« je povedala Vovkova, ki študira in trenira v ZDA.

Preberite še:

Komentarji: