Semenya ne sme na SP, a to ne bo ustavilo njenega boja za pravice vseh športnic

Švicarsko vrhovno sodišče južnoafriški atletinji preprečilo branjenje naslova na 800 m.
Fotografija: Caster Semenya ne bo tekmovala na svetovnem prvenstvu v Dohi. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Caster Semenya ne bo tekmovala na svetovnem prvenstvu v Dohi. FOTO: Reuters

Južnoafriška atletinja Caster Semenya na letošnjem svetovnem prvenstvu v Dohi ne bo mogla braniti naslova na 800 metrov, saj je švicarsko vrhovno sodišče odločilo v prid Mednarodne atletske zveze in kontroverznega pravila prisilnega zniževanja ravni hormona testosteron.

"Zelo sem razočarana, ker ne bom mogla braniti trdo prigaranega naslova. A to ne bo ustavilo mojega boja za človeške pravice vseh športnic," je povedala dvakratna olimpijska prvakinja ob odločitvi sodišča.

Semenya ima naravno zelo visoko raven testosterona v krvi. Pravilo Mednarodne atletske zveze pa določa, da ženske na tekmi lahko nastopijo na srednjih progah, le če v krvi nimajo več kot pet nanogramov testosterona na liter krvi. Obenem pravilo atletinjam nalaga, da morajo v določenem obdobju znižati vrednost, denimo z jemanjem hormonskih kontracepcijskih sredstev.

Semenya se je podala na sodišča in skuša pravilo izpodbiti. Mednarodno športno razsodišče (CAS) je vmes zavrnilo pritožbo južnoafriške atletinje. Semenya se je zatem obrnila na švicarsko vrhovno sodišče. To je s svojo odločitvijo začasno izpodbilo odločitev CAS. Semenyi je s tem omogočilo, da je lahko nastopala na tekmovanjih brez umetnega zniževanja hormona testosterona, kar je od nje zahtevala Mednarodna atletska zveza. A je zdaj švicarsko vrhovno sodišče spremenilo odločitev in s tem Semenyi preprečilo nastop na SP v Dohi.

Komentarji: