Stresno se je vedno sestaviti in tekmo odpeljati perfektno

Anja Osterman druga v čeških Račicah na tekmi svetovnega pokala.
Fotografija: Anja Ostermann (v sredini) je letošnji svetovni pokal začela s stopničkami. FOTO: KZS
Odpri galerijo
Anja Ostermann (v sredini) je letošnji svetovni pokal začela s stopničkami. FOTO: KZS

Anja Osterman je osvojila drugo mesto na prvi tekmi sezone svetovnega pokala v šprintu na mirnih vodah na 500 metrski razdalji v čeških Račicah. Devetindvajsetletna kajakašica je v finalu A zaostala zgolj za zmagovalko, olimpijsko prvakinjo Liso Carrington iz Nove Zelandije, ki je Slovenko prehitela za 1,82 sekunde. Tretja je bila Portugalka Teresa Portela.

Ostermanova, ki je z letošnjim letom začela trenirati s slovaško ekipo in se je slovenski ekipi na tekmi na Češkem pridružila po pripravah na Slovaškem, je najprej v kvalifikacijah na 500 metrov z drugim mestom kvalifikacijske skupine prišla do polfinala, kjer je v svoji skupini postavila najboljši čas, sicer pa je imela drugi čas med vsemi polfinalistkami. Primorka iz Kopra še ni končala nastope v Račicah. Uvrstila se je tudi v finale A na najkrajši tekmovalni razdalji. V svoji kvalifikacijski skupini na 200 metrov je celo vpisala najboljši čas in se neposredno uvrstila v nedeljski finale A.

»Na treningih je šlo res vse super, a na tekmah se je vedno stresno sestaviti in tekmo odpeljati perfektno. Ko v kvalifikacijah nisem dala vsega, kar bi lahko, je trener prišel do mene in mi rekel naj zaupam vase, naj grem v srednjem delu močnejše, kar sem storila. Ko sem prišla v cilj in videla, da imam drugi najboljši čas izmed vseh, sem bila presenečena in zadovoljna. Po eni uri smo tekmovale še na 200 metrov in lahko rečem, da so mišice že kar trde. V nedeljo me čaka še finale na 200 metrov. Upam, da bom tako veslala tudi v finalu. Če bom, vem, da bodo visoka mesta, sicer pa tudi prav. Važno je, da se potrudim, kot se lahko,« je bila po kvalifikacijskem delu tekmovanja dobre volje Ostermanova.

Koprčanka s srebrnim odličjem iz Račic. FOTO: KZS
Koprčanka s srebrnim odličjem iz Račic. FOTO: KZS

Vleklo se je

»Glede na to, da sem včeraj res zelo dobro zvozila polfinale, sem vedela, da sem zmožna tudi danes ponoviti takšno vožnjo. Taktika je bila, da napadem, glede na to, da je kar 'ornk' pihalo. Pred tekmo sem se pogovorila tudi s trenerjem, imela sem tisto tipično jutro, ko sem poklicala tudi 'tatija', za kakšne pozitivne besede. In vse to skupaj sem lahko prenesla v čoln, štartala sem in samo veslala in na koncu sem se malo dajala tudi z Liso (Carrington), ampak tistih nekaj metrov je na koncu zmanjkalo za zlato. To je moja prva srebrna kolajna v K-1 in zame je kot zlata,« je bila vzhičena.

»Med samo tekmo nisem razmišljala nič kaj posebnega, pred startom pa so bile misli vsepovsod. Celo jutro se je vleklo, nisem vedela, kaj naj počnem sama s sabo. Ko sem bila v čolnu, sem se sestavila, in ko se je štartni blok spustil in sem štartala, sem vedela, da imam vse pod kontrolo in čoln je letel. Poskusila sem dati vso moč v to in danes je bilo to dovolj za drugo mesto. Bomo videli, kaj bo drug teden,« je dodala.

V finalu B K-1 na 500 m je bila Špela Ponomarenko Janić peta, skupno je na tej razdalji dosegla 14. rezultat. Rok Šmit je v finalu B K-1 na 500 m zasedel četrto mesto, skupno 13., Jošt Zakrajšek pa je bil na 1000 metrov v finalu B deveti, skupno 18. V nedeljskem finalu A kajakašic na 200 metrov bo ob Ostermanovi tudi Ponomarenko Janićeva, ki je zmagala v svoji polfinalni skupini, na 5000 metrov pa bo veslal Jošt Zakrajšek. Nastope pa sta že končala Šmit in Vid Debeljak, ki sta v kajakaškem dvojcu na 500 metrov s sedmim mestom v svoji skupini obstala v kvalifikacijah.

Komentarji: