Sloviti Norvežan zatrdil: Američan je goljufal večkrat, kot je priznal

Šahovski svetovni prvak Magnus Carlsen je obširno spregovoril o nedavnem odstopu v dvoboju s Hansom Niemannom in Američana javno obtožil goljufanja.
Fotografija: Magnus Carlsen ni varčeval s kritikami na račun goljufanja v šahu. FOTO: Giuseppe Cacace/AFP
Odpri galerijo
Magnus Carlsen ni varčeval s kritikami na račun goljufanja v šahu. FOTO: Giuseppe Cacace/AFP

Šahovski svetovni prvak Magnus Carlsen je obširno spregovoril o nedavnem odstopu v dvoboju s Hansom Niemannom in Američana javno obtožil goljufanja. Norvežan je prek twitterja zapisal, da je mladi šahist, ki je goljufanje potrdil v mladih letih, goljufal tudi v dvoboju proti njemu in večkrat, kot je sam priznal.

Carlsen je le potrdil poročila zadnjih nekaj tednov, da je menda Niemann goljufal v igri proti njemu. Trenutno ni dokazov, da je 19-letni velemojster Niemann goljufal. Za zdaj ne sme povedati nič bolj konkretnega, četudi bi rad šel v podrobnosti, je v ponedeljek na twitterju zapisal 31-letni šahovski zvezdnik.

Goljufanje v šahu je eksistencialna grožnja igri

Goljufanje v šahu je označil za »eksistencialno grožnjo igri« in dejal: »Nekaj moramo storiti glede goljufanja v šahu. K temu bom prispeval tako, da ne bom igral proti igralcem, ki so goljufali v preteklosti, saj ne morem biti prepričan, kaj bodo takšni igralci počeli v prihodnosti. Upam, da bo resnica prišla na dan, kakršna koli že bo.«

Šahovski svet že ves mesec pretresa saga Carlsen-Niemann. V začetku meseca se je zgodil prvi incident med njima. Na pokalu Sinquefield v St. Louisu je superzvezdnik Carlsen presenetljivo izgubil proti ameriškemu najstniku in se prvič v karieri umaknil s turnirja. Takrat je posredno Carlsen prvič obtožil Niemanna goljufije, češ da si je pomagal z elektroniko.

Hans Niemann FOTO: Instagram
Hans Niemann FOTO: Instagram

Američan je tudi v intervjuju med pokalom Sinquefield priznal, da je kot najstnik, star 12 in 16 let, dvakrat goljufal v spletnih igrah, nikoli pa osebno za šahovnico. Vendar zgodbe še ni bilo konec. Prejšnji teden je njuna partija trajala le nekaj sekund, preden je Norvežan odstopil po samo eni potezi in brez komentarja zapustil videoklepet. Tako njegov ameriški tekmec kot gledalci so bili osupli.

Zdaj pa je Carlsen prvič brez dlake na jeziku spregovoril v pismu, objavljenem na twitterju, z naslovom: Dragi šahovski svet. »Menim, da je Niemann goljufal večkrat – in še bolj pred kratkim – kot je javno priznal,« je med drugim zapisal norveški šahist, ki natančne oblike goljufanja ni navedel, poudaril pa je, da bi »želel povedati več, a za zdaj lahko govori le z dejanji«.

Preberite še:

Komentarji: